Előfizetői tartalom

Ma lesz a nagy EU-s válságcsúcs - Mit lép Magyarország?

Heil Péter
Április 23-án az Európai Unió állam- és kormányfői a koronavírus okozta gazdasági válság kezeléséről tanácskoznak. A megbeszélés jelentősége messze túlmutat a pénzügyeken. Biztosan nagyon kemény vita lesz. A sajtó horror-szcenáriókkal lesz tele. Brüsszeli szokás szerint mégis az lenne a meglepetés, ha ezen a csúcson megoldás születne. Pedig sürgős, az egész EU jövője szempontjából döntő fontosságú kérdések kerülnek terítékre. Ráadásul, olyan javaslatokat is megvitatnak, amelyek alapvetően új irányt adhatnak az európai integrációnak, a gazdasági és monetáris uniónak – és persze döntően befolyásolhatják Magyarország jövőjét is. Az alábbiakban Heil Péter fejlesztéspolitikai szakértő véleménycikkét közöljük.
1. Előzmények Az Európai Uniót a járvány készületlenül érte. A közegészségügy olyan terület, ahol Brüsszelnek nincsenek érdemi jogosítványai. A polgári védelem, a közrend, a belső határok felügyelete, vagy éppen az oktatásügy is – nagyjából minden olyan ágazat, amelynek a koronavírus leküzdésében szerepe van – tagállami hatáskör. Brüsszel legfeljebb közvetíthet...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái