Előfizetői tartalom

Újra az eurózóna egyben maradása a tét: nagy bajt okozhat a tagállamok közti feszültség

Portfolio
Az eurózóna tagországainak államadósságai jelentősen megnőnek a koronavírus-válság miatt, ami felerősíti az eddig is meglévő nagyfokú eladósodási különbségeket. Ez azonban várhatóan nem okoz egyelőre adósságválságot az EKB vásárlásai miatt, mégis veszélybe kerülhet a fizetési övezet egysége az eltérő válságkezelési elképzelések és az eladósodottság különbségei miatt - mutat rá piaci körképében a Reuters. Amennyiben a masszívan eladósodott déli országok úgy érzik majd, hogy a kevésbé eladósodott északiak cserben hagyták őket, akkor a délieknél egyébként is erős populista pártok a szűk költségvetési mozgástér miatt könnyen az EU ellen hangolhatják a közvéleményt, a tagállamok között mélyülő gazdasági ellentétek pedig egyszerűen fenntarthatatlanná tehetik a közös piacot - vázolja szakértők véleménye nyomán a hírügynökség.
Az IMF 13%-os növekedést vár az eurózóna államadósságában, amely így GDP-arányosan 97%-ra nőhet ebben az évben, a korábban nem látott, 7,5%-os recesszió miatt. A várhatóan megugró hitelfelvételek mellett azonban a hozamokra gyakorolt hatás eddig nem volt jelentős. A már így is masszívan eladósodott Olaszországban, Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban például...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái