Kapkodnak a cégek az uniós hitelek után
Uniós források

Kapkodnak a cégek az uniós hitelek után

Portfolio
A vállalkozások közel ötöde adott be eddig pályázatot a jelenlegi uniós ciklusban - derült ki a Budapest Bank országos reprezentatív felméréséből. Az MFB Pontokon közvetített, vissza nem térítendő támogatással kombinált kedvezményes hiteltermékekből összesen 270 milliárd forintot igényeltek eddig a vállalkozások, ami a meghirdetett keretösszeg több mint felét jelenti. Ennek közel 40%-a, mintegy 100 milliárd forintnyi forrásigény (hitel+vissza nem térítendő támogatás) az elmúlt egy évben az MFB Pontok 5%-át üzemeltető Budapest Bankhoz érkezett.
A pénzintézet 1.600 kkv megkérdezésével zajlott kutatásából kiderült:a vállalkozások mintegy ötöde adott be legalább egy pályázatot eddig a 2014-2020-as uniós ciklusban, és bár a beruházási tervek hiánya vagy nem megfelelő előkészítettsége sok cég számára akadályt jelent, a pénzintézet szakértői szerint bőven van kereslet a források iránt.

A kombinált hiteltermékek számokban

A kombinált termékek iránt fokozatosan növekszik az érdeklődés: a pénzintézetnél eddig mintegy 100 milliárd forint forrást igényeltek a cégek, aminek több mint a fele hiteligény. A legnagyobb érdeklődést a gyártócégek mutatták az uniós konstrukciók iránt, hiszen tőlük érkezett a forrásigények 55%-a.

A kombinált termékekre pályázó vállalkozások összes forrásigényének közel 40%-a eddig a Budapest Bank 22 MFB Pontjának egyikéhez érkezett - mondta Toldi Balázs, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője. Hozzátette: a Budapest Bankhoz az eddigi 100 milliárdon túl akár további 50 milliárd forint forrásigény érkezhet.

A kombinált konstrukciók közül a kapacitásbővítő beruházásokat támogató GINOP-1.2.3-8.3.4-16 kódszámú, 113 milliárd forint keretösszegű termék iránt volt a legnagyobb a kereslet, hiszen ez a gépbeszerzési pályázatról lemaradó, illetve a telephelyfejlesztést tervező feldolgozóipari cégek számára egyedülálló lehetőséget jelentett. A túligénylés miatt már felfüggesztett termékre a forrásigények 30%-a érkezett a Budapest Bankhoz.

Jelentős az érdeklődés az agráriumot stratégiai jelentőségű szektorként kezelő pénzintézetnél az élelmiszeripari középvállalkozások számára kiírt (GINOP-1.2.6-8.3.4-16), 100 milliárd forint keretösszegű pályázat iránt is: az eddigi összes forrásigény 54%-át a Budapest Banknál igényelték a cégek. A legnagyobb volumenű beruházások ebben a szektorban várhatók.

Az MFB pontokon értékesített termékek

Az MFB pontokon keresztül igényelhető hitel és kombinált hitel termékek közel 820 milliárd forintot tesznek ki összesen. Ebből az összegből a 70 milliárdos keretösszegű "Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése célú Hitelprogram" (GINOP-8.3.1-16), illetve a KKV energia hitel (GINOP-8.4.1/B-16) ideiglenesen szünetel. A "Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében" GINOP-1.2.3-8.3.4-16 kódszámú felhívást pedig felfüggesztették.

A vállalkozásoknak szóló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel 2 pályázat (GINOP-4.1.1-8.4.4-16; VEKOP-5.1.1-5.1.2-16) beadása átmenetileg szünetel, mert a felhívás módosítása folyamatban van.

A többi kombinált és önálló hitelprogram még a pályázók rendelkezésére áll. Kiemelnénk a lakosságnak szóló energetikai korszerűsítést támogató felhívásokat (GINOP-8.4.1/A-17, VEKOP-5.2.1-17), melyek együttes keretösszege közel 115 milliárd forint. Továbbá az élelmiszeripari középvállalkozásoknak szóló komplex beruházások megvalósítását támogató felhívást (GINOP-1.2.6-8.3.4-16), mely 100 milliárdos keretösszeggel áll a pályázó cégek rendelkezésére. De találunk a felhívások között kutatás-fejlesztést, infokommunikációs fejlesztést és foglalkoztatást ösztönzését támogató felhívásokat. A hitelprogramok részleteiről korábbi cikkünkben számoltunk be.
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker