Májustól újabb hatalmas EU-pályázatok jöhetnek Magyarországon
Uniós források

Májustól újabb hatalmas EU-pályázatok jöhetnek Magyarországon

Portfolio
A meg nem valósuló európai uniós projektek miatt felszabaduló támogatási keretből, az ún. visszahulló forrásokból, százmilliárdos nagyságrendben várhatók új pályázatok május-júniustól, főként a gazdaság- és a vidékfejlesztésben - hívja fel a figyelmet a Világgazdaság.
A lapban Essősy Zsombor, a Mapi Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója és Tóth Ádám, az European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője arra mutatott rá, hogy a sokszor hosszúra nyúló minisztériumi pályázati döntéshozatal, illetve a nem ritkán 6-9 hónapig elhúzódó közbeszerzési eljárások, továbbá a gazdaságban az elmúlt időszakban végbement masszív ár- és béremelkedések együttesen okozzák azt, hogy számos projektgazda a nehézségek miatt végül nem valósítja meg a fejlesztést.

Tóth Ádám a projektek visszaadása kapcsán ezeken felül olyan okokat is megjelölt, mint például azt, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) már nem számolható el úgy az építések előkészítése és a telekhatáron belüli, de épületen kívüli építése, mint korábban, valamint a Vidékfejlesztési Programban (VP) sokaknak a kerítés- és útépítés, illetve a pincefelújítás engedélyeztetésével gyűlt meg a baja.

Az emiatt "visszahulló" uniós és magyar állami források arány a korábban már kiosztott pénzekhez képest a legóvatosabb becslések szerint is 10%-os, a reálisabb becslések szerint 20-30%-os is lehet. A lap által megszólaltatott két pályázati tanácsadó is erre utalt és a Portfolio információi is utóbbi sávval esnek egybe például a GINOP kapcsán.

Mindez tehát azt jelenti, hogy bár a GINOP-ban a 7 évre rendelkezésre álló mintegy 2600 milliárd forintnyi forrásnak már "hiába" osztották ki közel a 98%-át (2524 milliárdot) nyertes pályázatokra, a magas visszahullási arány miatt akár több százmilliárd forintnyi tényleges szabad keret állhat még rendelkezésre.

A VP mintegy 1300 milliárdos keretéből 912 milliárdnál jár a nyertes pályázatok volumene, de itt még a fennmaradó mintegy 300 milliárdos keretből várhatók korábban/mostanában benyújtott pályázatoknál döntéshozatalok (pl. ÉLIP), így a visszahulló forrásokkal együtt nézett, ténylegesen rendelkezésre álló szabad pénzügyi keret időben később látható majd tisztábban.

Éppen emiatt vetik fel a lapban megszólaltatott szakértők is azt, hogy a május-júniushoz első idősávhoz képest akár több hónappal későbbre alakulhat majd csak ki tisztán, hogy mennyi is a még elosztható szabad keret a mostani uniós ciklusban és milyen célokra mennyi forrást terveznek még kiírni új pályázatok formájában. A lap az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy jelenleg zajlik a kkv-stratégia előkészítése és ez határozhatja majd meg elsődlegesen azt, hogy az újonnan megjelenő pályázatok milyen célokat támogatnak majd.

A lap szerint juthat majd támogatás a családi cégek generációváltására és a kkv-k digitális átállására is. Emellett a szakértők szerint az Ipar 4.0-s technológiai megoldásokkal kapcsolatos fejlesztések is megfontolandóak a cégvezetőknek, hiszen növelhetik termelés hatékonyságát.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes