Uniós források

Összefog az innovációs statisztikák javítása érdekében az NKFIH és a KSH

Portfolio
A teljesebb körű kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) statisztikák és az intézmények és vállalkozások innováció-tudatosságát ösztönző tájékoztatás erősítése is szerepelt Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnökének mai tárgyalásán - számol be a fejleményről az NKFIH által kiadott közlemény.
Az NKFI Hivatal és a KSH közötti együttműködés erősítésének célja, hogy a KFI adatok előállításának módszertana, az adatok minősége, felhasználhatósága, valamint az adatszolgáltatás folyamata tovább javuljon. A két intézmény további célja, hogy kampányokkal erősítsék a kutatói, fejlesztői közösség, kiemelten a vállalkozások innováció-tudatosságát az adatszolgáltatási folyamatban.

Kiemelt közös cél, hogy pontosabb adatok álljanak rendelkezésre a vállalkozások és egyéb intézmények, szervezetek kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységéről. Ehhez az is szükséges, hogy a vállalkozások, intézmények pontosabban határozzák meg a KFI tevékenységüket és ráfordításaikat, és ezekről a statisztikai adatgyűjtések során pontosabban számoljanak be. A két Hivatal vezetői arról is egyeztettek, hogy a jövőben a KSH a kutatásfinanszírozás területéről rendelkezésre álló adatok szélesebb, teljesebb körére támaszkodik.

A KFI statisztikák számítása során a KSH szakértői az egyes kutatóhelyek illetve innovatív vállalkozások egyedi adatszolgáltatására támaszkodnak. Az adatszolgáltatásra kötelezett vállalkozások, szervezetek a saját mérlegelésük alapján döntik el, hogy folytattak-e innovációs tevékenységet, illetve milyen K+F tevékenységet végeztek.

Az innováció-tudatosság erősítése két irányból is pontosíthatja a statisztikai adatokat. Egyrészt a kitöltés szakmai támogatásával hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozások az innováció jelentését, lehetséges megjelenési formáit pontosabban értelmezzék. Másrészt az innováció jelentésének és fontosságának a tudatosítása hozzájárul az innovációs kultúra erősítéséhez, a hitelesebb adatszolgáltatás ösztönzéséhez - zárul a közlemény.

A magyarországi KFI statisztikákról, az elmúlt évek fejleményeiről alábbi cikkekben írtunk:
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
utepites bulgaria unios projekt 1500