Azt hiszed, hogy Magyarország borzasztó hely? - Élhetőbb, mint gondolnád
Uniós források

Azt hiszed, hogy Magyarország borzasztó hely? - Élhetőbb, mint gondolnád

Portfolio
Mostanában egyre fontosabb az életminőség szempontjából a környezetvédelmi, a szociális infrastruktúrával és a kormányzás minőségével összefüggő beruházások intenzitása és ha ilyen szempontokat vizsgálunk, akkor Magyarország egészen élhető helynek tűnik a JPMorgan befektetési bank által követett 13 feltörekvő piac között. Ebben egyébként az Európai Uniónak, az általa megkövetelt sztenderdeknek és az uniós forrásfelhasználás szabályrendszerének is lényeges szerepe van a bank minapi összefoglalója szerint.
A környezetvédelmi szempontok összemérése érdekében a Yale Egyetem 2018-as Környezetvédelmi Teljesítmény Indexét vette figyelembe a befektetési bank, amely számos környezetvédelmi tényezőt egyszerre ragad meg (pl. levegőminőség, erdők aránya, halászat, vízkezelés, klímavédelem és energiatermelés). Az alábbi (és a többi) ábra érdekessége, hogy a JPMorgan referenciaként feltüntette a legfejlettebb hét ipari ország átlagát is (G7), majd ezután lemaradva, de a 13 feltörekvő piacot összesítő rangsor első helyein a bolgárok, csehek, horvátok után Magyarország következik, és utánunk jönnek a románok és lengyelek. A rangsor legvégén kullog Dél-Afrika a vízkezeléssel, tisztítással és levegőminőséggel kapcsolatban kapott alacsony pontszámai miatt.

Azt hiszed, hogy Magyarország borzasztó hely? - Élhetőbb, mint gondolnád
A szociális jólét megragadására, az ezzel összefüggő beruházások intenzitásának mérésére a JPMorgan a Social Progress Imperative által készített társadalmi előrehaladási indexet vette figyelembe és itt is a negyedik helyen áll Magyarország, igaz itt előttünk a csehek, lengyelek és horvátok állnak. A befektetési bank által követett országok rangsorának végén Egyiptom és Nigéria található. Ez az index a különféle szociális indikátorokat három csoportra rendezve méri: az alapvető emberi szükségletek, a jólét alapvető feltételei szerint (pl. oktatás, egészségügy, információkhoz való hozzáférés) és a lehetőségek (szabadságjogok, társadalmi toleranciaszint) szerint.

Azt hiszed, hogy Magyarország borzasztó hely? - Élhetőbb, mint gondolnád
A kormányzás és annak minősége jelentősen befolyásolja az adott országok gazdasági és társadalmi életét, így az életminőséget is, emiatt a JPMorgan az Európai Korrupcióellenes és Államépítési központ felmérése alapján is rangsorba állította az általa követett országokat és itt is a negyedik helyen találjuk Magyarországot Csehország, Románia és Lengyelország után. Itt a rangsor végén Kazahsztán és Nigéria látható, és az index az igazságszolgáltatási függetlenségét, az adminisztratív akadályokat, a kereskedelmi nyitottságot, a költségvetés átláthatóságát, az e-állampolgársági ügyintézéssel kapcsolatos fejlettséget, illetve a sajtó szabadságának fokát méri.

Azt hiszed, hogy Magyarország borzasztó hely? - Élhetőbb, mint gondolnád
A fenti rangsor elfedi, hogy az egyes országok a különböző területeken hogyan is állnak, milyen pontszámokat kaptak. Így például csak az alábbi ábra alapján látszik, hogy az összes vizsgált ország közül a dél-afrikai igazságszolgáltatási rendszer mondható a leginkább függetlennek, majd a kazah és az egyiptomi rendszer pontszámai következnek. A magyar rendszer függetlensége a horváttal, bolgárral és szerbbel együtt a leggyengébbnek mondható ezen a téren. A sajtószabadság foka aztán persze javít például a magyar helyezésen (igaz a régiós versenytársnak mondott Csehország és Lengyelország helyezése érdemben jobb), de érdekes módon a legtöbb országtól elmarad (a lengyellel egy szinten áll) a magyar államháztartás transzparenciája és végül ezek átlagaként adódik az, hogy a 13 vizsgált ország közül a negyedik helyre felfért Magyarország.

Azt hiszed, hogy Magyarország borzasztó hely? - Élhetőbb, mint gondolnád
Címlapkép forrása: MTI fotó Varga György
President Donald J. Trump welcomes Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu
Saudi Prince and Saudi Minister of Defence Mohamed Bin Salman Bin Abdul Aziz Al Saoud
Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg
starbucks - plaza Chicago
kivánd190919
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
jean cloude juncker