Merkel Macron von der Leyen unios koltsegvetes helyreallitasi alap200520
Uniós források

Két tűz közé kerültek Merkelék a történelmi EU-s tervükkel

Portfolio
A költségvetési kérdésekben „fukarnak” számító négy uniós tagállam csak hiteleket adna vissza nem térítendő támogatások helyett a koronavírus miatti helyreállítási alapból, az Európai Bizottság pedig kevesli a történelmi jelentőségű német-francia tervben jelzett 500 milliárd eurót, így Angela Merkel és Emmanuel Macron két tűz közé került – rajzolódik ki az EUObserver szerda reggeli körképéből.

A lap emlékeztet rá, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár már a német-francia terv hétfő esti prezentálása után ellenállását fejezte ki amiatt, hogy ő és a többi „fukarnak” tartott ország vezetője (Hollandia, Dánia, Svédország) csak hiteleket adna a koronavírus helyreállítási alapból. Az osztrákok azt is megígérték, hogy saját javaslattal állnak elő. A helyreállítási alap jelentőségéről, a feladott német ellenkezésről és az alap mögöttes finanszírozásáról bővebb részletek:

Közben kedd este az is elhangzott Brüsszelben az Európai Bizottság egyik alelnökétől, Valdis Dombrovskistól, hogy ők valahol az 1000 milliárd eurós méretben gondolkodnak a helyreállítási alapnál, azaz nekik „kicsi” a német-francia 500 milliárd eurós terv. A Bizottság jövő szerdán, május 27-én jön ki saját javaslatával, amelyben persze bizonyára támaszkodik majd mind a német-francia iránymutatásra, mind a többi tagállam felől érkező jelzésekre.

Az is lényeges, hogy az EU-s költségvetés bevételi oldalán is reformokat tervez a brüsszeli testület (műanyagadó, digitális gazdasági adó, karbonadó), így nem feltétlenül a direkt tagállami költségvetési befizetés emelkedne meg az EU-s kassza felé, amiből a Bizottság ki tudná bocsátani a kötvényeket és szét tudná osztani a pénzt a leginkább bajba jutottak között, hanem lennének új bevételei is a büdzsének. Ebből aztán majd eldől, hogy csak vissza nem térítendő, vagy hitelalapú forrásokat is oszt majd a Bizottság a tagállamoknak.

A két tűz közé kerülő Merkel-Macron páros úgy is áthidalhatja a problémákat, hogy a vissza nem térítendő „lába” a helyreállítási alapnak marad például 500 milliárd euró, a többit pedig hitelalapon osztanák majd szét a tagállamok között, így egyfajta kompromisszum is születhetne.

A Bizottság jövő héten csak közzéteszi a javaslatot, ezután az Európai Tanács elnöke, Charles Michel fogja majd megpróbálni konszenzus felé terelni a 27 tagállamot egyrészt a helyreállítási alap, másrészt a vele szoros kapcsolatban lévő 2021-2027-es uniós büdzsé kapcsán.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

dollar_bankjegy
maszk koronavírus medence
traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527