Azt hiszed, hogy az EU-források felvirágoztatták a vidéket? Akkor nézd meg ezt az ábrát!
Uniós források

Azt hiszed, hogy az EU-források felvirágoztatták a vidéket? Akkor nézd meg ezt az ábrát!

Portfolio
Az elmúlt 10 évben két olyan megyénk is volt, amelynek egyáltalán nem sikerült felzárkózást mutatnia az Európai Unióhoz. Ennél is szomorúbb, hogy erős összefüggés látszik a fejlettség és a fejlődés között: minél gazdagabb egy megye, annál nagyobb valószínűséggel tud növekedni, miközben a szegényebb régiók konvergenciája gyakran nagyítóval sem látszik.
Az elmúlt napokban több fontos információ is megjelent arról, hogy milyen felzárkóztatási forrásokhoz juthat Magyarország a következő uniós költségvetési ciklusban. Ez ráirányította a figyelmet a magyar régiók fejlettségére, többek között Pest megye és Budapest szétválasztásának következményeire. Ennek apropóján megnéztük, hogy miként alakult a megyék relatív fejlettsége az utóbbi 10 évben.

Az illusztrációhoz azt a megoldást választottuk, hogy az alábbi grafikonok vízszintes tengelyén ábrázoltuk az egyes megyék fejlettségét (az EU átlagához viszonyítva), a függőlegesen pedig azt, hogy az elmúlt 10 évben mekkora felzárkózást mutattak. Vagyis az ábrák bal alsó sarkában a fejletlen, és kevés fejlődést mutató megyék, a jobb felsőben pedig az eleve fejlettebb, és gyorsabb felzárkózást produkálók találhatók. Azért is ezt a két sarkot emeljük ki, mert a megyéket szimbolizáló pontok szempontjából sajnos tényleg ez a két pont a hangsúlyos.

Azt hiszed, hogy az EU-források felvirágoztatták a vidéket? Akkor nézd meg ezt az ábrát!
A két ábra szinte teljesen azonos, a különbséget az jelenti, hogy a bal oldalon a 2006-os, a jobb oldalon a 2016-os fejlettségi adatokat mutatjuk.
Mint látható, a már 10 éve is a legfejletlenebb megyének számító Nógrád lemaradása még nőtt is az EU-átlaghoz képest, és Baranyáé sem csökkent. Általában is jellemző, hogy a szegényebb megyék nemigen mutatnak 5 százalékpontnál nagyobb előrelépést a relatív egy főre jutó GDP-ben.

Ehhez képest az amúgy is fejlettnek mondható Győr-Moson-Sopron és Fejér megye konvergenciája egészen jó tempóban zajlik, emellett Vas és Komárom is átlagos tempóban zárkózik fel. A közepes fejlettségűek közül csak Tolna megye és (a Mercedes gyár által hajtott) Bács-Kiskun előrelépése mondható biztatónak.

A számok azt mutatják tehát, hogy az elmaradott térségek felzárkóztatása - EU-források ide vagy oda - nem járt sikerrel. A megyei mutatók (egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson, az EU-átlag %-ában) egyszerű szórása még növekedett is a tíz év során, jelezve, hogy a területi különbségek nagyobbak lettek. 2006-ban a szórás 10,7 volt, 2016-ban már 14,3. Különösen a válság után, 2013 és 2016 között erősödött a divergencia, ami azért is érdekes, mert ez az uniós forráslehívások kifejezetten intenzív időszaka volt.
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
víz water