Merkel bemondta! Valóra válhat a magyar kormány rémálma
Uniós források

Merkel bemondta! Valóra válhat a magyar kormány rémálma

MTI
Portfolio
Ráerősített a tegnap kiszivárgott német álláspontra mai Bundestag-felszólalásában Angela Merkel német kancellár, mivel kijelentette, hogy szolidáris menekültügyi rendszert kell kiépíteni az EU-ban, és a 2020 utáni strukturális alapokból származó pénz elosztásánál figyelembe kell venni a menekültek befogadását. Ez tehát tényleg afelé mutat, hogy az EU kohéziós politikájának irányultsága jelentősen megváltozna és azon országok régiói kapnák a több EU-pénzt, amelyek több menekültet fogadnak be. Nagy kérdés persze, hogy a kelet-közép-európai országok ellenkezése mellett egy ilyen terv átmegy-e majd Brüsszelen is, de a témát tegnap már részletesen körbejártuk, a menekültelosztási rendszer fejleményeire is kitérve:

Össze kell kötni a menekültbefogadást és az EU-pénzeket

Merkel a pénteki informális uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében hangsúlyozta, hogy a menekülésre késztető okok felszámolásáért folytatott küzdelem és az EU 14 ezer kilométeres külső határának hatékony védelme mellett egy olyan közös menekültügyi rendszerre is szükség van, amely "válságtűrő és végre szolidáris", különös tekintettel a menekültek tagállamok közötti "méltányos elosztására". Ebben az ügyben jelentős előrelépést kell elérni júniusig - mondta Angela Merkel.

Arról is beszélt, hogy Nagy-Britannia távozása esély a többéves pénzügyi keret alapelveinek átgondolására. A holnapi EU-csúcson először tárgyalnak a tagállami vezetők a 2020 utáni EU-költségvetés főbb irányairól. Mint mondta, a strukturális támogatások elosztási szempontjaiban annak is "tükröződnie" kell, hogy sok régió és település elkötelezett a menekültek befogadása és integrációja iránt.

A Reuters összefoglalója szerint Merkel a beszédében ismét világossá tette, hogy újabb kancellári mandátuma alatt kiemelten foglalkozik majd az Európai Unió jövőjének megerősítésével, és ezt a február elején elfogadott német nagykoalíciós szerződés szövege is jól tükrözi. A kancellár a beszédében igyekezett megnyugtatni az EU integrációs mélyítése miatt aggódó képviselőket (olyan megoldások születnek, amelyek végül lazítják a pénzügyi szigort és végülis német adófizetői forrásokat csatornáznak át a bajban lévő tagállamokba), mivel kijelentette: "a stabilitási és növekedési egyezmény továbbra is Európa iránytűje marad".

Merkel bemondta! Valóra válhat a magyar kormány rémálma
Címlapra kerültünk.
Azt is hozzátette: a strukturális és beruházási alapok menekültek befogadásához kötése azért kell, mert "a szolidaritás nem lehet egyirányú utca". A tudósítás szerint szó szerint ezt is mondta:

A strukturális alapok elosztásával biztosítanunk kell, hogy a jövőben a források elosztási kritériumai tükrözzék számos régió és önkormányzat azon törekvését, hogy befogadjanak és integráljanak menekülteket.

A tegnap kiszivárgott német kormányzati álláspont után Merkel mai beszédének üzenetei még inkább ráerősítettek arra, hogy aki (több) menekültet fogad be, az kapjon az EU strukturális és kohéziós támogatásaiból a saját régióinak fejlesztésére.

Ezek a prioritások Merkel szerint

Az MTI összefoglalója szerint Merkel hangsúlyozta, hogy az uniós források több mint felét kitevő strukturális és beruházási alapok révén továbbra is valamennyi régiót támogatni kell, hogy megbirkózhassanak az előttük álló kihívásokkal (ez benne volt már a német koalíciós szerződésben is). Ezt parancsolja a tagállamok közötti szolidaritás elve, amely azonban nem egyirányú utca.

Ez azt jelenti, hogy minden tagállam felelősséget visel az egész közösségért, és ennek a felelősségnek természetes módon része az EU alapját alkotó közös európai értékeink megőrzése

- mondta a német kancellár.

Kifejtette, hogy egy modern EU-s költségvetést kell kialakítani, amely azokra a területekre összpontosít, amelyeken a közösségi támogatással többletérték keletkezik az egész EU számára. Cselekvőképes, szolidáris és magabiztos EU-ra van szükség, ezért Európát ott kell megerősíteni, ahol az európai megoldások jobbak, mint a nemzeti vagy regionális megoldások. Erre példa a Frontex határ-, és partvédelmi szervezet, amelynek személyi állományát nagymértékben növelni kell - mondta Angela Merkel.

A menekülésre késztető okok elleni küzdelem fontosságáról is beszélt Merkel, illetve a digitális átalakulással való lépéstartás szükségességéről is. Érvelése szerint ezért a gazdasági- és valutaunió szerkezetét is fejleszteni kell, a stabilitási és növekedési paktum előírásainak és annak az elvnek a tiszteletben tartása mellett, hogy annak kell ellenőriznie az államháztartási folyamatokat, aki felel az államadósság törlesztéséért.

Az EU közös védelmi politikájáról hangsúlyozta, hogy a közösség védelmi képességének fejlesztését szolgáló, úgynevezett állandó strukturált együttműködés (PESCO) létrehozásáért folytatott évtizedes küzdelmek után el kell indítani az első konkrét projekteket. A közös külpolitikával kapcsolatban aláhúzta, hogy az EU csak a tagállamok egységes fellépésével tudja latba vetni súlyát a konfliktusok megoldásáért és a nemzetközi együttműködésért.

Nagy változást jelentene

Amint tegnap rámutattunk: a kohéziós és a menekültpolitika összekötése jelentősen változó kohéziós (felzárkóztatási) politika felé mutat 2020 után az EU-ban, mivel a menekültbefogadás új szempont a pénzelosztás terén és mivel a hagyományosan nagy nettó befizetőnek számító országok fogadták be eddig a legtöbb menekültet, így ők kapnák vissza a legtöbb pénzt az EU-s kasszából.

Ha pedig a kelet-közép-európai országok továbbra is elutasítják a menekültelosztási rendszerből fakadó kötelességüket, akkor ez 2020 után már az EU-pénzek rovására mehet.

Érdekes egyébként, hogy a Reuters és az MTI tudósításában sem jött elő az, hogy Merkel a jogállamiság meglétéhez, mint alapfeltételhez kötné az EU-pénzek kifizetését, márpedig a tegnapi lapinformáció még ezt is világosan tartalmazta.

Miről szólhat az egész?

Amint tegnap összefoglaltuk: a német kormányzati álláspont feltehetően az egyelőre 120 ezer fős keretű uniós menekültáthelyezési rendszerből fakadó befogadási kötelezettségre utal. Az itthon kvótadöntésnek nevezett intézkedés keretében Magyarországnak 1294 menekültet kellene befogadni, de Magyarország hivatalosan ezt nem hajtotta végre az elbukott európai bírósági ítélet után sem. Idén év elején azonban nagy figyelmet kapott az a folyamatosan nyilvános adat, hogy tavaly 1291 menekültet részesített nemzetközi védelemben Magyarország, azaz menekültként, oltalmazottként vagy befogadottként ismerte el őket, a nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségei miatt.

Az a nagy különbség a két kategória között, hogy míg az EU-kvóta szerinti 1294 legális menekültet Magyarországon kellene letelepíteni (erre utalt a német kormányzati anyag is, amelynek költségeire hivatkozva eltérítené a kohéziós forrásokat), addig a Magyarország által nemzetközi védelemben részesített menekültek rögtön elhagyhatják az országot, 90%-uk tavaly meg is tette, így tehát nem itt jár további anyagi és integrációs terhekkel az ő ellátásuk.

A kötelező menekültáthelyezési rendszer kapcsán a 2018. február 16-i állapot szerint Magyarország, Lengyelország és Dánia egyetlen menekültet sem fogadott be a görögöktől és az olaszoktól, míg összesen közel 34 ezer áthelyezés történt meg az EGT-térséget tekintve. A napokban egyébként a magyar sajtóban kiszivárgott egy olyan terv, ami a dublini menekültelosztási rendszer átalakításával oda vezetne, hogy Magyarországnak már nem 1294, hanem mintegy 10518 menekültet kellene befogadni. Ha tényleg elfogadják a dublini rendszer ilyen jellegű módosítását, mint ahogy azt Merkel is szorgalmazza a júniusi EU-csúcson (minősített többséggel, leszavazva Magyarországot), akkor

az azt jelentené, hogy a kötelező kvóta teljesítése még nehezebbé válna Magyarországnak, ami a 2020 utáni kohéziós forrásaink megszerzésére még nagyobb veszélyt jelentene.

A tegnapi híráramlás a témában:Címlapkép forrása: AFP Fotó, Odd ANDERSEN
vitezy david
koronaviruscoronavirus
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
európai uniós zászló európai bizottság