Nagy hajrá kell, hogy teljesüljön a kormány célja
Uniós források

Nagy hajrá kell, hogy teljesüljön a kormány célja

Portfolio
Szeptemberben sem mutatott nagy számokat a havi kifizetési számláló, de elemzésünk szerint a kormány 143 milliárd forintos havi kiutalást teljesített. Így összességében az uniós pénzek kifizetése már 2965 milliárd forinton áll, mely azt jelenti, hogy, a 7 éves ciklusra járó keretösszeg több mint harmadát már átutalták a nyerteseknek. Ebből az idei évben a kormány már 1402 milliárd forintos kifizetést teljesített, ami a 2017-es évre előírt kifizetési cél 68%-át teszi ki. Ez azt jelenti, hogy az államigazgatásban dolgozóknak 3 hónapjuk maradt arra, hogy kiutalják a fennmaradó 662 milliárdos összeget. Mindemellett már több mint 48 ezer nyertes örülhet közel 5900 milliárd forintos megítélt támogatásnak.
Szeptemberben összesen 6 pályázati felhívás jelent meg, összesen 58,12 milliárdos keretösszeggel. Két pályázat a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 48,73 milliárdos keretösszeggel, négy pályázat pedig az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) 9,39 milliárd forintos összeggel jelent meg. A 10 Operatív Programot vizsgálva az eddigi meghirdetett pályázatok keretösszege 9352 milliárd forintra ugrott, ami a teljes 7 éves ciklusra jutó 8921 milliárd forint 104,8 százaléka. A KEHOP-ban 1312 milliárdra, az EFOP-ban pedig 1039 milliárdra emelkedett az eddig meghirdetett pályázatok összege.

Idén közel 1500 milliárdot utaltak ki a nyerteseknek

A hónapban megjelent pályázatok mellett megnéztük, hogy mennyivel több új nyertes pályázót hirdettek meg és azoknak mennyi támogatást ítéltek meg, illetve mindemellett, hogyan alakul az uniós kifizetési számláló.

A hivatalos pályázati oldalon található statisztikák alapján (10.02-i állás szerint) szeptemberben összesen 48554 db nyertes pályázót számlálunk 5868 milliárd megítélt támogatással. Az előző hónaphoz képest 2574 új nyertest látunk, melyek 161 milliárd forinton osztozkodnak. Amint az alábbi táblázatban is jól látható, a legtöbb új nyertest a Vidékfejlesztési Programban (VP - 1445 db) hirdették ki. A második helyen az EFOP (615 db) található, míg harmadik legtöbb nyertest a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP - 252 db) hirdették ki.

Nagy hajrá kell, hogy teljesüljön a kormány célja
Szeptemberben a megítélt támogatások összege 5868 milliárd forint volt, míg a kifizetések 2965 milliárd forinton álltak a hivatalos statisztikák szerint. A vizsgált időszakban az újonnan megítélt támogatások összege 161 milliárd forint volt, mely az augusztusi 277 milliárdhoz képest csökkenést mutat. A kifizetési számláló 143 milliárdos kifizetéssel 2965 milliárdra emelkedett.

Nagy hajrá kell, hogy teljesüljön a kormány célja
A kifizetés számláló alakulása mellett megnéztük, hogy az Államháztartás (ÁHT) központi alrendszerének mérlegének szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai hogyan alakulnak. A következő diagramon mutatjuk be az ÁHT mérleg adatai és a hivatalos pályázati oldalon található statisztikák alapján általunk kiszámolt kifizetéseket havi bontásban. Jól látható, hogy nagy eltérések nem tapasztalhatóak, a mérlegben található adatok közel azonos szinten mozognak az általunk számolt adatokkal. Egyetlen eltérés szeptemberben figyelhető meg, melynek oka, hogy az ÁHT mérlegnek még nincs végleges adata, amit ábrázolni tudtunk volna a diagramon.

Nagy hajrá kell, hogy teljesüljön a kormány célja
A fent vizsgált nyertes pályázóknak ítélt támogatások és a kifizetett támogatások összege mellet az uniós pályázatok legfőbb adatai közé soroljuk a meghirdetett keretösszeget is. Az eddig meghirdetett pályázatok összege 9352 milliárd forint, ami a teljes 7 éves ciklusra jutó 8921 milliárd forint 104,8 százaléka. A teljes 7 éves kerethez viszonyítva az 5868 milliárdos megítélt támogatás összege 65,8%-ot tesz ki, míg a 2965 milliárdos kifizetett összeg pedig 33,2%-ot.

Ha csak az idei évi kifizetést nézzük, akkor a hivatalos oldalon elérhető adatok alapján eddig a kormány 1402 milliárd forintot utalt át a nyertesek számlájára, ami a 2064 milliárdos idei minimális éves kifizetési cél 68 százalékát teszi ki. Így 3 hónap alatt kell teljesíteni a fennmaradó 662 milliárd forint kiutalását, hogy teljesüljön a 2017-re előírt kifizetési célérték. Ez nem tűnik esélytelennek, mivel közel 6000 milliárd forinton áll már megítélt támogatások volumene és majdnem 3000 milliárd a kifizetett összeg, tehát van egy bő 3000 milliárd forintos puffer, amiből ki lehet/kellene fizetni. Nyilván a projektek előrehaladásától függ elsődlegesen a kifizetési cél teljesíthetősége.

Nagy hajrá kell, hogy teljesüljön a kormány célja

Lássuk a kifizetések alakulását operatív programonként

Megvizsgáltuk a kifizetett összegek alakulását is Operatív Programonként, melyet a következő diagram mutat be. Jól látható, hogy a múlt hónapokhoz képest nem történt változás, hiszen továbbra is a legnagyobb részt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) teszi ki. Majd ezt követi Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), utána pedig közel hasonló részesedéssel az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) és a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP). Továbbá azt látjuk, hogy kezd az Emberi Erőforrások Operatív Program (EFOP) is felzárkózni a sorba.

Nagy hajrá kell, hogy teljesüljön a kormány célja
Ha azt vizsgáljuk, hogy operatív programonként hogyan alakulnak az új (nettó) kifizetések az egyes hónapokban, akkor az alábbi ábrán is jól látszik, hogy az elmúlt három hónapban közel azonos szinten mozognak a kifizetések. Szeptemberben összesen 143 milliárd volt az új nettó kifizetések összege, mely a júniusi több mint 500 milliárdos kifizetés több mint harmadát jelenti. A legtöbb új kifizetést az IKOP-ban kapják a nyertesek, ezt követi a TOP és a KEHOP. Ami jól kivehető a diagramon, hogy tavaly decemberben és idén júniusban kiugróan magas volt a kifizetés, ami összefügg a kifizetési célok teljesítésével és az értük járó bónuszok hajtóerejével.

Nagy hajrá kell, hogy teljesüljön a kormány célja
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbán viktor donald tusk fidesz epp