Orbán: működne a magyar gazdaság EU-pénzek nélkül is
Uniós források

Orbán: működne a magyar gazdaság EU-pénzek nélkül is

Portfolio
Az EU-pénz nem ajándék az országnak, és nélküle is lehet működtetni a magyar gazdaságot, mert nem az a növekedés motorja - többek között ezeket hangsúlyozta az MR1-Kossuth Rádió ma reggeli adásában Orbán Viktor. A kormányfő szerint akkor is lenne gazdasági növekedés, ha nem jönne az EU-pénz, mert hozzáigazítanák a gazdaságpolitikát. A Magyar Nemzeti Bank éppen tegnap publikálta inflációs jelentését, amelyben az áll, hogy az EU-pénz "meghatározó tényező" a növekedésben és "érdemben hozzájárul" a GDP-bővüléshez, így amikor a pénzfelhasználás lassul, a beruházások és a gazdasági növekedés is lassulni fog 2019-2020-ban.
A ma reggeli interjúban az Index összefoglalója szerint Orbán egy kérdésre közölte: attól egyáltalán nem tart, hogy jogállami fenntartások miatt uniós forrásokat tartsanak vissza Magyarországgal szemben, mivel világos jogrend van az EU-ban, és az nem teszi ezt lehetővé. Az is elmondta a kormányfő: az uniós pénz nem csodaszer, és nem ajándék: sokat fizetünk be, és komoly forrásokhoz jutunk. Azt az összefüggést is megismételte, hogy a Magyarországon kifizetett EU-pénzek nyomán a nagy nemzetközi cégek komoly profitot termelnek az országban, amelynek egy részét elviszik. A nyugat-európai országok pedig keresnek rajtunk, ezért szerinte nem érdemes a magyaroknak "kalaplevéve, kezükben a kalapot szorongatva" állni.

A kormányfő a műsorban azt is kijelentette:

A magyar gazdaságot lehet működtetni uniós források nélkül, a gazdaság motorja nem az uniós pénz, hanem a magyar dolgozó emberek.

Szerinte senki pénzére nem vagyunk rászorulva, az ország a saját lábán áll. Azt is elmondta, hogy a magyar gazdaságpolitika rugalmas, tehát bármikor tudna alkalmazkodni egy új helyzethez, ha például az uniós források rendszere megváltozna. Véleménye szerint az természetes, hogy most számol az uniós pénzekkel az ország, de ha nem érkezne pénz, akkor a gazdaságpolitikánkat hozzáigazítanánk az új helyzethez.

Akkor is lenne növekedés, akkor is sikeresek lennénk

- mondta a kormányfő.

Ehhez képest jóval árnyaltabb képet mutat az EU-pénzek növekedési hajtóerejéről az MNB a friss inflációs jelentésében is. Amint tegnap összefoglaltuk, az anyag azt vázolja, hogy a 2020-as év kicsit hasonlítani fog a 2016-osra az uniós források dinamikáját illetően, mivel addigra ki fogják fizetni a legtöbb EU-pénzt, így a jócskán lassulhat majd a GDP-növekedés (2020-ra 2,7%-os növekedést vázol az MNB).

Az anyagban szövegszerűen ilyen megállapítások vannak az EU-pénzek gazdasági jelentőségét illetően (kiemelések tőlünk):
  • "Az előrejelzési horizont második felében a vállalati nagyberuházások kifutása, az EU-s források effektív lehívásának mérséklődése, illetve az új lakástranzakciókhoz kötődő áfakulcs - a hatályos adószabályok szerint történő - visszaállításának következtében megtorpanó lakáspiaci ciklus a nemzetgazdasági beruházások mérséklődéséhez vezet, ami a növekedés lassulását okozza."
  • "Prognózisunkban a beruházások 2019-ig tartó bővülésére számítunk. A beruházások élénkülésében az uniós forrásból megvalósuló állami beruházások mellett a magánszektor beruházási aktivitásának erősödése is meghatározó tényező. Előretekintve a nemzetgazdasági beruházási ráta stabilan 20 százalék felett alakulhat. Az előrejelzési horizont végén a beruházások ciklikus folyamatainak kifutásával párhuzamosan a beruházási aktivitás mérséklődésére számítunk."
  • "Az EU-forrásfelhasználás az előrejelzési horizont elejére koncentrálódik, így érdemben hozzájárul a növekedéshez. 2020-tól azonban már összességében az EU-források effektív felhasználásának visszaesése várható, ami az előrejelzési horizont végén az állami beruházások mérséklődését eredményezi."


Címlapkép forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Brexit mar csak nehany ora maradt hogy összejohessen a nagy alku