Több tízmilliárdos EU-pénzből újul meg a vidéki távfűtés
Uniós források

Több tízmilliárdos EU-pénzből újul meg a vidéki távfűtés

Portfolio
Két, nyitott, uniós pályázati lehetőség segíti a vidéki városok távfűtési rendszerének korszerűsítését összesen 45 milliárdos keretösszeggel. Mind a két felhívásra már benyújthatóak a kérelmek, így ennek apropóján megnéztük, hogy hogyan állnak a pályázatok. A távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságoknak lehetőségük lesz új fogyasztók rendszerbe kapcsolására, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, illetve megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására.
A pályázatok még márciusban jelentek meg a hivatalos pályázati oldalon. A "Távhő-szektor energetikai korszerűsítése" című KEHOP-5.3.1-17 kódszámú felhívás 31,47 milliárdos keretösszeggel, míg a "Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal" című KEHOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás pedig 13,49 milliárdos összeggel.

Mindkét pályázat esetében fontos azt megemlíteni, hogy a fejlesztések Magyarország teljes területén megvalósulhatnak, illetve, hogy a támogatás minimális mértéke 10%, a maximális pedig 60%.

A KEHOP-5.3.1-17 pályázatról röviden

 • A rendelkezésre álló keretösszeg 31,47 milliárd.
 • Az igényelhető támogatás összege minimum 20 millió, maximum 4 milliárd forint.
 • Várhatóan 8-300 db kérelmet támogatnak.
 • Az uniós forrást a pályázók felhasználhatják szolgáltatói hőközpontok szétválasztására, felhasználói hőközpontok korszerűsítésére, távhőtermelő berendezések energiahatékony korszerűsítésére, új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolására, új kooperációs gerincvezeték kiépítésére, primer hőtávvezetékek cseréjére és a hőtároló létesítése.
 • A támogatási kérelmet távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be.
 • A kérelmeket május 30-tól már be lehet nyújtani, az első szakaszhatár június 30-a. A pályázati oldalon található hivatalos statisztikák között még nem találjuk meg ezt a pályázatot.

A KEHOP-5.3.2-17 pályázatról röviden

 • A rendelkezésre álló keretösszeg 13,49 milliárd.
 • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege minimum 20 millió forint, maximum 2,5 milliárd forint.
 • Várhatóan 6-100 db kérelmet támogatnak.
 • A forrás a pályázók megújuló energiaforrásokat hasznosító távfűtő/távhűtési és távhőtermelői rendszerek kialakítására, megújuló energiaforrásra való részleges vagy teljes átállításra, meglévő megújuló energiát alkalmazó létesítmények kapacitásának növelésére és egyéb járulékos feladatok ellátására használhatják fel.
 • A támogatási kérelmet távhőtermelő és távhőszolgáltató gazdasági társaságok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (mint konzorciumvezető) nyújthat be.
 • A kérelmeket már április 17-től be lehet nyújtani és már a második szakaszhatár is lezárult június 16-án. A hivatalos statisztikák szerint erre a pályázatra már 12 kérelem érkezett be, összesen 10,1 milliárdos igényelt támogatási összeggel.


Címlapkép forrás: MTI, Földi Imre
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Fekete Zsóka mangalicatenyésztõ, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen élelmiszermérnöki diplomát szerzett, a szõke mangalica malacokat eteti.