Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből Magyarországnak
Uniós források

Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből Magyarországnak

Portfolio
Az elmúlt másfél hétben a Portfolio számításai szerint újabb 124 milliárd forintnyi EU-támogatást utalt át az Európai Bizottság Magyarország számára, ráadásul ez a pénzmozgás kizárólag a legnagyobb fejlesztési programunkban, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programunkban (GINOP) történt meg.
A november 22-i és a mai brüsszeli kifizetési adatbázis összevetése alapján azt látjuk, hogy ismét jócskán ugrott a Magyarországnak átutalt források volumene, immár kereken 6,5 milliárd eurót ért el a 2014-2020-as ciklusban (a 7 évre járó keret bő 26%-át jelenti, a 24%-os EU-átlagnál kicsit magasabbat).

Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből Magyarországnak
Számításaink szerint most a 384 millió eurónyi átutalás a korábbi hírekben "problémásnak" nevezett GINOP-ban történt meg, ami újra azt bizonyítja, hogy nem általánosságban a GINOP-ban álltak meg a kifizetések, hanem ez csak legfeljebb bizonyos alprogramjaira (prioritásaira) lehet igaz - ha egyáltalán igaz még. A 384 millió euró az elmúlt másfél hétre becsült 323,5-ös euró/forint árfolyammal 124 milliárd forintot jelent.

Úgy tűnik tehát, hogy folytatódik az a sorozat, amit már október elején beharangoztunk, miszerint az év végéig még sok százmilliárd forintnyi brüsszeli átutalás történhet meg:A teljes novemberi hónapot tekintve mindez azt jelenti, hogy mintegy 192 milliárd forintnyi EU-támogatás átutalása történt meg Brüsszelből, igaz nagy kérdés, hogy az utóbbi másfél hétben megtörtént átutalást a Pénzügyminisztérium már bekalkulálja-e a novemberi EU-transzferként a pénteken megjelenő előzetes novemberi államháztartási egyenlegébe, vagy majd csak a decemberi átutalások között tünteti fel.

Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből Magyarországnak
Corina Cretu, az Európai Bizottság regionális támogatásokért, így a GINOP feletti felügyeletért is felelős uniós biztos, JOHN THYS / AFP
Októberben egyébként a PM tényadatai szerint 130 milliárd forintnyi EU-támogatás érkezett, míg mi 145 milliárdot kalkuláltunk a brüsszeli kifizetési adatbázis alapján.

Év elejétől november végéig egyébként Brüsszelből 2,086 milliárd eurónyi forrás érkezett, ami az átutalások időzítését is figyelembe vevő árfolyammal kalkulálva mintegy 672 milliárd forintnyi átutalást jelent. A közel 2,1 milliárdos brüsszeli átutalás azt is jelenti, hogy nagy ütemben közelíti a kormány azt a nyári kormányhatározatbeli tervét, hogy év végéig összesen legalább 3,1 milliárd, de ideális esetben 3,58 milliárd eurónyi forrást le kell hívni az Európai Bizottságtól.

A forintban 672 milliárdos brüsszseli forráslehíváshoz képest az idei első tizenegy hónapban idehaza jórészt (támogatási) előlegek formájában a nyerteseknek kifizetett EU-támogatások volumene kalkulációnk szerint 1443 milliárd forintot tett ki. A kettő közötti 771 milliárd forintos különbség tehát még mindig a legfontosabb (pénzforgalmi) deficitgeneráló tényező az idei költségvetésben, ami egyelőre az eredményszemléletű, a Brüsszel számára is fontos deficitmutatót nem érinti, az továbbra is alullőheti a kormány által idénre megcélzott GDP-arányos 2,4%-ot.

Újabb hatalmas adag EU-pénzt küldtek Brüsszelből Magyarországnak
Címlapkép és kép forrása: JOHN THYS / AFP
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes