A kormány szerint Merkel zsarol - Nem sietünk az euróbevezetéssel
Uniós források

A kormány szerint Merkel zsarol - Nem sietünk az euróbevezetéssel

Portfolio
Politikai zsarolásnak tekinti a magyar kormány nemzetközi szóvivője Angela Merkel német kancellár hétvégi nyilatkozatát, amely a 2020 utáni uniós támogatás kifizetések megvonását, vagy csökkentését helyezte kilátásba a kvótadöntés végrehajtásának megtagadására hivatkozva - jelezte a hétfőn Brüsszelben járó Kovács Zoltán. A szóvivő szerint a 2020 utáni következő uniós keretköltségvetésről szóló bármilyen döntésnek a tagállamok konszenzusán kell alapulnia és azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak még sok a tennivalója, mielőtt csatlakozna az eurózónához.
A 2020 utáni EU-pénzek kilátásairól és a magyar kormány euróbevezetéssel kapcsolatos álláspontjáról is részletesen szó lesz a Portfolio október 5-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:


Amint mi is megírtuk: hétvégén Merkel a 2020 utáni újabb EU-s költségvetésnél anyagi következményekre figyelmeztetett a menekültek befogadásának megtagadása miatt.

A magyar álláspont szerint a pénzügyi forrásokról szóló bármilyen döntésnek konszenzuson kell alapulnia

- hangsúlyozta Kovács Zoltán. A beszámoló szerint azt is kijelentette: a magyar kormány elismeri az Európai Bíróság kötelező menekültkvótákról szóló tanácsi határozatát megerősítő ítéletét, de hozzátette, hogy az ország minden jogi és politikai eszközt be fog vetni minden ilyen kötelező mechanizmus ellen, mert két évvel ezelőtt helyes döntéseket hozott a magyar kormány.

Az Európai Bizottság jövő májusban mutatja be a keretköltségvetéssel kapcsolatos saját javaslatát, ez lesz a kiindulási alap a várhatóan intenzív és bonyolult tárgyalásokhoz. Abban valóban igaza van Kovács Zoltánnak, hogy a 2020 utáni keretköltségvetést (is) valóban a tagállamok egyhangú döntésével kell szentesíteni. Merkel azonban már a kiindulási alap kapcsán érzékeltette, hogy következmények lehetnek a menekültügyi témában mutatott magyar hozzáállásnak, és jó tudni, hogy az üzenet a legnagyobb nettó befizető tagállam elsőszámú (most hétvégén várhatón újraválasztott) vezetője felől érkezett.

A kormányszóvivő elutasította a múlt szerdai parlamenti Juncker-beszédnek azt az elemét, ami (például adózási kérdésekben) további területekre terjesztené ki a minősített többséggel hozandó döntések körét. "Mi a konszenzuális döntésekben hiszünk" - húzta alá, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság számos olyan problémát próbál most ezzel a megközelítéssel kezelni, amit - mint a kötelező menekültkvótákról szóló döntést - ő maga idézett elő. Kovács úgy vélekedett, hogy nem lenne szabad tovább csökkenteni a tagállami hatásköröket, és nagy körültekintéssel kellene eljárnia olyan területeken is, ahol szükséges lehet az integráció mélyítése.

A kormány szóvivője úgy látja, hogy a mag Európának nem kell szükségszerűen az eurózóna körül kialakulnia és a beszámoló szerint úgy fogalmazott:

ebben a pillanatban nem tartja magyar érdeknek, hogy kategorikusak legyenek az euróövezethez történő csatlakozásról.

Amint rámutattunk: Juncker lényegében irreálisan rövid távú euróbevezetést szorgalmazott a beszédében (2019 tavaszáig), amit úgy is fel lehetett fogni, hogy esetleg lazítanának a feltételeken. Másnapra megérkeztek az ezt hűtő német-osztrák nyilatkozatok és részben ezek láttán Juncker maga is kiadott egy korrigáló nyilatkozatot.

Arra, hogy el akarja kerülni a magyar kormány az elkapkodott euróbevezetést,már korábban is utaltak magyar kormányzati és jegybanki megszólalások és Kovács Zoltán hétfői nyilatkozata is ezt támasztja alá:

Addig még sok a teendőnk, főleg a gazdasági versenyképesség javításában, hogy azonos feltételek mellett tudjunk tagok lenni

- mondta. Most csütörtökön egyébként újra ülésezik a Versenyképességi Tanács:A Juncker-beszéd főbb elemeit és annak a magyar vonatkozásait az alábbi cikkekben foglaltuk össze:Kérdésre válaszolva Kovács megismételte a miniszterelnök korábbi szavait, miszerint

Budapest megvétózna bármilyen Lengyelországgal szembeni szankciót az esetleges 7-ik cikk szerinti eljárás során.

Úgy vélte, hogy egyenlő mércével kellene megítélni a tagállamokat. Amikor arról kérdezték, hogy támogatna-e egy, a jogállamiságra kiterjedő uniós szintű nyomon követési mechanizmust, akkor válaszolta, hogy eddig nem láttak ilyen javaslatot.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Koszticsák Szilárd
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa