Orbán Viktor bejelentése után indul a nagy bölcsődefejlesztési EU-s pályázat
Uniós források

Orbán Viktor bejelentése után indul a nagy bölcsődefejlesztési EU-s pályázat

Portfolio
Miután Orbán Viktor kormányfő a februári 7 pontos családvédelmi akciótervben 2022-ig 21 ezer új bölcsődei férőhely kialakítását ígérte meg, a napokban elindult és március 15-ig tart a "Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése" című (TOP-1.4.1-19 kódszámú) uniós pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése - derül ki a kormány hivatalos pályázati oldalának közleményéből.
A pályázat tervezett támogatási keretösszege 6,515 milliárd forint, ami a támogatási intenzitási szabályok alapján afelé mutat, hogy sok tucat vidéki kisebb-nagyobb, ténylegesen férőhely növelést megvalósító projekt kaphat majd támogatást. A szabályok szerint önállóan az alábbi intézmények pályázhatnak (de konzorciumi indulás is lehetséges):
  • Központi költségvetési irányító és költségvetési szervek (GFO 31);
  • Helyi önkormányzatok és társulásaik (GFO 321, 327);
  • Országos és helyi nemzetiségi önkormányzatok és társulásaik (GFO 351, 353, 371, 373);
  • Egyházi jogi személy (továbbiakban: egyház) (GFO 55);
  • Magyarország területén alapított és itt székhellyel rendelkező, jogi személyiségű civil szervezetek a 2011. évi CLXXV. törvény alapján (GFO 529, 563, 565, 569);
  • Közalapítvány (GFO 561);
  • Nonprofit gazdasági társaság, szervezet (GFO 572, 573, 575, 576, 599);
  • Önkormányzat többségi tulajdonában lévő vállalkozások (GFO 119 ).

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2019. március 15-ig várja a kiíró a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A felhívás tervezete rögzíti, hogy a gyermekjóléti alapellátások közül a bölcsődei ellátási formákhoz (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde) való hozzáférés javítását és a bölcsődei ellátási formák által nyújtott szolgáltatások minőségi fejlesztését segíti elő, ezáltal hozzájárulva a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez, különösen a leghátrányosabb helyzetű térségekben lévő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítéséhez.

A kiírás tervezete emlékeztet rá, hogy a 2017. január 1-jétől hatályba lépett jogszabályi változások eredményeként minden olyan településen kötelező önkormányzati feladat a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások valamely formájának biztosítása - önállóan, társulásban, vagy ellátási szerződés útján -, ahol a 3 év alatti gyermekek száma meghaladja a 40 főt, vagy legalább 5 kisgyermek tekintetében erre igény jelentkezik.

2017-ben 2610 olyan település volt Magyarországon, ahol nem volt helyben biztosított a bölcsődei ellátás, mely 70 ezer gyermeket érint (az érintett gyermekek 26%-a, mely 2,8%-kal több, mint az előző évi arány).

A szóban forgó felhívási tervezet a bölcsődei ellátásban mutatkozó területi egyenlőtlenségek mérséklését, valamint a települési önkormányzatok jogszabályból eredő kötelezettségük teljesítésének elősegítését hivatott szolgálni.

Azt is rögzíti a szöveg, hogy a mostani felhívás keretében új bölcsődei, mini bölcsődei intézmény, családi bölcsődei szolgáltatás létrehozása, valamint meglévő bölcsődei ellátási formák fejlesztése is támogatható, amennyiben az legalább egy csoportszobával/egy új családi bölcsődével való férőhelybővítést is eredményez. Új férőhely létrehozását, vagy férőhelybővítést nem tartalmazó projektek nem támogathatók.

A fentieknek megfelelően az önállóan támogatható tevékenységek rész azt rögzíti, hogy kétféle módon lehet megfelelni a céloknak. Új bölcsődei, mini bölcsődei intézmény, családi bölcsődei szolgáltatás létrehozása (beleértve: új telephely/szolgáltatás kialakítását, bezárt telephely újranyitását):
  • Meglévő bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde férőhelyeinek - bölcsőde, mini bölcsőde esetén legalább egy csoportszobával, illetve a családi bölcsőde esetén egy új családi bölcsőde indításával való - bővítése
  • Új bölcsődei, mini bölcsődei intézmény, családi bölcsődei szolgáltatás létrehozása (beleértve: új telephely/szolgáltatás kialakítását, bezárt telephely újranyitását).


Címlapkép forrása: MTI Fotó Marjai János
koronavirus, mikroszkop
london vihar
Bika
shutterstock_564998512
irodák ingatlanpiac
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
webinárium
Első lépések egy online kereskedési felületen.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Már bent lenne a rettegetett vírus a sertéstelepeken?! - Ez az igazság