Uniós források

Már 850 milliárdot kifizettek Magyarország történetének legnagyobb fejlesztési programjára

Portfolio
A Modern Városok Program "nem merev, fix, hanem folyamatosan pulzál" és tekintetbe kell vennie az építőipari áremelkedéseket is, így a 3500 milliárd forint feletti teljes keretösszege akár tovább is emelkedhet, eddig pedig már 850 milliárdot kifizettek rá, kétharmad részben a magyar költségvetésből - többek között ezeket mondta el a program koordinálásával újonnan megbízott Gyopáros Alpár. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt is jelezte, hogy év végéig széles társadalmi egyeztetés mentén kidolgozza a Modern Falvak Programot is, amelyre először a 2020-as költségvetésben lehet majd forrás, de a nagyobb összegek csak a 2021-es büdzsében várhatók.

Az interjú főbb információi:

  • A 2015-2017 között 23 megyei jogú várossal megkötött Modern Városok Program (MVP) több mint 260 projektet ölel fel, közülük mintegy hatvan nagy közlekedési fejlesztést takar és a programra a kormány már 2016-ban döntött 50 milliárd forintnyi támogatásról, az összeg pedig azóta százmilliárdos nagyságrendű éves szinten.2010 és 2017 között több mint 380 kilométer kétszer két sávos út épült Magyarországon, de a következő években több száz kilométeren lesznek hasonló beruházások.
  • A Modern városok program összes költsége meghaladja a 3500 milliárd forintot, és ebből eddig körülbelül 850 milliárd forintot már kifizettek. Az összeg kétharmada hazai forrás.
  • A megállapodások megkötése óta megváltozhattak a körülmények és az igények is az egyes programok esetében. Az MVP "nem merev, fix, hanem folyamatosan pulzál" és az esetleges projektérték módosítások, többlet támogatások kérdésében "politikai döntésnek kell születnie, hiszen az építőipari áremelkedések ezt a programot sem kímélik. Határozni kell arról, hogy lehetséges-e a hozzárendelt források bővítése, az ütemezés módosítása vagy esetleg a programok közötti átcsoportosítás."
  • Az MVP projektjei befejezésének céldátuma 2022, "a legfontosabb azonban nem a céldátum betartása, hanem az eredmény. Éppen ezért felkészültem arra, hogy az utóbbi érdekében, indokolt esetekben módosulhatnak a határidők." Vannak módosítási kérések, de "minden esetben egyedi döntéseknek kell születniük, és fontos az indokoltság mint szempont. Azonban minél több új felvetés jön, az annál inkább kitolja a határidőt, éppen ezért korlátlan számú módosítást nem tartok szerencsésnek."
  • "A Modern falvak programnál még az alapkoncepció kialakításánál tartunk, amelyet legkésőbb az év végéig szeretnénk letenni a kormány asztalára." A program legfőbb célja "a vidék népességmegtartó erejének növelése". "Az urbanizáció intenzitása már a Kádár-korszakban, de főleg a rendszerváltás után rendkívüli módon felgyorsult, amelynek káros hatásai is vannak." "A falvakból történő elvándorlást meg lehet állítani, sőt vissza lehet fordítani, ami mindenkinek az érdeke."
  • "Ha az alapkoncepció az év végére elkészül, és megfelelő ütemben lefolytatjuk a társadalmi egyeztetéseket, akkor nem tartom elképzelhetetlennek, hogy lesznek olyan fejlesztések, amelyek forrásigénye már a 2020-as költségvetésbe is bekerülhet. Azonban sok vélemény, döntés kell hogy konszenzussá váljon, így én a 2021-es büdzsében számítok a Modern falvak program első nagyobb kifizetéseire."


Már 850 milliárdot kifizettek Magyarország történetének legnagyobb fejlesztési programjára
Gyopáros Alpár, a Fidesz Győr-Moson-Sopron megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője 2018. május 10-én., MTI Fotó: Kovács Attila
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
D_MTI20191212057