Hatalmas környezetvédelmi EU-s projektet törölt a kormány
Uniós források

Hatalmas környezetvédelmi EU-s projektet törölt a kormány

Portfolio
Különösebb indoklás nélkül úgy döntött a kormány a friss Magyar Közlöny szerint, hogy eláll a "Budapesti szennyvíziszapok hosszú távú kezelése, ártalmatlanítása, hasznosítása" című kiemelt projekt támogatási szerződésétől, amelyhez korábban kereken 50 milliárd forintnyi EU-támogatást ígért meg és a projekt teljes költségvetése 66,67 milliárd forint lett volna.
A kormányhatározat szerint a KEHOP-2.3.0- 16-2017-00001 azonosító számú támogatási szerződéstől való elállás feladatait az innovációért és technológiáért felelős miniszternek jövő január végéig kell intéznie és addigra - feltehetően a fent törölt projekt helyett - a főváros bevonásával meg kell vizsgálnia, hogy milyen más fejlesztési lehetőségek vannak, amelyek passzolnak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (a továbbiakban: KEHOP) célkitűzéseihez.

A szűkszavúan elintézett támogatás törlés egyébként "HUHA II. Új Hulladék-hasznosító és Iszapégető Erőmű" projektet takarja, amely a hivatalos pályázati oldalon elérhető projektleírás szerint egy új hulladékhasznosító mű (HUHA II.) létesítését célozta "a Fővárosban keletkező szennyvíziszapok (mintegy 45 000 t/év szárazanyag) és a (rákospalotai) Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kapacitásán felül fennmaradó települési szilárd hulladékok (mintegy 250.000 t/év) egy telephelyen történő energetikai (kapcsolt villamosenergia- és távhőtermelés) hasznosítására. Ezzel megvalósul a budapesti szennyvízelvezetési agglomeráció szennyvíztisztító telepein keletkező szennyvíziszap ártalmatlanítása, energetikai hasznosítása. Az együttégetéssel a Főváros a települési szilárdhulladék lerakóra történő elhelyezését minimalizálhatja, így korszerű hulladékgazdálkodást képes megvalósítani. A projekt részét képezi a HUHA II. és a távhőrendszer kapcsolatát biztosító nagyátmérőjű távhővezeték-pár létesítése és - zöldmezős beruházás esetén - a mű szükséges közműkapcsolatainak megteremtése is. A projekt megvalósulásának javasolt helyszíne még vizsgálandó."

A határozat egyébként arról is rendelkezik, hogy a kormány:
  • 2.1 egyetért azzal, hogy a KEHOP 3. prioritásán a 2.2. alpont szerinti javaslat Európai Bizottság általi elfogadásáig terjedő átmeneti időre a kötelezettségvállalás az engedélyezett 110%-nál nagyobb mértékű legyen,
  • 2.2. felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a 2.1. alpont szerinti átmeneti felhatalmazás megszüntetése érdekében a KEHOP - a prioritások közötti átcsoportosítás útján történő - módosításáról szóló előterjesztést készítse elő és nyújtsa be a Kormány részére. Felelős: innovációért és technológiáért felelős miniszter Határidő: 2019. március 31.
  • 2.3. felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy a 2.2. alpont szerinti javaslatnak a Kormány vagy az Európai Bizottság általi elutasítása esetén készítsen előterjesztést a Kormány részére a 2.1. alpont szerinti felhatalmazással összefüggő kérdések rendezéséről.

A fenti három pont lényege, hogy a KEHOP egyes prioritásain belül forrásátcsoportosítást tervez a kormány, de addig is, amíg ezt elfogadja az Európai Bizottság, engedi a 110%-os forrástúlvállalás fölé menni a harmadik prioritásban a túlvállalás mértékét.

A fentieken túl számos ponton módosítja ez a kormányhatározat a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretét megállapító korábbi kormányhatározatot is, így egyes pályázatok keretösszege is módosul, illetve bizonyos projektek belső forrásszerkezete is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes