Rendkívüli sürgősséggel a fél országot szabad vállalkozási zónává tette a kormány (2.)
Uniós források

Rendkívüli sürgősséggel a fél országot szabad vállalkozási zónává tette a kormány (2.)

Portfolio
Ritkán látni olyan kormányrendeletet a Magyar Közlönyben, amely már a kihirdetése napján az esti óráktól hatályba lép, de a legutóbbi Közlönyben megjelent egyik jogszabálynál ilyet vettünk észre. Ez a fél országot azonnali hatállyal szabad vállalkozási zónává tette, igaz valójában a települések tényleges köre nem változott meg az eddigi állapothoz képest.
A minap jelent meg a 15/2018. (II. 13.) Kormányrendelet, amely a szabad vállalkozási zónák létrehozásának és működésének, valamint a kedvezmények igénybevételének szabályairól szóló 27/2013. (II. 12.) Kormányrendeletet módosította lényegében úgy, hogy

eddig három mellékletben voltak felsorolva a különböző szempontok alapján szabad vállalkozási zónának minősülő települések, és ezeket most egybegyúrták egyetlen táblázatba. Most 1202 település lett ennek az egységes táblázatnak a része, de a települések köre valójában nem változott. Az viszont furcsa, hogy közben ez az új jogszabály már a kihirdetése napján este 9 órakor hatályba is lépett.

Az új lista összeállítása két lépésből jött össze, hiszen a kormány szabad vállalkozási zónává:
  • nyilvánítja egyrészt a kedvezményezett járások besorolásáról szóló 290/2014. (XI. 26.) Korm. rendelet 3. mellékletében meghatározott, fejlesztendő vagy komplex programmal fejlesztendő kategóriákba eső járásokban található településeket,
  • másrészt ilyen zónává nyilvánít terület- és gazdaságfejlesztési, valamint foglalkoztatáspolitikai szempontok alapján további hátrányos helyzetű településeket.

Fontos, hogy a szabad vállalkozási zónává történő mostani kijelölés csak 2020. december 31-ig szól, azaz éppen addig, ameddig a 2014-2020-as uniós ciklus hivatalos időkerete is szól (a gyakoroltban még további 3 évig lehet forrásokat felhasználni ennek terhére). Ez elvileg abba az irányba mutat, hogy a szabad vállalkozási zónák listájának összegyúrása uniós pályázatokkal függ össze, de valójában eddig is volt mindig időhatározó rendelve a településlistához és most újabb határidőt kellett adni. Lényeges egyébként az is, hogy a szabad vállalkozási zónákba sorolt települések nemcsak uniós pályázatoknál élveznek előnyt, hanem hazai forrásból kiírt foglalkoztatási és egyéb fejlesztési pályázatoknál is.

Címlapkép forrása: Shutterstock
Milliárdokkal száll be Dubaj a német ingatlanpiacra
koronavirus covid-19
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos
párizs_getty_stock
getty, isztambul, híd, boszporusz, törökország,
lélegeztetőgép, kórház beteg
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
europai bizottsag eu penz tamogatas magyarorszag koronavirus