Kemény volt az idei év az EU-pénzeknél, de most jön még csak a neheze
Uniós források

Kemény volt az idei év az EU-pénzeknél, de most jön még csak a neheze

Portfolio
Alapvetően elégedettek az idei uniós fejlesztéspolitikai eredményekkel a Portfolio szakértői körképében részt vevők, hiszen az összes EU-pályázatot kiírták, az összes pénz döntő részét lekötötték a hatóságok, illetve jóval 2000 milliárd forint feletti támogatást is ki is fizettek. Most már egyre inkább a projektek végrehajtása lesz a fókuszban, amit a szakértők szerint jövőre jócskán nehezíthet majd a nagyfokú építőipari és munkabér-drágulás, illetve akár a közbeszerzési szabályok túlzott szigora is. Úgy tűnik, nem aggódik annyira a szakma, hogy mi lesz az EU-támogatások terén 2020 után, de persze még csak nagyon kevés információ áll rendelkezésre, az Európai Bizottság is csak 2018 májusában tervezi bemutatni a saját javaslatát. Ugyanazt a négy kérdést tettük fel mindegyik szakértőnek az évértékelő körképünkben, a beérkezett válaszokat abc-sorrendben mutatjuk be.

1 2 3 4

Hogyan értékeli a 2017-es évet az uniós pályázatok, illetve a fejlesztéspolitika eddigi eredményei tükrében?.
Krisán László, vezérigazgató, KAVOSZ Zrt.

"Soha rosszabb évet! Komoly sikernek tekinthető a számok tükrében a 2017-es év és bár kétséges volt, hogy egy ennyire erőltetett és előrehozott célkitűzés - kiírás-bírálat-döntés kombinációban - megugorható-e a tervezett 2200 Mrd HUF nagyságrend, de ennek ellenére sikeresen abszolválta a fejlesztéspolitika ezeket a feladatokat. Sőt túl is fogja úgy vélem teljesíteni, tehát az idei sikerek elismerése mellett csak annyit fűznék hozzá, hogy jó év volt és jövőre még jobb évet kívánok."

Kovács Zoltán, ügyvezető, Rekontir BPM Kft.

"2017: Siker a kifizetésekben, lassúság a döntésekben."

Laurinyecz Anita, Igazgató, Agrárfinanszírozás, Európai Kompetencia Központ és Közszféra Finanszírozás, UniCredit Bank

"2016-ban a fejlesztéspolitika a gazdaság- és vidékfejlesztési célú, vissza nem térítendő támogatásokra vonatkozó pályázati felhívások tömeges megjelentetésére koncentrált, így 2017-re sikerült a teljes hétéves ciklusra rendelkezésre álló uniós támogatási keretre kiírni a pályázati felhívásokat. A pályázatbíráló rendszer kialakítása bizonyos programok esetében lassította ugyan a folyamatokat, azonban az intézményrendszer a 2017-es évre, azaz a hétéves ciklus félidejére - a többi uniós tagállammal összevetve kiemelkedő teljesítményként - a teljes támogatási keret 85 százalékát lefedően meghozta a támogatási döntéseket."

Limbach Attila, Kereskedelemfinanszírozás és EU Szolgáltatások Vezető, Vállalati Üzletág, CIB Bank

"Az uniós pályázatok szempontjából mindenképpen meghatározó volt az idei év. Március végéig a jelenlegi uniós költségvetési ciklus (2014-2020) keretében 543 pályázatot írtak ki több mint 9 000 milliárd forint összértékben. November végig 7 340 milliárd forintról született döntés, ami a rendelkezésre álló keret 82%-a. A kormány június 30-ai határidővel vállalta, hogy a 2020-ig tartó ciklus teljes keretösszegére kiírja a pályázatokat, hogy ezzel is támogassa a hazai versenyképesség javító és munkahelyteremtő beruházásokat. További pozitívum, hogy a jelenlegi uniós ciklusban az ország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forint 60%-ára nyújthatnak be üzleti vállalkozások pályázatot, ami jelentős javulás az előző ciklus (2007-2013) 16%-os arányszámához képest."

Szebeni Dávid, Enrawell, stratégiai igazgató

"A napi ügyeken túl a fejlesztéspolitika és más szakpolitikai eszközök használatával jelenleg Magyarországon lényegében egy gazdaságpolitikai kísérlet zajlik, amelynek tétje, hogy egy kis nyitott gazdaság esetében lehetséges-e olyan mértékű keresletoldali stimulust adni, amelytől a gazdaság tartósan magasabb szinten stabilizálódik. Tágabb összefüggésben pedig a kísérlet választ adhat arra, hogy Magyarországnak sikerül-e elkerülnie a middle income trap problémát. A régiónkat sújtó demográfiai folyamatok és a gyors ütemű globális technológiai fejlődés mellett a régiós kormányzatoknak nincs is túl sok ideje évtizedekig keresni a megoldásokat. Igen izgalmas szakmai időszak ez a gazdaságirányításban.

A 2017-es év ezt a kísérletet megalapozta, a kamatszintek továbbra is alacsonyak, a hitelezés egészségesen bővül, az ösztönzők (pl. CSOK, szociális partnerekkel a járulékrendszer megállapodás) a köztudatba beivódtak, hatást fejtenek ki, a fejlesztéspolitika pedig a 2014-2020 ciklus pályázati felhívásait meghirdette és a források túlnyomó részét támogatási szerződéssel lekötötte. A 2014-20-as időszak operatív programjainak összesített kifizetései meghaladták a 3 800 milliárd forintot, amelyből legnagyobb arányban a Fundmonitor szerint a környezetvédelem, infrastruktúra fejlesztési terület részesedett. Ebből az idei kifizetések 2500-2600 milliárd forint körül várhatóak, ami igen szép teljesítmény. A látványosabb eredmények azonban 2018-2019-ben láthatók majd először, amikor a projektek egy nagyobb része meg is valósul, mivel a kifizetések feltornázásában jelentős szerepe van a nagy mértékű előlegeknek, amelyek egyelőre nem hasznosultak. Ezt támasztja alá, hogy az MNB becslése szerint az idei kifizetéseknek valamivel több mint fele fejtett ki valós gazdasági hatást idén."

Tóth Ádám Ferenc, ügyvezető, European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

"Rendkívül pozitív folyamatokkal tarkított idei évet tud(hat)unk magunk mögött: az idei, pályázatokban bővelkedő esztendő a KKV kör részére egyértelműen (tovább)fejlődési lehetőséget biztosított.

A 2017-es évben több népszerű pályázati kiírás is elérhető volt, amelyeket belátható időn (mindössze néhány hónapon) belül támogatói döntések követtek. Egyértelműen kedvező fejlemény, hogy az év második félévében:
  • látványosan lerövidült a folyósításig elvégzendő ellenőrzések és hiánypótlások kiküldése, ill. elbírálása, ezáltal
  • lényegesen felgyorsult a benyújtott kifizetési igénylések és módosítások kezelése,
  • a Támogatási Szerződéskötés és az előlegkérelem elbírálása rekord gyorsaságot ért el, ugyanakkor
  • a méltányossági kérelmek elbírálása emellett sajnálatos módon nem gyorsult ugyanilyen ütemben."


Névtelenséget kérő pályázati szakértő

"2017 volt a fordulat éve, az az év, amikor végre igazán elindult a 2014-2020 programozási időszak. Március 31-ig megjelent a ciklus összes pályázati felhívása (igaz, közülük egyes felhívásokra a mai napig nem lehet pályázatot benyújtani).
A ciklus hét éves kerete több mint 80%-ban le van kötve támogatási döntésekkel, és csaknem a fele már kifizetésre került - igaz, túlnyomórészt előlegek formájában. Ezzel párhuzamosan megkezdődtek a tényleges tevékenységek, elkezdődött a projektek végrehajtása. Az előlegek kifizetésének ütemét leginkább csak a magyar költségvetés finanszírozási képessége korlátozta."
Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4
huawei trump tavkozles 5g halozat
forint készpénz
koronavirus2
masterplast
Duna House
Frankfurti tőzsde
bet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudják fordítani.
gyumolcsfeldolgozo uzem palyazat tamogatas