europaiparlament_shutter
Uniós források

Új szabályok jöhetnek az uniós pénzek kifizetésénél - Maximálnák az egy ember által felvehető támogatást

Portfolio
A Parlament jóváhagyta a Bizottság és a legtöbb uniós intézmény éves zárszámadását, de összeférhetetlenség esetén határozottabb fellépést vár az uniós források kárára elkövetett csalások, a korrupció, az összeférhetetlenség, a szándékos visszaélések és a szervezett bűnözés ellen, és az uniós pénzek méltányosabb elosztását várják – derül ki az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által küldött közleményből.

Monika Hohlmeier (EPP, Németország) arról beszélt, hogy olyan új szabályokra van szükség, amelyek megakadályozzák, hogy oligarchikus struktúrák uniós forrásokat szerezzenek meg és abból páran nagyon meggazdagodjanak. Az uniós források adófizetői pénzek, amelyeket az európaiak többségének érdekében kellene felhasználni. Ezért felső határ megállapítását kérjük az egy ember által kedvezményezettként kapható uniós támogatás összegére – mondta.

A képviselők az uniós mezőgazdasági és kohéziós kifizetésekre vonatkozó adatokat valós időben feltüntető informatikai rendszer létrehozását kérik, amelyben többek között a végső kedvezményezettek is szerepelnének. A Parlament emellett várja a Bizottság tájékoztatását arról, ki az ötven legnagyobb uniós támogatást megszerző egyéni kedvezményezett az Unióban.

A gazdálkodókat a szervezett bűnözéssel szemben segítő mechanizmus

A Parlament olasz és szlovák esetekre utalva panasztételi eljárás kidolgozását kéri a Bizottságtól, amelynek segítségével a gazdálkodók értesíteni tudnák a Bizottságot a nagyarányú földfelvásárlásokról, a nemzeti hatóságok kötelességszegéséről, a szervezett bűnözési csoportok nyomásgyakorlásáról, vagy kényszermunka alkalmazásáról.

Az összeférhetetlenség kizárása, rendszerszintű problémák

A képviselők azt is kérik a Bizottságtól, hogy adjon iránymutatást a politikai felsővezetés egyes tagjainak összeférhetetlenségével kapcsolatban. A Tanácstól az összeférhetetlenségre vonatkozó közös etikai normák elfogadását várja a Parlament. A képviselőket különösen aggasztja a cseh helyzet, és a cseh miniszterelnök közvetlen vagy közvetett tulajdonában lévő cégeknek adott kifizetések nyomon követését kérik a Bizottságtól.

Az állásfoglalás Magyarországgal kapcsolatban megjegyzi, hogy a 2007–2013 közötti időszakban futó vidékfejlesztési program közbeszerzési eljárásaiban az összeférhetetlenség ellenőrzésének rendszerszintű hiánya volt tapasztalható. A Parlament emellett aggodalommal állapítja meg, hogy a magyarországi operatív programokban 2007-ig visszamenően a szabálytalanságok szintje rendszerszintű probléma jelenlétére utal.

Tehesse a dolgát az Európai Ügyészség

Az állásfoglalás kiemeli, hogy az újonnan létrehozott Európai Ügyészségnek legalább 76 új posztra és nyolc millió euróra van szüksége ahhoz, hogy az elé kerülő évente mintegy háromezer üggyel megbirkózzon.

Nincs uniós forrás, ha sérül a jogállamiság

A képviselők hangsúlyozzák: mihamarabb el kell fogadni azt a jogszabálytervezetet, amely korlátozná az uniós források elérhetőségét azokban az uniós tagállamokban, ahol megsértik a jogállamiságot. A rendelettervezet elfogadása a tagállamokat tömörítő Tanácsban akad el - derül ki a közleményből.

Címlapkép: Shutterstock

dollar_bankjegy
maszk koronavírus medence
traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527