Hatalmas környezetvédelmi EU-s projektet törölt a kormány
Uniós források

Hatalmas környezetvédelmi EU-s projektet törölt a kormány

Portfolio
Különösebb indoklás nélkül úgy döntött a kormány a friss Magyar Közlöny szerint, hogy eláll a "Budapesti szennyvíziszapok hosszú távú kezelése, ártalmatlanítása, hasznosítása" című kiemelt projekt támogatási szerződésétől, amelyhez korábban kereken 50 milliárd forintnyi EU-támogatást ígért meg és a projekt teljes költségvetése 66,67 milliárd forint lett volna.
A kormányhatározat szerint a KEHOP-2.3.0- 16-2017-00001 azonosító számú támogatási szerződéstől való elállás feladatait az innovációért és technológiáért felelős miniszternek jövő január végéig kell intéznie és addigra - feltehetően a fent törölt projekt helyett - a főváros bevonásával meg kell vizsgálnia, hogy milyen más fejlesztési lehetőségek vannak, amelyek passzolnak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (a továbbiakban: KEHOP) célkitűzéseihez.

A szűkszavúan elintézett támogatás törlés egyébként "HUHA II. Új Hulladék-hasznosító és Iszapégető Erőmű" projektet takarja, amely a hivatalos pályázati oldalon elérhető projektleírás szerint egy új hulladékhasznosító mű (HUHA II.) létesítését célozta "a Fővárosban keletkező szennyvíziszapok (mintegy 45 000 t/év szárazanyag) és a (rákospalotai) Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kapacitásán felül fennmaradó települési szilárd hulladékok (mintegy 250.000 t/év) egy telephelyen történő energetikai (kapcsolt villamosenergia- és távhőtermelés) hasznosítására. Ezzel megvalósul a budapesti szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvíztisztító telepein keletkező szennyvíziszap ártalmatlanítása, energetikai hasznosítása. Az együttégetéssel a Főváros a települési szilárdhulladék lerakóra történő elhelyezését minimalizálhatja, így korszerű hulladékgazdálkodást képes megvalósítani. A projekt részét képezi a HUHA II. és a távhőrendszer kapcsolatát biztosító nagyátmérőjű távhővezeték-pár létesítése és - zöldmezős beruházás esetén - a mű szükséges közműkapcsolatainak megteremtése is. A projekt megvalósulásának javasolt helyszíne még vizsgálandó."

A határozat egyébként arról is rendelkezik, hogy a kormány:
  • 2.1 egyetért azzal, hogy a KEHOP 3. prioritásán a 2.2. alpont szerinti javaslat Európai Bizottság általi elfogadásáig terjedő átmeneti időre a kötelezettségvállalás az engedélyezett 110%-nál nagyobb mértékű legyen,
  • 2.2. felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a 2.1. alpont szerinti átmeneti felhatalmazás megszüntetése érdekében a KEHOP - a prioritások közötti átcsoportosítás útján történő - módosításáról szóló előterjesztést készítse elő és nyújtsa be a Kormány részére. Felelős: innovációért és technológiáért felelős miniszter Határidő: 2019. március 31.
  • 2.3. felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a 2.2. alpont szerinti javaslatnak a Kormány vagy az Európai Bizottság általi elutasítása esetén készítsen előterjesztést a Kormány részére a 2.1. alpont szerinti felhatalmazással összefüggő kérdések rendezéséről.

A fenti három pont lényege, hogy a KEHOP egyes prioritásain belül forrásátcsoportosítást tervez a kormány, de addig is, amíg ezt elfogadja az Európai Bizottság, engedi a 110%-os forrástúlvállalás fölé menni a harmadik prioritásban a túlvállalás mértékét.

A fentieken túl számos ponton módosítja ez a kormányhatározat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretét megállapító korábbi kormányhatározatot is, így egyes pályázatok keretösszege is módosul, illetve bizonyos projektek belső forrásszerkezete is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
vargamihaly0921