FONTOS Jerome Powell nagyon halvány utalást tett a kamatvágásra, szakad a dollár
 
Előfizetői tartalom

Kiszivárgott a nagy német-francia paktum, ami Magyarországnak is fájhat

Weinhardt Attila
Kiszivárgott a kedd esti francia-német pénzügyminiszteri találkozóra időzítve egy stratégiai dokumentum arról, hogy az Európai Unió két legnagyobb tagállama hogyan képzeli el a közös eurózóna költségvetés kérdését. Ezen már hosszú hónapok óta vitatkoztak egymással ketten, de a minap aláírt államközi szerződés a jelek szerint ezt a vitát is kimozdította a holtpontról. A német sajtóban ma kiszivárogtatott részletek afelé mutatnak: kompromisszumos megoldás született, ami egyúttal a 2020 utáni magyarországi EU-pénzek volumene szempontjából rossz előjeleket is tartalmaz. Az utóbbi miatt egyúttal egyfajta ösztönzőt is kaphat Magyarország arra, hogy minél hamarabb lépjen be az eurózóna előszobájába, mert csak így juthat reformtámogató és beruházási forrásokhoz ebből az új kasszából.

Ma egyébként a franciák és a németek egy közös iparpolitikai tervről is megállapodtak, amely az uniós vállalkozások és a kulcsfontosságú technológiák nagyobb védelmét szorgalmazza az EU-n kívüli támadásokkal szemben és az uniós versenyjogi szabályok átdolgozását is sürgeti. Fontos, hogy egyelőre csak a két nagy tagállam közös álláspontja született meg az eurózóna...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái