Pálinkás a saját leváltásáról: két dudás nem fért meg egy csárdában
Uniós források

Pálinkás a saját leváltásáról: két dudás nem fért meg egy csárdában

Portfolio
Elsősorban személyi okok miatt kellett távoznia, mivel az új miniszter Palkovics László akarta felügyelni a kutatás-fejlesztési és innovációs területet, "a két dudásról pedig ismert a mondás" - fejtette ki távozása hátterét az Indexnek adott interjúban Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) június végén leváltott elnöke szerint Palkovics teljesen félreérti azt, hogy ki dönti el a világban, mit kutathatnak a kutatók, ugyanis amellett érvelt: "az alapkutatásokban mindenütt a világon a kutatói közösség dönt arról, hogy mit kutatnak."
Az interjú néhány fontosabb témája, üzenete, saját kiegészítéseinkkel:
 • Pálinkás már januárban érezte, hogy megrendült a pozíciója, mert ellátogatott hozzá Palkovics László és jelezte, hogy államtitkárként nem támogatja azt, hogy a Hivatal beadja a kormány felé a megújított innovációs stratégiát. Abban - ahogy a Portfolio-nak adott interjúban is - többek között arra tett javaslatot, hogy az uniós támogatások kifutása miatt 2019-től jelentősen meg kellene emelni a hazai költségvetési forrásból működő Innovációs Alap éves 80 milliárd forint körüli támogatási keretét, hogy újabb programokat lehessen indítani.
 • Ezt a javaslatát januárban Orbán Viktor kormányfőnek is elküldte, de már nem érkezett rá válasz és mivel az azóta (a minap) elfogadott 2019-es költségvetés nem tartalmazza a duplázást, így ez a terve elbukott Pálinkásnak. Ő egyébként úgy látja, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs "területnek nincs erős politikai képviselete a kormányban. Ebben visszamehetünk 1990-ig. Sokszor érveltem amellett, hogy egyenletes, kiszámíthatóbb legyen a növekedés, mert az sem jó, ha egyszerre sok pénzt beletöltenek egy rendszerbe, mert az óhatatlanul pazarláshoz vezet."
 • Pálinkás szerint az NKFIH tevékenysége lejáratását célzó cikkekben megalapozatlan azzal érvelni, hogy a 2015-2016-os K+F+I rangsorokban és felmérésekben nem lépett előre az ország, mert az akkoriban kiosztott pénzeknek leghamarabb csak 2017-től kezdhettek megnyilvánulni a hatásai és egyébként ez látszik is a KSH minap közzétett 2017-es kutatás-fejlesztési ráfordítási adataiból, amelyek a 2016-os 1,22%-ról 1,35%-ra ugrottak.
 • A saját leváltásában a személyi szálat látja a legfontosabbnak Pálinkás, mivel "Palkovics miniszter úr erősen ambicionálta, hogy ő vezesse ezt a területet, a két dudásról pedig ismert a mondás". "Én úgy látom, a miniszterelnök szabad kezet adott a miniszter úrnak, a részletek kidolgozását rábízhatta."
 • Pálinkás bírálta a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatos minapi kormánydöntést, miszerint a 2019-es költségvetés keretében elvonták az Akadémiától a saját intézményhálózatával kapcsolatos forrásokat, noha az Akadémia maradt az intézményhálózat fenntartója. Szerinte ebben nincs logika és azzal együtt, hogy "a kutatási témapályázatok, a felfedező kutatásokat támogató pályázatok, kiválósági programok költségvetése is átkerül a minisztériumba, nem világos, hogyan vállalható így többéves kötelezettség ezekre a négyéves kutatási programokra."
 • Palkovics állítására, miszerint a világon sehol nincs, hogy a kutatók döntik el, hogy mit akarnak kutatni, úgy reagált: "teljes félreértés, ez egyszerűen nem így van". Hozzátette: "az alapkutatásokban mindenütt a világon a kutatói közösség dönt arról, hogy mit kutatnak. Az állam kijelölhet olyan területeket, amelyek gazdasági vagy társadalmi szempontból fontosak, amelyekre több pénzt kíván adni, ahogyan ezt mi megtettük a hivatalban." Hozzátette: "Magyarországon valamiért erős az idegenkedés az alapkutatás finanszírozásától. Ezt őszintén szólva nem értem, mert nem ez az igazán nagy összeg, viszont a hozadéka ennek a legnagyobb. Persze csak akkor, ha versenypályázati úton és kiválósági alapon finanszírozzuk."
 • Pálinkás azt is megjegyezte: "Érteni kell, hogy ha valami nem pontosan a kutatási terv szerint történik, az nem feltétlenül hiba, és azt is, hogy egy kutatásfejlesztéssel foglalkozó cég egyéb jellemző adatainak hogyan kell kinéznie ahhoz, hogy a projektre valóban érdemes legyen közpénzt áldozni. Amiben minden pontosan úgy történik, ahogy azt előre eltervezték, azt inkább mérnöki munkának mondanám, nem kutatásnak. Hogy a legkiválóbb kutatóknak és fejlesztőknek meg kell adni a szabadságot például a költségátcsoportosításokban, ezt ismernie kell az adminisztrációnak is."
 • A fenti megjegyzés kapcsán arra a kérdésre, hogy "Palkovics László mennyire érti ennek a szférának a logikáját?", kitérő választ adott Pálinkás: "Majd meglátjuk, én nem szívesen minősíteném, hogy mennyire van otthon ezeken a területeken. A miniszter úr mérnök ember, aki a mérnöki fejlesztések logikáját biztosan jól érti."
 • Pálinkás elismerte, hogy az elmúlt 3 évben felállított versenypályázati rendszerben "Sokszor volt olyan érzésem, hogy csak a forrásszerzés kedvéért adtak be éppen innovációsnak címkézett pályázatot. Az innováció kicsit misztikus fogalom, főleg eleinte volt sok olyan pályázat, aminél a szakmai értékelők szerint semmi igazi újdonság nem volt. Ha a forrásszerzés céljából arra lett volna szükség, másnak nevezték volna."
 • Úgy látja, hogy a tudományos és a vállalati innovációs terület közül a vállalatinál volt nagyobb a lobbinyomás, mivel "Ők hozzá voltak szokva, hogy kisebb intellektuális erőfeszítéssel jutnak hozzá ezekhez a nagyobb forrásokhoz. A munkatársaim, amikor elköszöntünk egymástól, elmondták, hogy volt három jó évük, amikor megmentettem őket attól, hogy különböző lobbisták megkeressék őket. Engem is megkerestek, de mondjuk úgy, hogy eléggé megszégyenülten távoztak."
 • Arra a kérdésre: nem gondolja, hogy ez is hozzájárult a leváltásához, úgy reagált: "Lényegesen talán nem. Egyrészt nem voltak olyan sokan, és nem olyan lényeges szereplők, akik ezt elérhették volna, bár lehetett néhány "panasz", ami fülbesugdosási szinten sokakhoz eljuthatott, hogy "nem nyernek pályázatok". Ha ez is hozzájárult, az szomorú lenne, arra pedig inkább büszke vagyok, hogy átlátható és nem befolyásolható pályázati rendszert működtettem."
 • Saját utódát az NKFIH Hivatal élén, Birkner Zoltánt - akinek kinevezése éppen tegnap jelent meg a Közlönyben - nem ismeri, nem is jelentkezett még be az átadás-átvételi folyamatok végrehajtásához.
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
wizzairshutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
gyakornoki_program_eupalyazat