Megszületett a nagy alku az EU-s Védelmi Alap finanszírozásáról
Uniós források

Megszületett a nagy alku az EU-s Védelmi Alap finanszírozásáról

Portfolio
Részleges politikai megállapodásra jutottak az uniós intézmények az Európai Védelmi Alapról, amelynek létrehozására még 2016-ban tett javaslatot az Európai Bizottság elnöke és azóta zajlott az előkészítése az egyébként 2020 után 13 milliárd eurósra javasolt alapnak. Az eszköz egy innovatív és versenyképes védelmi ipari bázis kialakítását hivatott támogatni, és hozzájárul az EU stratégiai autonómiájához, de lényeges, hogy a most megszületett alkut formálisan még el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is - hívja fel a figyelmet a Bizottság közleménye.
Az Európai Bizottság tavaly júniusban egy 13 milliárd eurós méretű Európai Védelmi Alap létrehozására tett javaslatot a 2021-2027-es évekre szóló hosszú távú uniós költségvetés keretében, amely az EU tagállamokban meglévő védelmi kiadási párhuzamosságokat és szerteágazó fejlesztési irányokat hivatott összehangolni.

Lényeges az is, hogy az Európai Védelmi Alap ki fog egészíteni más, a Bizottság által javasolt uniós programokat, különösen az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközt, melynek költségvetéséből 6,5 milliárd euró az EU stratégiai közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére, nevezetesen a katonai célú mobilitásra való alkalmassá tételére irányul, valamint kiegészíti a 100 milliárd eurós költségvetésű új kutatási és innovációs célú Horizont Európa programot.

A fentiek után szerdán megszületett az intézményközi alku az Európai Védelmi Alapról, illetve annak következő főbb elemeiről:
  • Az Alap az egész ipari fejlesztési életciklus során nyújthat támogatást, a kutatástól a prototípus-fejlesztésig, majd a tanúsításig.
  • Az Alap elsősorban vissza nem térítendő támogatásokon keresztül fogja finanszírozni az együttműködésen alapuló kutatási projekteket.
  • A kutatási és fejlesztési fázison túl - ahol akár 100 %-os finanszírozás is lehetséges - az uniós költségvetés elérhető lesz a tagállami beruházások társfinanszírozás általi kiegészítésére prototípus-fejlesztés esetén (20 %-ig), valamint az azt követő tesztelési, minősítési és tanúsítási lépések során (80 %-ig).
  • Az Alap magasabb finanszírozási ráták biztosításával fog ösztönzést nyújtani a védelmi beszállítói láncban a számos kis- és középvállalkozás határokon átnyúló együttműködésével zajló projekteknek.
  • Az állandó európai strukturált együttműködés (PESCO) keretében megvalósuló projektek - ha teljesítik a támogathatósági feltételeket - 10 %-os kiegészítő társfinanszírozásban részesülhetnek, az alap forrásainak rendelkezésre állása azonban nem automatikus.
  • A projektek a tagállamok által a közös kül- és biztonságpolitika keretében, illetve különösen a képességfejlesztési terv (CDP) kontextusában elfogadott védelmi prioritásokkal összhangban kerülnek meghatározásra, de regionális és nemzetközi prioritásokat - például a NATO keretében - szintén figyelembe vehetnek.
  • Általánosságban csak a legalább három tagállamban vagy társult országban letelepedett legalább három részvételre jogosult jogalany bevonásával megvalósuló, együttműködésen alapuló projektek jogosultak támogatásra.
  • A költségvetés legalább 4 %-át, de legfeljebb 8 %-át olyan diszruptív, magas kockázatú innovációkhoz rendelik, amelyek fellendítik Európa hosszú távú technológiai vezető szerepét és védelmi önállóságát.
  • Elvben csak az Unióban vagy társult országban székhellyel rendelkező, és harmadik országok vagy azok jogalanyai által nem irányított szervezetek jogosultak támogatásra. Harmadik országbeli vállalkozásoknak az EU-ban székhellyel rendelkező leányvállalatai kivételes esetekben jogosultak lehetnek támogatásra bizonyos meghatározott feltételek mellett, amelyek azt biztosítják, hogy az EU és a tagállamok biztonsági és védelmi érdekei ne kerüljenek veszélybe. Az EU-n kívüli jogalanyok nem kaphatnak uniós támogatást, de részt vehetnek együttműködésen alapuló projektekben. Az EU tehát nem zár ki senkit az Európai Védelmi Alapból, de hasonló feltételeket szab a támogatásban való részesüléssel kapcsolatban, mint amilyenekkel az uniós vállalkozások szembesülnek harmadik országok piacain.


Címlapkép forrása: Ben STANSALL / AFP
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
rezsiutalvány
kanada
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
gyakornoki_program_eupalyazat