visegradi negyek helyreallitasi alap europai unio200602
Uniós források

Rugalmasabbá és igazságosabbá akarják tenni az EU-s helyreállítási alapot Orbán Viktorék

Portfolio
MTI
Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia miniszterelnöke közösen törekednek igazságosabbá és rugalmasabbá tenni az Európai Bizottság koronavírusos 750 milliárd eurós helyreállítási alapjáról szóló előterjesztését – foglalta össze a kedd délelőtti V4-szintű kormányfői videókonferencia egyik üzenetét az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden videokonferencia keretében megbeszélést folytatott a V4-országok kormányfőivel, amely beszélgetésbe később bekapcsolódott Charles Michellel, az Európai Tanács (EiT) elnöke is. A tájékoztatás szerint a régiós vezető megállapodott abban, hogy a jövő héten Csehországban újabb V4-csúcson folytatják a munkát, és további információkat várnak a javasolt uniós hitelfelvételi tervekről. Ennek részletei ugyanis egyelőre nem világosak - jegyezte meg Havasi.

Legfrissebb híreink a helyreállítási alap témájában:

A koronavírusos helyreállítási alap első pillérében kiosztott állami forrásokért egyébként határozott feltételeket társítana az Európai Bizottság, az európai szemeszterben megfogalmazott célokhoz igazodva lehetne felhasználni a fenntarthatóbb növekedés érdekében a forrásokat. Nemcsak emiatt érdekes a téma a visegrádi négyeknek, hanem azért is, mert a közös piac működtetése és az uniós adóverseny területén is mélyreható javaslatokat fektetett le a német-francia vezetés, és erre épül maga a helyreállítási alap, illetve a 2021-2027-es uniós költségvetési tervezet is, ami az egész régió versenyképességi és növekedési stratégiájára is alapvetően kihat. Ezekről bővebben:

A fentieken túl az is érdekes magyar szempontból, hogy mai posztjában óva intett Matolcsy György jegybankelnök attól, hogy a válságkezelés során külső eladósodás útjára lépjen az ország, és pláne ne vegye fel a most formálódó uniós hitelt. Szavai szerint „Az előző sikertelen válságkezelések legfontosabb tanulságát is le kell vonni: szigorúan tilos újabb külső eladósodás felé menni. Semmilyen körülmények között sem szabad újabb nemzetközi, ezen belül uniós hitelfelvétellel kezelni a mai kihívásokat.” 

Havasi jelzése szerint e V4-ek és Charles Michel megbeszélésén a visegrádi országok vezetői világossá tették, hogy konstruktív együttműködésre készek az európai gazdaságfejlesztési tervek kapcsán, de még alapos elemzések elvégzésére lesz szükség. Hosszú és nehéz tárgyalások várhatók ebben a témakörben, de a minőség fontosabb, mint a sietség, részletes, alapos munkát kell végezni - hangsúlyozta.

Címlapkép forrása: MTI/Szigetváry Zsolt

maxim
vakcina oltás járvány
idősotthon ápolás öreg ápoló
Frankfurti tőzsde
horvátország korcula
németország német reichstag bundestag parlament német zászló berlin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Angela Merkel EP beszed jogallamisagi feltetelek unios penzek2007091