FONTOS Újabb mélypont: sosem volt ilyen gyenge a forint!
Kiverte a biztosítékot Brüsszel radikális EU-pénzosztási terve: fellélegezhet Magyarország?
Uniós források

Kiverte a biztosítékot Brüsszel radikális EU-pénzosztási terve: fellélegezhet Magyarország?

Portfolio
Akkora felháborodást váltott ki az uniós biztosok múlt szerdai ülésén és egyéb körökben a 2021 utáni EU-s költségvetésről szóló terv azon része, hogy a kelet-európai országok felől a dél-európaiak felé irányítanának át jelentős forrásokat, hogy az Európai Bizottság az utolsó pillanatban átdolgozhatja a pénzosztási képletet és állítólag még ma, azaz a május elsejei munkaszüneti napon is összeül(t) tanácskozni - tudta meg a Bruxinfo.
A jelek szerint tényleg meghátrált Brüsszel az utolsó pillanatban:Egy hete a Financial Times szellőztette meg azt, hogy a május 2-án bemutatandó új uniós költségvetési terv Kohéziós Alapjának forrásaiból több tízmilliárd eurót a dél-európai országok felé tervez átirányítani a Bizottság (mert az egy főre jutó GDP-alapú fejlettség mellett más társadalmi-szociális adatokat is beemelne a forráselosztási képletbe, eltérve az év elején vázolt forgatókönyvektől), míg más hírek szerint maga az Alap mérete is csökkenne 6-10%-kal és a közös agrárkassza mérete ugyanennyivel. Ennek kapcsán durva számításaink szerint közel 25%-kal is csökkenhetne 2021-től a Magyarországnak elérhető uniós források tömege és hasonlóan radikális számokról írt a lengyel sajtó is Lengyelország számára.

A lap megjegyzi: azt csak kevesen vitatják, hogy valamiféle átrendeződésre mindenképpen szükség van, hiszen az elmúlt hétévben a déli tagállamok GDP-je süllyedt az uniós átlaghoz képest, miközben a legtöbb 2004-ben és 2007-ben csatlakozott új tagállam látványosan felzárkózott az Unió átlagos fejlettségi szintjéhez (amit persze lejjebb vitt a déliek gyengélkedése és a küszöbön álló Brexit is). Mindez a lap bizottsági forrásai szerint eleve szükségessé tette a forráselosztási "képletnek" a kiigazítását, ami 80 százalékban az egy főre jutó GDP nagysága alapján határozta meg az egyes országokra jutó támogatási hányadot.

Ezek mellett került sor az április 25-i uniós biztosi ülésre, ahol bemutatta Günter Öttinger költségvetési biztos a terveket és a Bruxinfo több forrása szerint ott és egyéb fórumokon is nagy vita volt főleg a Kohéziós Alap forráselosztási képletének megváltoztatása miatt és ezért gondolkodott el a Bizottság arról, hogy az utolsó pillanatban esetleg módosítson a holnap bemutatandó hivatalos javaslaton. A lap tudomása szerint még ma, a május elsejei munkaszüneti napon is összeülnek a biztosok megvitatni a holnap dél körül nyilvánosságra kerülő tervről.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a Bizottság arra tesz javaslatot: a kiadási főösszeg az EU27-ek nemzeti összjövedelmének 1,13 százaléka legyen a 2021-2027-es időszakra, ami a gyakorlatban csak azt jelentené, hogy az uniós büdzsé szinten maradna, így az új feladatokra egyelőre nem lenne plusz forrás. (Szűk körben állítólag Öttinger 1,13-1,18% közöttre emelkedésről beszélt.)

Kiverte a biztosítékot Brüsszel radikális EU-pénzosztási terve: fellélegezhet Magyarország?

A nagy felzúdulás hatására mindenesetre nem kizárt, hogy a Bizottság végül valamelyest visszakozni fog. Hogy ez mit jelent, azt pontosan nem lehet tudni, de a lap egyes forrásai szerint az új tételek nem nyomnak majd olyan jelentősen a latba, hogy attól a keleti országoknak kétségbe kellene esniük.

A lap információi szerint Budapesten is azzal számolnak, hogy az új felállásban is legfeljebb Nyugat-Magyarország közelítené meg az uniós fejlettségi átlag 75 százalékát jelentő referenciaértéket a legelmaradottabb régiók számára, de nem lépné túl azt. (Az eddigi pénzosztási szabályok szerint a 75%-os küszöbszint felett már csökkenne a régió támogathatósága, és ennek veszélyére a nyugat-magyarországi régió kapcsán korábban már mi is felhívtuk a figyelmet).

A lap informátorai azt állítják, hogy még a május 2-i javaslat után sem lesz egyértelmű kép arról, hogyan járnak majd anyagilag a költségvetés nettó befizetői és kedvezményezettei a 2021-2027-es időszakban. Ez az információ ugyanis csak akkor lesz majd elérhető, ha majd a következő hetekben kijönnek a szektorális jogszabályi javaslatok a konkrét szabályokkal.

Mindenesetre azt Brüsszelben is elismerik, hogy radikális változások lesznek és bizonyára megjelenik javaslat formájában az, hogy a forráselosztásnak alapfeltétele a jogállamiság, azaz a kormányoktól függetlenül működő igazságszolgáltatási rendszer. Ha ez nem teljesülne, akkor egy új rendelettervezet szerint felfüggeszthetnék a kifizetéseket az adott tagállam felé és Brüsszel venné át a pénzosztás szerepét, hogy a tagállami projektek ne álljanak le. Erről bővebben:A Bizottság elnökének köreiből kiszivárogtatott tervek és döntéshozatali logika:Címlapkép forrása: Shutterstock
forint190913
rezsiutalvány
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
gyakornoki_program_eupalyazat