Trócsányi: nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, mert átgondolatlan a koncepció
Uniós források

Trócsányi: nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, mert átgondolatlan a koncepció

Portfolio
Bár a 27 lehetséges uniós tagállam közül már 23 csatlakozni akar az uniós pénzek hatékonyabb nyomon követését célzó Európai Ügyészséghez, Trócsányi László régi-új igazságügyi miniszter a mai parlamenti meghallgatásán átgondolatlan koncepciónak nevezte az új intézményt és szuverenitási okokkal is magyarázta, hogy Magyarország miért nem fog ahhoz csatlakozni.
A hvg.hu tudósítása szerint Trócsányi többek között ezekről beszélt ma:
  • Nem támogatja Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez és emlékeztetett: a lengyel és a magyar kormány ezt szuverenitási kérdésnek tekinti, ez alapján egy ilyen intézmény létrehozása szembemegy a nemzetek Európájáról szóló állásponttal.
  • Nemcsak ez a gond a várhatóan 2021-ben létrejövő, az uniós források elosztásával kapcsolatos visszaéléseket és az áfaügyeket vizsgáló ügyészséggel, hanem az is, hogy végiggondolatlan és elhibázott az ügyészség koncepciója is.
  • Trócsányi felesleges bürokráciának és duplázásnak látja a létrehozást, hiszen szerinte ma az OLAF és az uniós igazságügyi együttműködést bonyolító Eurojust már biztosítja ezt a funkciót (az új ügyészségnek jóval szélesebb jogköre, határon átnyúló intézkedési lehetősége lenne, éppen ezért hozzák létre a már meglévő uniós szervek mellé - a szerk.)
  • Mivel az Európai Bizottság is látja a kelet-közép-európai országok vonakodását az új ügyészséghez való csatlakozásnál, részben ezért dobta be a 2021-2027-es uniós költségvetési terv minapi bemutatásánál azt, hogy a jogállamisági keretekhez kötnék a kifizetéseket. Trócsányi a még bevallottan kidolgozatlan tervvel kapcsolatban sok bizonytalanságot lát és szerinte gyenge lábakon áll az ezzel kapcsolatos jogi érvelés. Azzal azonban egyetértett, hogy nagyon komoly vita várható a kérdésben.
  • Bírálta az Európai Parlament újabb, a magyarországi jogállamisággal foglalkozó elemzését, a Sargentini-jelentést is.

A minap Orbán Viktor kormányfő is részben szuverenitási kérdésekkel magyarázta azt, hogy miért nem akar csatlakozni Magyarország az Európai Ügyészséghez, illetve azzal, hogy az alkotmányban a magyar ügyészséget nevezik meg legfőbb bűnüldöző szervként, igaz a kétharmados többség birtokában az alkotmány bármikor módosítható lenne.Miután a Bizottság bejelentette a tervét, hogy a jogállamiság feltételrendszeréhez kötnék 2020 után az EU-pénzek kifizetését, a lengyel, illetve a magyar kormány is tiltakozásának adott hangot. Erre Brüsszelből úgy reagáltak, hogy éppen azok tiltakoznak, ahol baj lehet az uniós értékek és a jogállamiság betartásával. A Bizottság egyébként tényleg el szeretné érni, hogy lépjünk be az új ügyészség hatálya alá, ahova már 23 tagállam "jelentkezett" a 27-ből:

Magyarországon kívül már csak három tagállam nem vállalta a csatlakozást: Lengyelország, Málta és Svédország. Ezek szerint a szoros szövetséges visegrádi országok közül a szlovákok és a csehek is belépnek és a dánok, illetve osztrákok sem maradnak ki korábbi jogi aggályaik ellenére.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Máthé Zoltán
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Mark Rutte Sebastian Kurz