Uniós források

Visszalépett a kormány - Több pénzt lehet projekt-előkészítésre költeni

Portfolio
Az elszámolható költségeken belül a projekt-előkészítés aránya 5 százalékról 7 százalékra nőtt, illetve ezzel együtt az elszámolhatóként megjelölt költségtípusokra vonatkozó összeg aránya pedig 12,5 százalékról 15,5 százalékra emelkedett - derül ki a Magyar Közlönyből. Ez azt jelenti, hogy a kormány valamelyest visszalépett a korábbi szigorból, mert az előző uniós ciklusban 16-45%-nyi részt engedett elszámolni, majd ezt drasztikusan maximum 12,5%-ra vágta és innen jött most az emelés. Új fejlemény, hogy a pénzügyi eszközök esetében 23,5 százalék az elszámolhatóként megjelölt költségtípusokra vonatkozó összeg aránya. Ezen fontos módosítások mellett még további pontosítások történtek az uniós pályázatokat szabályozó rendeletben.
A napokban megjelent kormányrendeletben (163/2017. (VI. 28.) Korm. rendelete) a fontosabb változások mellett pontosítások is történtek a 272/2014-es kormányrendelet vonatkozásában. Többek között a benyújtásra nyitva álló határidő, az újraértékelés, a mérföldkövek, az alátámasztó dokumentumok, a kifizetési igényléssel és a beszámoló benyújtásával, illetve a hiánypótlással kapcsolatosak a módosítások.

A legfontosabb változások
  • A kormány előzetesen állást foglal annak a projektjavaslatnak a tekintetében, amelynek támogatását az irányító hatóság hárommilliárd forintot meghaladó összegben javasolja megállapítani. (Az értékhatár korábban 1 milliárd forint volt.)
  • Az előkészítés közbeszerzési költségeken kívüli összes elszámolható költsége nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható költségének 7%-át. (Az előkészítés költsége korábban nem haladhatta meg az 5%-ot.)
  • A 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 5. melléklete egy ponttal egészül ki, mely szerint a felhívásban elszámolhatóként megjelölt költségtípusokra vonatkozó mértékek együttes összege nem haladhatja meg a 15,5%-ot, kölcsön formájában nyújtott pénzügyi eszköz esetén a 23,5%-ot. (Az elszámolható költségek együttes összege 12,5% volt.)
  • A 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet 120. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki: " Az irányító hatóság a beszámoló benyújtásának elmulasztása esetén felfüggeszti, elutasítása esetén felfüggesztheti a támogatás folyósítását a beszámoló szakmai jóváhagyásáig."


A változások a kormányrendelet hatályba lépését megelőzően keletkezett jogviszonyokra, illetve a megkezdett és a kormányrendelet hatálybalépésekor még folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.
embere_frankfurt_reptér_getty_stock
Ray Dalio
koronvavirus
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa