Kelet-Magyarországot rendkívül erősen fenyegetik a globalizáció veszélyei
Uniós források

Kelet-Magyarországot rendkívül erősen fenyegetik a globalizáció veszélyei

Portfolio
A hét magyarországi régióból a kelet-magyarországi van kitéve leginkább a globalizáció negatív hatásainak, de további négy régió lakosai sem lehetnek nyugodtak - derül ki egy minap közzétett térképről.
Az Európai Bizottság a minap tette közzé a 2020 utáni újabb uniós költségvetésről szóló vitaindító anyagát és ebben a területfejlesztési célokról, a régiók nagyon eltérő gazdasági helyzetéről, illetve a globalizáció kihívásairól is értekeznek. Azt, hogy a 276 európai uniós statisztikai régió közül melyik mennyire van kitéve a globalizáció eseteges negatív hatásainak, egy látványos térképen foglalták össze, amelyen azok a statisztikai régiók szerepelnek pirossal, amelyek mind a négy fontos gazdasági mutatóban rosszul, illetve az EU-átlagnál rosszabbul szerepeltek és így a legutóbbi kutatások szerint fokozottan ki vannak téve a globalizáció potenciális negatív hatásainak.

A Bizottság elemzése szerint ugyanis az egyes régiók gazdasági szakosodása, a bérköltségük, illetve az ottani munkaerő képzettségi szintje lényeges tényezők abban, hogy más régiókhoz viszonyítva esetleg váratlan gazdasági megrázkódtatás érje a globalizáció hatásai miatt. Amint az ábrához fűzött jelmagyarázatból kiderül: a négy kockázati tényező közül az első mutató esetében a negatív érték számít kockázatosnak (csökkent az iparban foglalkoztatottak száma 2000-től 2013-ig), a többi három mutató esetén pedig az EU-átlagot meghaladó érték számít kockázati tényezőnek.

Az ábra szerint a kelet-magyarországi régió mind a négy tényezőben kedvezőtlenebb helyzetben van, mint a referenciaérték és ezért piros színt kapott, de némi meglepetésre három kockázati tényezőt a nyugat-dunántúli, a közép-dunántúli, a dél- és észak-alföldi régióban is azonosítani tudott az Európai Bizottság. Szintén talán némi meglepetésre a központi régió mellett a többi dunántúli régiónál jóval fejletlenebb dél-dunántúli régió "csak" két területen számít kockázatosnak.

Sajnos olyan régiónk nincs, ahol csak egy, vagy nulla területen lehetett kockázat tényezőt beazonosítani, de Európa-szerte is csak néhány német, osztrák és svéd régió van ilyen. Az viszont szintén rendkívül érdekes, hogy Románia és Olaszország nagy része pirosban úszik, de egy-két területeken szintén pirosat látunk Franciaországban, Nagy-Britanniában, illetve Spanyolországban. Szembeötlő az is, hogy a mostanában gyors gazdasági növekedésű és felzárkózású balti államok teljes területén három-három kockázati tényezőt azonosítottak a Bizottság szakemberei.

Az ábra Magyarországra vonatkozó része egyébként rávilágít arra, hogy az iparfejlesztés további erőltetése, az alacsony hozzáadott értékű termelési fázisok Magyarországra szervezése/telepítése, illetve a tankötelezettség 18-ról 16 évre szállítása és a szakképzés erősítése a felsőoktatási forráskivonás mellett, továbbá a gyors/erőltetett (minimál)béremelések inkább csak növelik a globalizáció negatív hatásai (pl. elbocsátások) bekövetkezési esélyeit.

Kelet-Magyarországot rendkívül erősen fenyegetik a globalizáció veszélyei
Címlapkép forrása: MTI Fotó Czeglédi Zsolt
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Mark Rutte Sebastian Kurz