Fellélegezhet Magyarország? - 2021 végéig tarthat a Brexit átmeneti periódusa
Uniós források

Fellélegezhet Magyarország? - 2021 végéig tarthat a Brexit átmeneti periódusa

Portfolio
A brit kormányzó Konzervatív Párt keddi konferenciáján több befolyásos miniszter is amellett érvelt, hogy a 2019. márciusi brit EU-kilépés után 2021 végéig tartson az átmeneti periódus, ami hosszabb, mint a kormányfő-aspiráns Boris Johnson külügyminiszter által lefektetett maximum 2 éves időszak - hívta fel a figyelmet ma reggeli összefoglalójában a Financial Times. Ha valóban 2021 végéig tartana a brit átmeneti időszak, az azt jelentené, hogy az egységes piachoz való hozzáférésért cserébe Nagy-Britannia 2021 végéig várhatóan hozzájárulna az EU közös költségvetéséhez is, így a 2014-2020-as EU-ciklusban nem lenne menetközben költségvetési lyuk és magyar forrásvesztés sem, sőt a várhatóan 2021-től induló újabb EU-ciklus első évére is lenne még brit befizetés.
A Brexitről és annak a magyarországi EU-támogatásokra gyakorolt hatásairól is szó lesz a holnapi Budapest Economic Forum konferenciánkon. További részletek:


Az FT összefoglalójának lényege, hogy a brit kormányban is láthatóan nagy a megosztottság arról, hogy a 2019. március végi brit EU-kilépés után milyen hosszú legyen az átmeneti, az üzleti megrázkódtatások enyhítésére is szolgáló periódus. Amint tegnapi cikkünkben is rámutattunk: Boris Johnson külügyminiszter láthatóan a kormányfői babérokra akar törni és a minap "vörös vonalként" határozta meg, hogy a kilépés után legfeljebb 2 évig tarthat az átmeneti periódus. Theresa May kormányfő nagyjából 2 éves időszakot mondott, és ebbe még "beleférhet" a 2 év 9 hónapos periódus is (2021 végéig).

A cikk szerint több brit kormánytag a Konzervatív Párt tegnapi konferenciáján utóbbi felé húzott, azaz a jelek szerint nem sorakozott fel Johnson javaslata mögött.

Az írás emlékeztet rá, hogy May a közelmúltban azt vázolta: a 2019-es és 2020-as évekre járó EU-költségvetési hozzájárulást, nettó 20 milliárd euró körüli összeget, még kifizetnék "kilépési számlaként", de ha a 2021-es évre is kellene még fizetni, akkor ez az összeg már 30 milliárd euró körülre emelkedne (feltéve, hogy az átmeneti periódusban is nagyjából olyan metódus szerint fizetnének a britek, mintha még tagok lennének). Az FT megjegyzi, hogy a közel 3 évre terjedő átmeneti tagság, illetve az ezzel összhangban lévő "kilépési számla" témáját egyelőre hivatalosan nem vetette fel a brit kormány a Brüsszelben zajló, pontosabban akadozó, Brexit-tárgyalásokon. Emiatt egyébként az Európai Bizottság és az Európai Parlament sem javasolta, hogy a kilépési tárgyalások a második szakaszba lépjenek, ami a kilépés utáni kapcsolatrendszer kereteinek tisztázásáról szólna (pl. kereskedelmi kérdések), miközben már nagyon szeretnének ezekről tárgyalni a britek.Az EU egyébként azt is szorgalmazza, hogy a "kilépési számlába" számolják bele azokat a tételeket is, amelyek a 2019 tavaszáig tartó brit EU-tagság után hosszú távon merülnek fel (pl. EU-intézményekben dolgozó britek nyugdíjkiadásai), amelyek együttes összege mintegy 11 milliárd eurót tenne ki. Így tehát már 40 milliárd euró körüli "kilépési számláról" lenne szó, amit igencsak nehéz beadagolni a brit közvéleménynek.

A brit kilépés utáni átmeneti időszak és a "kilépési számla" összege úgy érinti közvetlenül anyagilag Magyarországot, hogy még fut a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus, amelynek értelmében előre rögzített EU-pénzekre számíthat (25,1 milliárd euró, illetve további közel 9 milliárd eurónyi mezőgazdasági támogatás), hiszen a britek is előre vállalták a ciklus elindítása előtt, hogy minden pénzt befizetnek.

Az, ha a közös piachoz való hozzáférésért cserébe a ciklus végéig teljes egészében befizetnék a britek az előre megígért hozzájárulásukat, fellélegzést jelenthetne idehaza a kormánynak is,

amely az EU-pályázatok felpörgetett kiírását, illetve kifizetését részben arra hivatkozva végezte/végzi, hogy a ciklus közben brit kilépéssel lyuk lesz a brüsszeli kasszában, amely a pénzeket lassabban lehívókat fogja hátrányosabban érinteni.

Címlapkép forrása: Chris J Ratcliffe / AFP
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
termeloi piac unios tamogatas200125