Nem kell félni, hogy bármikor felfüggeszthetik az EU-pályázatokat
Uniós források

Nem kell félni, hogy bármikor felfüggeszthetik az EU-pályázatokat

Portfolio
A legfrissebb Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely több ponton is módosítja az uniós pályázatokra vonatkozó egyik legfontosabb rendeletet és ezek között vannak olyanok, amelyek a pályázók széles körét érintik. A változások a kihirdetést követően három nappal, azaz most szombattól lépnek hatályba.
A 328/2017. (XI. 8.) kormányrendelet alapján három olyan változásra is felhívjuk a figyelmet a 272/2014-es kormányrendeletben, amely sokakat érinthet, akik uniós pályázaton indultak, vagy tervezik még az indulást:
  • Ezentúl ha a nyitva lévő pályázatot valamilyen ok miatt menetközben felfüggeszti a kiíró, akkor előbb ezt jeleznie kell (pl. kiadja az erről szóló közleményt a palyazat.gov.hu oldalon) és csak az ezt követő nyolcadik naptól léphet hatályba a felfüggesztés. Eddig a jogszabály 53. § (1b) része csak arra az esetre írta elő a nyolc napos "kivárási időt", ha a nyitva lévő pályázatnál menetközben akarta lezárni a szakaszos benyújtási lehetőséget a kiíró például keretkimerülés miatt (most tehát a "szakasz lezárása" kifejezést módosították a "szakasz felfüggesztése vagy lezárása" kifejezésre).
  • Ha több időszakaszt határozott meg a kiíró arra, hogy mikor lehet beadni a pályázatot, akkor eddig a két egymást követő szakasz között (az egyik szakasz utolsó napja és a másik szakasz első napja között) legfeljebb hét napos szünetet határozhatott meg a kiíró. A mostani módosítás viszont a 47. § (2) részben kivette a "legfeljebb hét napos" kifejezést, azaz lehet ennél hosszabb szünet is a két nap között.
  • A harmadik az, hogy a közszféra kedvezményezetteknél egységesítették a szállítói előleg mértékét, azaz nem tesz már különbséget a jogszabály a szolgáltatásvásárlás (eddig csak 30%-os engedett a jogszabály) és az egyéb tranzakciók között (amelyekre 50%-ot engedett) az 1. melléklet 134/B.1. részében.

A friss Közlönyben egyébként az 1813/2017. (XI. 8.) kormányhatározat alapján az is benne van, hogy további 2 milliárd forintot ad a kormány magyar költségvetési forrásból az állami projektértékelői rendszer feladatainak ellátására. Ez azt jelenti, hogy az 1,77 milliárd forintnyi EU-forrás mellé (KÖFOP-keretből) összesen további 15,7 milliárd forintot biztosít hazai forrásból a kormány, hogy ennek az új uniós ciklusban kiépített rendszernek biztosítani tudja a működését, ami a pályázatok elbírálásában központi szerepet kap.

Címlapkép forrása: Shutterstock
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
europai bizottsag eu penz tamogatas magyarorszag koronavirus