Kiderült: Brüsszel fizeti a felét a 3-as metró brutálisan elszaladó költségeinek
Uniós források

Kiderült: Brüsszel fizeti a felét a 3-as metró brutálisan elszaladó költségeinek

Portfolio
A hétvégi budapesti bejelentések alapján akár úgy is lehetett érteni, hogy csökkent az Európai Bizottság felőli támogatás a 3-as metró felújítására, de a testülettől kapott megerősítés alapján nem erről van szó. Sőt, az eredetileg meghatározott összeghez képest 35 milliárddal még nőtt is a brüsszeli támogatás összege, így valójában arról van szó, hogy a most 80 milliárd forinttal "megtoldott" támogatás közel felét az Európai Bizottság fizeti. Nyáron még csak 17 milliárdos brüsszeli többletpénzről szóltak a hírek.
Amint mi is megírtuk: a szombati bejelentésekről az MTI úgy tudósított, hogy

A főpolgármester a többletforrás szükségességének okai között sorolta fel azt, hogy az eredeti támogatási szerződést már 2,5 éve kötötték meg, akkori árbecslések alapján, és az építőiparban változtak az árak. Továbbá az Európai Unió elszámolható költségnek már csak 172 milliárdot fogadott el - mondta, hozzátéve, ezen kívül felmerülnek olyan el nem számolható költségek is, amelyek szükségességét nem vitatja az unió, de az említett kategóriába nem férnek be.

A fentieket tehát úgy lehetett érteni, hogy időközben az Európai Bizottság csökkentette a 3-as metrónak nyújtott támogatás összegét, de utánakérdeztünk a testületnél és megerősítették (hiszen nem is volt semmilyen ilyen hír korábban), hogy nem ez történt: nem csökkent sem az, hogy mely tételeket tartja a Bizottság elszámolhatónak, sem az, hogy mennyi a tényleges támogatás volumene.

Nyáron egyébként már volt arról hír, hogy a költségnövekedés miatt több uniós támogatást kaphat a metrófelújítás. Akkor mintegy 17 milliárdos többlettámogatásról volt szó, de még folytak a tárgyalások a kormány, a főváros és az Európai Bizottság között.

Úgy tudjuk, hogy a végső, EU-val kötött támogatási szerződés azt tartalmazza, hogy a 3-as metró teljes felújítási költsége (elszámolható költség) 800,255 millió euró, amelyből a nem elszámolható költségek összege 243,269 millió euró, az elszámolható költségeké pedig 556,986 millió forint. Mivel az eredeti támogatási szerződés kötése idején alkalmazott technikai árfolyam 310,1 euró/forint volt, így ezzel átszámolva az összeget, kijön a fenti hírügynökségi beszámolóban is szereplő 172 milliárd forinthoz közeli összeg (172,7 milliárd forint).

A szombaton megjelent Magyar Közlöny idevágó kormányhatározatának első melléklete, a 3-as metró felújítási projektjének módosított forrásszerkezetről szóló táblázat egyébként már éppen ezt a 172,7 milliárd forintos összeget takarja.

A táblázatból egyébként az is kiderül, hogy valójában az eredeti uniós támogatási összeg (137,5 milliárd forint) 35,2 milliárddal 172,7 milliárd forintra ugrott, és ehhez még további 44,8 milliárd forinttal növeli a kormány a hazai társfinanszírozás összegét is. Ebből a kettőből jön tehát össze a 80 milliárdos teljes forrásnövelés. A szombati híradásból tehát kimaradt az, hogy az Európai Bizottság valójában jelentősen több pénzt ad a hármas metróra. Sőt: a megítélt többlet támogatásnak közel a felét brüsszeli pénzből fizeti majd ki a kormány.Kiderült: Brüsszel fizeti a felét a 3-as metró brutálisan elszaladó költségeinek
Címlapkép forrása: MTI/Bizományosi: Jászai Csaba
walmart_getty
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 20: Britain's Prime Minister Boris Johnson arrives to welcome the Emir of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani for bilateral talks at 10 Downing Street.