Csak akkor kapnánk Juncker új pénzeszsákjából, ha komolyan akarjuk az euróbevezetést
Uniós források

Csak akkor kapnánk Juncker új pénzeszsákjából, ha komolyan akarjuk az euróbevezetést

Portfolio
Tényleg cukorkával akarja becsábítani az eurózónába Brüsszel a még zónán kívülieket, ugyanis azt mondta ma az euróért felelős európai bizottsági alelnök a Bruxinfónak, hogy csak azok kapnának a 2020 utánra tervezett új büdzséalapból, akik komolyan gondolják a pénzcserét. Valdis Dombrovskis azt is jelezte: a Bizottság nem változtatja meg az eurócsatlakozás (maastrichti) szabályait.


Amint megírtuk: Jean-Claude Juncker a múlt heti beszédben, illetve az aznap kiadott bizottsági kétéves munkatervben is vázolta, hogy az egységes EU-s költségvetésen belül lenne egy olyan alfejezet, ami csak az eurótagoknak szólna. Ez négyféle célra szólna és ezek egyike egy olyan technikai segítségnyújtási és pénzügyi eszköz lenne, ami az euróbevezetést segítené a pénzcserét még végre nem hajtóknak.

Most Valdis Dombrovskis a brüsszeli lapnak azt egyértelműsítette, hogy ehhez az eszközhöz nem minden kívülálló tagállam férne hozzá, hanem csak azok, amelyek komolyan mérlegelik az euró bevezetését. Az alelnök most azt is jelezte, hogy ez az eszköz is része lesz annak a javaslatnak, amit december 6-án terjeszt majd elő a testület a gazdasági és monetáris unió (EMU) további mélyítéséről. Az eszköz mérete azonban várhatóan csak jövő májusban derül ki, azaz akkor, amikor a Bizottság előterjeszti a 2020 utáni következő keretköltségvetésre vonatkozó hivatalos javaslatát.

Az euróbevezetéssel kapcsolatos technikai és pénzügyi segítségnyújtást szolgáló eszközt az alábbiakkal indokolta ma Dombrovskis:

Ha azt akarjuk, hogy az euró inkább egyesítse mint megossza a kontinensünket, akkor többnek kell lennie egy kiválasztott országcsoport valutájánál. Az eurót az egész Európai Unió valutájának szánták. Kettő kivételével valamennyi tagállamnak kötelessége és joga csatlakozni az egységes valutához, ha egyszer teljesítettek minden feltételt

- közölte. Juncker egyébként a pénzügyi eszközzel valószínűleg azt a "visszautasíthatatlan ajánlat" kifejezést töltötte meg tartalommal, amelyről még idén májusban beszélt Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztos.Dombrovskis ma arra is felhívta a figyelmet: az euró csatlakozási eszköz kiegészíti majd a strukturális reformtámogatási eszközt, amit nemrég vezettek be uniós szinten.

Nem változtatjuk meg az euró bevezetésének szabályait. Csupán ösztönözni kívánjuk az áttérést azon tagállamok számára, amelyek ezt komolyan mérlegelik

- tette hozzá az egységes valutáért és szociális párbeszédért is felelős bizottsági alelnök.

A még nem eurózóna-tag uniós tagállamok közül Bulgária és Románia mérlegeli komolyabban az egységes valuta bevezetését (Románia 2022-re tervezi a pénzcserét), és a kérdés Csehországban is választási kampánytémává vált. Mivel egy ország csatlakozásához az öt konvergenciakritériumnak való megfelelés mellett az is kell, hogy valutája előtte legalább két évet lehúzzon az euró "előszobájában", az ERM 2-ben, ezért 2022 előtt nem valószínű, hogy újabb taggal bővülne a jelenleg 19 tagot számláló csoport.

A magyar euróbevezetésről és a 2020 utáni kohéziós támogatási kilátásokról is tartott tegnap előadást Andor László volt magyar uniós biztos:Címlapkép forrása: JOHN THYS, AFP
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU