Angela Merkel Orban Viktor unios helyreallitasi alap 200522
Uniós források

Hogyan segít Magyarországnak Merkelék nagy terve? – Nem úgy, ahogy eddig megszoktuk

Portfolio
Nem a közvetlen támogatások, hanem inkább az áttételes hatások, az exportpiacok stabilizálása miatt lehet előnyös Magyarországnak az az 500 milliárd eurós uniós koronavírusos helyreállítási alap, amelyet hétfőn vázolt fel a német-francia vezetés – állapítja meg pénteki rövid elemzésében a Morgan Stanley. Mi ugyanezt hangsúlyoztuk már keddi elemzésünkben, miszerint anyagilag akár még hátrányos is lehet számunkra az alap, mert a befizetési kötelezettségeket meghaladhatják az abból például Magyarországra érkező források, de a külpiacaink stabilizálódása miatt mégis fontos nekünk is az, amit az EU két legerősebb tagállamának vezetője írásba adott.

Elemzésünkben részletesen bemutattuk, hogy milyen felismerések és kényszerpályák vezethettek el arra, hogy Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök közös sajtótájékoztatón vázolta fel az 500 milliárd eurós uniós helyreállítási alap kereteit. Bár ezek csak javaslatok, mégis nagy a jelentőségük, mert feladta régi ellenkezését a közös adósságkibocsátással szemben a német vezetés és valószínűleg a május 27-én megjelenő európai bizottsági javaslaton is nyomot hagynak majd a tervek. 

Bár sok részlet még nem tiszta, de a Morgan Stanley meglátása szerint az alábbi csatornákon keresztül befolyásolja majd a kelet-közép-európai országok gazdasági növekedési pályáját az alap (saját kiegészítéseinkkel):

  • Mivel a 2021-2027-es uniós költségvetési ciklushoz lenne kötve az alap (és az indulása előtt még az összes tagállam parlamentjének rá kell bólintania a konstrukcióra), így várhatóan csak 2021-től fejtené ki jótékony hatásait, ráerősítene az addigra remélhetőleg egyébként is kibontakozó gazdasági fellendülésre. A "szokásos" programokon keresztül Brüsszelből kifizetett EU-pénzek egyébként GDP-arányosan régóta rendszerint magasabbak nálunk, mint a többi kelet-közép-európai országban (CEE).
  • Mivel a CEE-országoknál jóval súlyosabb válságot okoz a koronavírus (például a turizmus súlya miatt) az eurózóna periféria országaiban, Olaszországban és Spanyolországban, ezért nem a CEE-régió van az alap fókuszában. A pénzosztás várhatóan a gazdaságilag fejletlenebb régiókba szintén áramlik majd (egy főre jutó GDP az EU-átlag alatt van), de ezzel együtt is azt gondolja a befektetési bank, ahogy mi is leírtuk már, hogy nem a mi régiónk lesz a fókuszban, nem mi leszünk a fő kedvezményezettek.  (Példabeli becslésünk szerint a 4 milliárd eurónyi magyar befizetéssel szemben elképzelhető, hogy akár csak 2-4 milliárd eurónyi kifizetés áll majd, azaz az EU-s programoknál szokatlan módon anyagilag hátrányos is lehet nekünk a konstrukció).
turizmus200522
  • Az 500 milliárd eurós alap közvetlen kifizetési oldalán tehát nem mi leszünk a fő kedvezményezettek, de közvetetten mégis jól járhat a CEE régió az alappal, mégpedig az exportcsatornán, a saját külpiacaink stabilizálódásán, megerősödésén keresztül. A befektetési bank ábrája rá is mutat, hogy a négy fő periféria országba irányuló összesített export Magyarországon a legmagasabb a három ország közül, így tehát a közvetett, exportcsatornán keresztül járhat jól Magyarország az alap felállításával és működtetésével.

Címlapkép forrása: Sean Gallup/Getty Images

Frankfurti tőzsde
francia_korona
spanyol_shutterstock
vihar brüsszelben
olaszzaszlo_velence_shutterstock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
unios palyazat technologia korszerusites elso tamogato dontesek200603