Megszólalt egy brüsszeli vezető a magyar euró esélyeiről
Uniós források

Megszólalt egy brüsszeli vezető a magyar euró esélyeiről

Weinhardt Attila, Brüsszel
"Az euró egy politikai projekt az Európai Unión belül és ahhoz, hogy a klubhoz tartozzon valaki, el kell fogadnia a klub szellemiségét is", nem pedig a brithez hasonló elutasító módon viselkedni - így reagált a Portfolio kérdésére ma Pierre Moscovici egy brüsszeli háttérbeszélgetésen. Az uniós gazdasági és pénzügyi biztos ezt akkor mondta, amikor azt firtattuk, hogy hogyan látja a magyar euróbevezetés esélyeit annak tükrében, hogy egy éve ő maga még arról beszélt, hogy visszautasíthatatlan ajánlatot fognak tenni a 2020 utáni EU-s költségvetésben a régiós országok felé a pénzcseréhez, de ennek jeleit nem igazán látjuk a Bizottság által tavaly közzétett, azóta formálódó büdzsében.
Moscovici egyébként válaszát nem is a fenti gondolattal kezdte, hanem azzal, hogy hangsúlyozta: az uniós költségvetés nagyon sokat segít a kelet-közép-európai országok gazdasági konvergenciájában, amit jó lenne már egyszer végre elismerni és "egy kicsit jobban is szerethetnék az EU-t" például Magyarországon. A háttérbeszélgetést egyébként annak kapcsán szervezték, hogy ma tette közzé az Európai Szemeszter keretében számos anyagát a Bizottság, köztük a magyar országjelentést is, amelyről külön cikkünk:Amint megírtuk: Moscivici tavaly tavasszal azt hangsúlyozta, hogy az eurót még nem használó országok visszautasíthatatlan ajánlatot kaphatnak majd a 2020 utáni EU-s költségvetésben, mert úgy alakítják ki a feltételeket. Aztán tavaly nyáron a Bizottság által közzétett költségvetési javaslat strukturális reformokat támogató fejezete valóban impresszívnek mondható 25 milliárd eurós keretet vázolt. Ebből azonban valójában csak mintegy 2,2 milliárd eurós keret állna rendelkezésre annak a 7 tagállamnak, amely még nem használja az eurót, hogy a szükséges szerkezeti reformok megtámogatásával és a pénzcserére való technikai felkészülés részleges finanszírozásával "bevonzzák" az eurózónába őket.

Ez nyilván nem túl vonzó ajánlat, ráadásul a régiós országok számára kiemelten fontos kohéziós és agrárforrások masszív vágására is javaslatot tett tavaly nyáron a Bizottság. Az akkor vázolt büdzsének része lenne továbbá egy olyan alfejezet is, amely csak az eurózóna tagállamok számára lenne elérhető különféle (stratégiai) beruházások megvalósítására, erre 30 milliárd eurós keretet javasolt akkor a Bizottság. Így tehát a pénzcsere nélkül ebben Magyarország nem vehetne részt és a legutóbbi tervek láttán Varga Mihály pénzügyminiszter még egy olyan közleményt is kiadott, amelyben kritizálta, hogy az eurózónás büdzsé szükségtelen párhuzamosságokat hozna létre és hátrányos lenne a mi térségünk országainak.

Ezután a minapi német-francia paktum is afelé mutatott, hogy a formálódó eurózóna költségvetés tényleg csak a klub tagjainak járna (leghamarabb akkor, amikor valaki belép az euró előszobáját jelentő ERM-II árfolyamrendszerbe) és összességében annak veszélyére hívtuk fel a figyelmet, hogy ez az eurózónás büdzsé akár még inkább hátrányos is lehet azoknak, akik kimaradnának a klubból.

Címlapkép forrása: John THYS / AFP
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre