Újabb nagy EU-pénzes csalássorozat bukott ki Magyarországon
Uniós források

Újabb nagy EU-pénzes csalássorozat bukott ki Magyarországon

Portfolio
Megszerezte az egy hónappal ezelőtt közzétett éves OLAF-jelentés egyik kirívó uniós támogatás-visszaélési ügyének zárójelentését a 24.hu, amely szerint Budapestről irányítottak egy olyan céghálót, amely 31 uniós kutatás-fejlesztési pályázaton sokféle csalást követett el. Emiatt az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) 28,3 millió eurónyi uniós támogatás visszafizettetését javasolja az Európai Bizottságnak, illetve nyomozás elrendelését is javasolta a magyar Legfőbb Ügyészségnek. Utóbbi azt el is rendelte idén január elején a NAV-on keresztül, de a NAV egyelőre még senkit sem hallgatott ki gyanúsítottként.
Június elején tette közzé az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a 2017-es éves jelentését, amelyből többek között az derült ki, hogy Európa élvonalában van Magyarország az EU-pénzes csalásokban. Visszaéléses ügyekre már a jelentésen is volt néhány példa: az egyik a közvilágítási projekteknél gyanított visszaélésekre utalt, amelyet korábban a 24.hu részletesen bemutatott egy másik OLAF-jelentés alapján.

A mostani éves jelentésben egy másik ilyen kirívó példa a 31 uniós kutatás-fejlesztési (K+F) pályázatot érintő visszaélés sorozat volt, amellyel kapcsolatban Magyarországon, Lettországban és Szerbiában is vizsgálódtak az OLAF ellenőrei. Az akkori rövid összefoglalóból csak annyi derült ki, hogy a csalás szereplői alvállalkozói szerződések segítségével mesterségesen feltornázták a költségeket, eltitkolták, hogy a végső beszállító cégek kapcsolatban állnak egymással, valamint kamuirodákat hoztak létre, hogy így szerezzenek uniós támogatást.

A laphoz azóta eljutott részletes OLAF-jelentés alapján azonban ennél jóval cifrább a történet: csalási módszerek arzenálját vetették be a kéttucatnyi tagból szőtt céghálóban, a masszív túlárazástól a fiktív számlákon keresztül a szabálytalanul fizetett dolgozókig. Az OLAF szerint a csaknem 9 milliárd forintnyi uniós támogatáslenyúlást Budapestről koreografálták, mégpedig két magyar nonprofit kutatóközpont, a Pillar Europa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. (későbbi nevén Infokom Innovátor) segítségével.

A különböző uniós pályázatok lebonyolításához több mint két tucat cégből szőttek céghálózatot, amelybe szerb, szlovák és lett vállalkozásokat is beépítettek. A 24.hu azt is írja, hogy a bevont cégek egyike (amely konzorciumvezető volt az egyik pályázatnál) a Waberer's-Szemerey Kft. volt, amely idén áprilisig Matolcsy György jegybankelnök egyik unokatestvérének, Szemerey Lórándnak az érdekeltsége volt.

A határokon átívelő vizsgálódás során az OLAF megállapította, hogy a BME-Infokom és a Pillar csak papíron foglalkoztatott távmunkában dolgozókat, valójában egy budapesti irodában zajlott az ügymenet. A 31 projekt keretében több mint 3300 hamis, munkaszerződésekbe foglalt nyilatkozat született, amelyek szerint az alkalmazottak vagy a telephelyeken dolgoztak, vagy a telephelyekről kaptak utasítást, valamint távmunkásként dolgoztak.

Ezzel tehát lényegében az uniós pályázatok egyik fő szabályát hágták át, miszerint a K+F projekteknek a vidéki (konvergenciarégióban) kellett megvalósulnia, és a dolgozóknak is ott kellett volna tevékenykednie, de az OLAF szerint a kedvezményezettek a pályázatot csakis azért nyújtották be vidéki megvalósítási helyszínnel, mert így el tudták számolni a pályázatuk költségeit.

A kiszivárgott OLAF-jelentés szerint problémák derültek ki az alkalmazottak javadalmazásával kapcsolatban is, kis túlzással boldog-boldogtalant uniós pénzből fizettek ki, olyanokat is, akiket a K+F pályázat szabályai szerint nem lehetett volna (pl. portás). A projektek megvalósítása a gyakorlatban főleg a Pillarra és a BME-Infokomra hárult, sok esetben pedig kétséges volt, hogy azokat valóban a profitorientált konzorciumi tagok alkalmazottai végezték-e el.

Az OLAF ellenőrei erősen túlárazott szerverbeszerzésekről is találtak számlákat, illetve 350-400 ezer forint körüli óradíj mellett megírt tanulmányok költségeit is betették a kedvezményezettek elszámolható költségként.

Az OLAF szerint a bizonyítékokkal alátámasztható visszaélések, illetve feltárt tények kimerítik az Európai Közösség pénzügyi érdekeit sértő csalás, valamint a magyar büntető törvénykönyvben meghatározott költségvetési csalás fogalmát, ezért tartják indokoltnak az érintett pályázatokkal kifizetett uniós támogatás (28,3 millió euró) 100%-ának a visszafizettetését.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Koszticsák Szilárd
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
víz water