Több tízmilliárdos EU-pénzből újul meg a vidéki távfűtés
Uniós források

Több tízmilliárdos EU-pénzből újul meg a vidéki távfűtés

Portfolio
Két, nyitott, uniós pályázati lehetőség segíti a vidéki városok távfűtési rendszerének korszerűsítését összesen 45 milliárdos keretösszeggel. Mind a két felhívásra már benyújthatóak a kérelmek, így ennek apropóján megnéztük, hogy hogyan állnak a pályázatok. A távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz új fogyasztók rendszerbe kapcsolására, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, illetve megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására.
A pályázatok még márciusban jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon. A "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című KEHOP-5.3.1-17 kódszámú felhívás 31,47 milliárdos keretösszeggel, míg a "Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" című KEHOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás pedig 13,49 milliárdos összeggel.

Mindkét pályázat esetében fontos azt megemlíteni, hogy a fejlesztések Magyarország teljes területén megvalósulhatnak, illetve, hogy a támogatás minimális mértéke 10%, a maximális pedig 60%.

A KEHOP-5.3.1-17 pályázatról röviden

 • A rendelkezésre álló keretösszeg 31,47 milliárd.
 • Az igényelhető támogatás összege minimum 20 millió, maximum 4 milliárd forint.
 • Várhatóan 8-300 db kérelmet támogatnak.
 • Az uniós forrást a pályázók felhasználhatják szolgáltatói hőközpontok szétválasztására, felhasználói hőközpontok korszerűsítésére, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolására, új kooperációs gerincvezeték kiépítésére, primer hőtávvezetékek cseréjére és a hőtároló létesítése.
 • A támogatási kérelmet távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be.
 • A kérelmeket május 30-tól már be lehet nyújtani, az első szakaszhatár június 30-a. A pályázati oldalon található hivatalos statisztikák között még nem találjuk meg ezt a pályázatot.

A KEHOP-5.3.2-17 pályázatról röviden

 • A rendelkezésre álló keretösszeg 13,49 milliárd.
 • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 20 millió forint, maximum 2,5 milliárd forint.
 • Várhatóan 6-100 db kérelmet támogatnak.
 • A forrás a pályázók megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására, megújuló energiaforrásra való részleges vagy teljes átállításra, meglévő megújuló energiát alkalmazó létesítmények kapacitásának növelésére és egyéb járulékos feladatok ellátására használhatják fel.
 • A támogatási kérelmet távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be.
 • A kérelmeket már április 17-től be lehet nyújtani és már a második szakaszhatár is lezárult június 16-án. A hivatalos statisztikák szerint erre a pályázatra már 12 kérelem érkezett be, összesen 10,1 milliárdos igényelt támogatási összeggel.


Címlapkép forrás: MTI, Földi Imre
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-502905714