Trócsányi: nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, mert átgondolatlan a koncepció
Uniós források

Trócsányi: nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, mert átgondolatlan a koncepció

Portfolio
Bár a 27 lehetséges uniós tagállam közül már 23 csatlakozni akar az uniós pénzek hatékonyabb nyomon követését célzó Európai Ügyészséghez, Trócsányi László régi-új igazságügyi miniszter a mai parlamenti meghallgatásán átgondolatlan koncepciónak nevezte az új intézményt és szuverenitási okokkal is magyarázta, hogy Magyarország miért nem fog ahhoz csatlakozni.
A hvg.hu tudósítása szerint Trócsányi többek között ezekről beszélt ma:
  • Nem támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez és emlékeztetett: a lengyel és a magyar kormány ezt szuverenitási kérdésnek tekinti, ez alapján egy ilyen intézmény létrehozása szembemegy a nemzetek Európájáról szóló állásponttal.
  • Nemcsak ez a gond a várhatóan 2021-ben létrejövő, az uniós források elosztásával kapcsolatos visszaéléseket és az áfaügyeket vizsgáló ügyészséggel, hanem az is, hogy végiggondolatlan és elhibázott az ügyészség koncepciója is.
  • Trócsányi felesleges bürokráciának és duplázásnak látja a létrehozást, hiszen szerinte ma az OLAF és az uniós igazságügyi együttműködést bonyolító Eurojust már biztosítja ezt a funkciót (az új ügyészségnek jóval szélesebb jogköre, határon átnyúló intézkedési lehetősége lenne, éppen ezért hozzák létre a már meglévő uniós szervek mellé - a szerk.)
  • Mivel az Európai Bizottság is látja a kelet-közép-európai országok vonakodását az új ügyészséghez való csatlakozásnál, részben ezért dobta be a 2021-2027-es uniós költségvetési terv minapi bemutatásánál azt, hogy a jogállamisági keretekhez kötnék a kifizetéseket. Trócsányi a még bevallottan kidolgozatlan tervvel kapcsolatban sok bizonytalanságot lát és szerinte gyenge lábakon áll az ezzel kapcsolatos jogi érvelés. Azzal azonban egyetértett, hogy nagyon komoly vita várható a kérdésben.
  • Bírálta az Európai Parlament újabb, a magyarországi jogállamisággal foglalkozó elemzését, a Sargentini-jelentést is.

A minap Orbán Viktor kormányfő is részben szuverenitási kérdésekkel magyarázta azt, hogy miért nem akar csatlakozni Magyarország az Európai Ügyészséghez, illetve azzal, hogy az alkotmányban a magyar ügyészséget nevezik meg legfőbb bűnüldöző szervként, igaz a kétharmados többség birtokában az alkotmány bármikor módosítható lenne.Miután a Bizottság bejelentette a tervét, hogy a jogállamiság feltételrendszeréhez kötnék 2020 után az EU-pénzek kifizetését, a lengyel, illetve a magyar kormány is tiltakozásának adott hangot. Erre Brüsszelből úgy reagáltak, hogy éppen azok tiltakoznak, ahol baj lehet az uniós értékek és a jogállamiság betartásával. A Bizottság egyébként tényleg el szeretné érni, hogy lépjünk be az új ügyészség hatálya alá, ahova már 23 tagállam "jelentkezett" a 27-ből:

Magyarországon kívül már csak három tagállam nem vállalta a csatlakozást: Lengyelország, Málta és Svédország. Ezek szerint a szoros szövetséges visegrádi országok közül a szlovákok és a csehek is belépnek és a dánok, illetve osztrákok sem maradnak ki korábbi jogi aggályaik ellenére.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter beszédet mond a Karcagi Kukoricamalom átadóünnepségén 2019. szeptember 19-én.MTI/Mészáros János