europai tanacs unios koltsegvetes 20200220
Uniós források

Kicsit késve, de az EU is beveti a szuperfegyvert a munkanélküliség ellen

Portfolio
  Az Európai Unió Tanács politikai megállapodásra jutott a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatásról. Az intézkedést már hetekkel ezelőtt belengették, de döntés csak május 19-én várható.  

Megszületett az EU Tanácsának döntése a munkanélküliséget mérséklő eszközről – számolnak be közleményükben. Az eszközről már hetekkel ezelőtt lehetett tudni, hogy érkezik, de csak most vált véglegessé a döntés.

A Covid19-válság gazdasági hatásainak enyhítését célzó szükséghelyzeti támogatási csomagja részeként az EU egy olyan ideiglenes eszközt hoz létre, amelynek segítségével a munkavállalók megtarthatják munkahelyüket a válság idején – írja közleményében az EU Tanácsa.

Az állandó képviselők politikai megállapodásra jutottak a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszközről (SURE), amelynek keretében akár 100 milliárd euró összegű kölcsön folyósítható a tagállamoknak kedvező feltételek mellett. Az eszköz lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy uniós pénzügyi támogatást igényeljenek az olyan állami közkiadások hirtelen és jelentős megemelkedésének finanszírozásához, amelyek a 2020. február 1. óta a válság okán bevezetett intézkedések nyomán merültek fel – áll a közleményben. Ilyenek például a csökkentett munkaidős rendszerek és az ahhoz hasonló – többek között az önálló vállalkozóknak biztosított – intézkedések, illetve bizonyos, főként a munkahelyeket érintő egészségügyi rendelkezések.

A Tanács közlése kiemeli továbbá, hogy ez az eszköz az eurócsoport által 2020. április 9-én elfogadott három, összesen 540 milliárd euró értékű biztonsági háló egyike, amelyet a munkahelyek, a munkavállalók, a vállalkozások és a tagállamok támogatására hoztak létre. Az uniós vezetők április 23-án jóváhagyták a megállapodást, és azt kérték, hogy a csomag 2020. június 1-étől álljon rendelkezésre.

"A Covid19-világjárvány rendkívüli kihívást jelent Európa számára, mivel sokak életét és megélhetését veszélybe sodorja. A közegészségügyi következményeken túl a járvány súlyos gazdasági és társadalmi zavarokat is okozott, mivel számos vállalatnak állami támogatást kellett igényelnie a munkahelyek megőrzése érdekében. A SURE a munkahelyek és a munkavállalók védelmére szolgáló olyan létfontosságú biztonsági háló lesz, amely biztosítani fogja, hogy a tagállamok rendelkezzenek a szükséges eszközökkel egyes egészségügyi, valamint a munkanélküliség és a jövedelemkiesés kezelését célzó intézkedéseik finanszírozásához."

- idézi a Tanács Zdravko Maric horvát miniszterelnök-helyettest és pénzügyminisztert.

Annak érdekében, hogy a kérelmező tagállamok kedvező feltételek mellett részesülhessenek pénzügyi támogatásban, a Bizottság forrást gyűjt majd a nemzetközi tőkepiacokon az EU számára - írják. Az eszközhöz kapcsolódó hiteleket az uniós költségvetésből és a tagállamok által az EU bruttó nemzeti jövedelméhez való hozzájárulásuk arányának megfelelően nyújtott garanciákból fogják fedezni. A garanciák teljes összege 25 milliárd euró lesz.

Bár minden tagállam igénybe veheti majd az eszközt, az elsősorban a válság által legsúlyosabban érintett gazdaságokban dolgozók számára fog különösen fontos biztonsági hálóként szolgálni. A pénzügyi támogatás nyújtására hivatalosan a Tanács által, a Bizottság javaslata alapján elfogadott határozattal kerül sor.

Az eszköz azt követően áll majd rendelkezésre, hogy valamennyi tagállam rendelkezésre bocsátotta garanciáit, és 2022. december 31-ig lesz igénybe vehető. A Bizottság javaslata alapján a Tanács határozhat úgy, hogy alkalmanként 6 hónappal meghosszabbítja az eszköz rendelkezésre állási időszakát, amennyiben a Covid19-világjárvány által okozott súlyos gazdasági zavarok továbbra is fennállnak.

A rendeletet most a Tanácsnak írásbeli eljárással hivatalosan is el kell fogadnia. Az elfogadásra várhatóan május 19-én kerül sor – tudtuk meg a közleményből.

Az eszköz a német kurzarbeit-rendszerhez hasonlítható, így a munkanélküliség csökkentésében fontos szerepe lehet majd. A közösség lassú döntéshozatali mechanizmusa miatt viszont csak későn, a válság kirobbanása után nagyjából három hónappal élesedhet a rendszer.

Címlapkép: Getty Images

olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
traders
wallstreet_nyse
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527