brusszelsajat1500
Uniós források

Kiderült: 340 milliárd forintnyi EU-pénzt fordít a vírusválság enyhítésére a kormány

Portfolio
Egy április eleji kormányrendeletben az „Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja” soron nulla eurót tüntetett fel a kormány, azt érzékeltetve, hogy „az EU nem segít a bajban”, de az Államadóság Kezelő Központ minapi befektetői prezentációjának egyik táblázatában már azt látjuk, hogy 340 milliárd forintnyi EU-pénzt csoportosít(ott) át a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére a kormány.

Az ÁKK címlapján felbukkant egy angol nyelvű befektetői prezentáció, amely még május 19-i adatokat is tartalmaz. Így tehát nagyon friss és azt foglalja össze, hogy a koronavírus válságra milyen kormányzati és jegybanki intézkedések születtek eddig Magyarországon és összességében mennyire kedvező az adósságfinanszírozás helyzete. Ennek a prezentációnak a 9. oldalán található egy táblázat, ami azt foglalja össze, hogy hogyan jön ki a kormányzati kommunikációban rendszeresen szereplő 9191 milliárd forintos, a GDP 19,5%-át kitevő összeg, amit a kormány és a jegybank a válságkezelésre fordít.

Amint láthatjuk: a második csoportot kitevő gazdaságpolitikai intézkedések között a kiadásoknál (B alprogram) szerepel egy 340 milliárd forintos tétel is, a GDP 0,7%-a, ami olyan intézkedéseket takar, amit EU-s pénzek átcsoportosításával finanszíroznak. Bővebb kifejtése nincs sehol ennek a tételnek a prezentációban. Valószínű, hogy például a munkahelyvédelmi programokat, pl. a Kurzarbeit programot finanszírozza ebből a kormány.

jarvanyugyi intezkedesek200526

Az ÁKK-prezentáció fenti táblázata alapján

nagyon úgy tűnik tehát, hogy mégis van/lesz EU-s pénz az itthoni válságkezelő intézkedések egy része mögött,

ez persze nem plusz EU-s pénzt jelent a 2014-2020-as keret egyébként is nekünk járó összegén felül, hanem a rugalmasabbá tett brüsszeli elszámolási szabályok lehetőségének a kihasználását. Igaz, amint egy államtitkári interjúnkból kiderült: várhatóan később hozza majd meg a kormány a döntést arról, hogy az itthon forintban felmerült válságkezelési intézkedésekből végül mennyit akar elszámolni „Brüsszellel”, azaz mennyi számlát küld ki az Európai Bizottságnak a 2014-2020-as költségvetési keret terhére. A jelek szerint most 340 milliárd forintot legalább kitesz ez a terv, vagy akár már a konkrét döntés is.

Címlapkép forrása: Portfolio

kerékpársáv bicikliút budapest járvány
koronaviruscoronavirus
koronavírus járvány beteg sejt
babyhome
adozas_nav
Véget ért az előrehozott választás Szlovéniában
iránrohani0922
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
adozas_nav