Uniós források

Újabb tízmilliárdot terhelt az EU helyett a magyar adófizetőkre a kormány

Portfolio
Miután a Népszavának azt jelezte múlt héten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy az Elios-os közvilágítási fejlesztéseken felül "Magyarország számos egyéb tételt sem fog elszámolni az Európai Bizottsággal", ma azt írja a 24.hu, hogy információi szerint ez két projektre is biztosan igaz. Ezekkel kezdettől fogva problémái voltak a brüsszeli testületnek és együtt 9,8 milliárd forintnyi terhet jelentenek a magyar adófizetőknek az EU költségvetése helyett, mivel a magyar hatóságok nem nyújtották be ezeket a problémásnak ítélt számlákat a brüsszeli elszámolásba.
Miután kiderült, hogy úgy tudta lehívni a 2007-2013-as ciklus KEOP-keretére a 100%-nyi brüsszeli támogatást a kormány, hogy kivette az OLAF és az Európai Bizottság által is vitatott Elios-os számlákat az elszámolásból (előbb 25%-os büntetést is bevállalt volna, de ebbe se ment bele a Bizottság), további két ügyben is hasonló magatartásról szerzett információt a 24.hu:
  • Az egyik a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5 milliárd forintos megbízása, amely az összesen 420 milliárd forint értékű víziközmű-beruházásokhoz kapcsolódik. Ez az egész az Európai Bizottság szerint felesleges volt, ráadásul durván túlárazott volt - jegyzi meg a lap.
  • A másik a Miniszterelnökség 4,8 milliárd forintos megbízása, amely elméletileg arra szolgált, hogy az uniós támogatású projektek közbeszerzéseinek szabályosságát segítse. A brüsszeli revizorok azonban mégis sok hibát találtak és emiatt korábban minden tizedik euró visszafizetését javasolta az Európai Bizottság.

Lényeges, hogy a fenti két ügy már a 2014-2020-as ciklushoz tartozik, de a lényegük ugyanaz: mivel a Bizottság auditorai problémásnak ítélték meg ezeket a fejlesztési számlákat és az ellenkezőjéről a magyar hatóságok nem tudták meggyőzni a brüsszeli testületet, de közben kellett itthon az év végén a magyar büdzsének a brüsszeli átutalás, inkább kivették ezeket a tételeket az elszámolásból.

Ezzel azt érték el, hogy ezek a viták már nem akadályozták az adott fejlesztési program többi pénzének brüsszeli lehívását és decemberben be is zúdult sok százmilliárd forintnyi átutalás. Ezt úgy tudták elérni, hogy mivel óvatosságból eleve megképeztek a keret (vagy az adott évre allokált rész) 100%-a feletti részre is fejlesztési számlákat, így a problémásak helyett jó számlákat tudtak kiküldeni Brüsszelbe. A rossz számlák pedig itthon maradtak és a magyar költségvetés, azaz áttételesen a magyar adófizetők állták ezeket.
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BFALU20191201033