Több mint 10 milliárdos támogatásnak örülhetnek a kutatók
Uniós források

Több mint 10 milliárdos támogatásnak örülhetnek a kutatók

Portfolio
Több mint 400 kutató és kutatási projekt nyert összességében 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban - derül ki az NKFIH sajtóközleményéből. Idén a támogatás 40 százalékát 40 év alatti kutatók nyerték el.
A tavalyi 8,8 milliárd forintról 2017-ben - részben új felhívások meghirdetésével - összességében 12 milliárdra bővült a felfedező kutatási felhívások keretösszege. A tavalyi évben a kutatási témapályázatok (K_16) és a posztdoktori kiválósági program (PD_16) támogatási keretösszege 8,8 milliárd forint volt, amelyből akkor 219 kutatási projekt indult és 118 posztdoktor nyert el támogatást.

A 2017. évi alapkutatási pályázati programok

  • A kutatói kreativitás és eredményesség megerősítését célzó, bármely tudományterületről kezdeményezett projekteket támogató kutatási témapályázatok (K_17) keretében idén 197 új kutatási projekt indulhat összesen 6,5 milliárd forint támogatással.
  • Az előzetes várakozásokhoz képest kétszer több pályázat érkezett a 40 év alatti kutatóktól, a számukra idén először külön programban meghirdetett felhívásra (FK_17), amely arra ad lehetőséget, hogy a fiatal kutatók saját kutatócsoportot alapítva önálló kutatást indítsanak. A program 1,5 milliárd forintos keretösszegéből a kutatói pályáját most kezdő, de már tudományos fokozattal rendelkező 99 kutató nyert három évre ösztöndíjat.
  • A fiatal kutatóknak idén először célzottan meghirdetett témapályázat (FK_17) keretében 40 év alatti kutatók kezdhetnek 108 új projektet összességében 3 milliárd forintos támogatással.
  • Az új "Jelentős nemzetközi hatású, kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoportok támogatása" (KH_17) című 1 milliárd forintos keretösszegű kiválósági program 50, a kiírásnak megfelelő kutatócsoport támogatására adott volna lehetőséget, azonban csak 30 pályázó jelentkezett, akik közül 27 felelt meg a szigorú feltételnek és nyert összesen félmilliárd forintos támogatást a hazai tudományos eredmények nemzetközi láthatóságát ösztönző új kiválósági programban.

Sikeres pályázók

  • Az elnyert kutatói kezdeményezésű témapályázatok, a fiatal kutatói pályázatok és posztdoktori támogatások száma alapján az intézményi rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 53 db támogatott projekttel, amelyek összesített támogatása 1,3 milliárd forint.
  • Egymilliárd forintot meghaladó összesített egyetemi támogatást kapott még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, 41 és 34 támogatott projekttel.
  • Az MTA intézmények rangsorát a Természettudományi Kutatóközpont vezeti 31 támogatott projekttel, 0,9 milliárd forintnyi összesített támogatással, amelyet a Kísérleti Orvostudományi Intézet (11 db támogatott projekt, 454 millió Ft támogatás) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (18 db támogatott projekt, 443 millió Ft támogatás) követ.
  • A KH_17 kódszámú pályázatban is az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói emelkednek ki, ahonnan 7 pályázat nyert támogatást.
  • A tudományterületi rangsort a fizika és az idegtudomány vezeti 4-4 támogatott pályázattal.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
DBZOL20200106014