Varga Mihály bejelentés
Uniós források

Beleszállt az EU-s helyreállítási alapba Varga Mihály

Portfolio
A 750 milliárd eurós uniós „helyreállítási terv jelenlegi formájában méltánytalan Magyarországgal szemben, lényegét tekintve ugyanis a déli államok igényeire szabott elképzelés” – hangsúlyozta az uniós pénzügyminiszterek mai videókonferenciás egyeztetése után közzétett videójában Varga Mihály.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy „az Európai Uniónak arányosan és igazságosan kell eljárnia a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésekor”, amivel ismét azt az érvrendszert említette, amelyet Orbán Viktor kormányfő is jelzett: ne az egy főre jutó GDP alapján szegényebb országoknak kelljen megsegítenie a nálunk gazdagabb országokat a válságból való kilábalás során.

Bár Varga a videóban és az alábbi PM-közleményben nem mondta ki, de burkoltan bírálta azt is, hogy a helyreállítási alap pénzosztási mechanizmusában az egy főre jutó GDP és a lakosságszám mellett egy új, harmadik tényezőt is beemelt a Bizottság: a munkanélküliségi rátát (akinek magasabb a rátája, több pénzt kaphat). Ez azért hátrányos számunkra, mert a válság előtt 3% körüli volt a rátánk, míg például Olaszországban, Spanyolországban sokkal magasabb volt, azóta pedig jócskán tovább emelkedhetett. Varga inkább azt szorgalmazná, hogy a válságbeli munkanélküliségi rátaváltozást emeljék be a forráselosztási képletbe, illetve azt is vegyék figyelembe a képletben, hogy az egyes gazdaságoknak milyen a szerkezete (pl. turizmustól való függőség, amit most a vírusválság hatványozottan megütött).

Azt egyébként maga a Bizottság se tagadja, hogy úgy komponálta meg a forráselosztást, hogy a pénz hangsúlyosan a déli, periféria államokba áramolhasson, mert nekik szűkösebbek a költségvetési kapacitásaik a válságkezelésre, miközben a válság főleg a turizmuson keresztül éppen őket ütötte meg legjobban. Így tehát a helyreállítási alap koncepciója elejétől fogva tudni lehetett, hogy nem a mi régiónknak fog majd elsődlegesen szólni a támogatás, mégis ezt a kritikát hangsúlyozza a tárcavezető.

Az igazságosság hiányát és a nagyobb rugalmasság szükségességét egyébként Orbán Viktor kormányfő is felvetette a helyreállítási alap kapcsán a minapi V4-csúcsról kiadott nyilatkozatában, igaz nem világos, hogy hogyan, milyen mechanizmuson keresztül szorgalmazzák ezt a régiós vezetők. Azt egyébként se Varga Mihály, se Orbán Viktor nem vitatta, hogy Magyarország a következő 8 évet tekintve pénzügyileg akár masszív többlettel is kijöhet a helyreállítási alap megvalósításából (ha minden nekünk járó támogatást és hitelt lehívunk, hiszen a Bizottság 15 milliárd eurós maximális támogatást+hitelt kalkulált nekünk ki, míg 7,3 milliárd eurót kellene legfeljebb visszafizetnünk 2028 után), inkább csak az elosztási mechanizmus kereteivel kapcsolatban fogalmaztak meg kritikákat.

Varga Mihály az erősen kritikus hangvételű, a holnapi V4-kormányfői szintű egyeztetés elé időzített nyilatkozatát azért bizakodó hangvételben zárta: bízik abban, hogy a következő hetek tárgyalásai során „az arányosság és az igazságosság felé” tudják terelni a folyamatokat és ezen fognak dolgozni a tárgyalások során.

A témában írt releváns anyagaink:

Az alábbiakban a videó után kiadott PM-közleményt is közzétesszük teljes terjedelmében, és a hangsúlyosabb részeket félkövérrel, illetve sárgával kiemeljük:

"Az európai helyreállítási terv lényegét tekintve a déli tagállamok igényeire szabott elképzelés, amelynek ki nem mondott célja a hosszú idő óta pénzügyi és strukturális problémákkal küzdő országok gazdasági összeomlásának megakadályozása – nyilatkozta Varga Mihály az Európai Bizottság május végén megjelentetett javaslatcsomagjáról. Az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) mai videókonferenciáján a magyar tárcavezető kijelentette: Magyarország álláspontja az, hogy az Európai Uniónak méltányosan és arányosan kell eljárnia a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésekor.

Az európai helyreállítási terv az EU történetében példa nélküli segélyprogram, amelynek révén a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi következményeit az unió által a piacokról felvett hitelből finanszírozott, vissza nem térítendő támogatásokkal igyekeznek enyhíteni – tájékoztatott Varga Mihály. Mint mondta: az EB május 27-én ismertetett csomagjában olyan 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alapra tesz javaslatot, amelyből kétharmad részben az EU költségvetési programjaiba visszaforgatott támogatásokat, egyharmad részben hiteleket folyósítanának.

A Bizottság a források elosztásánál számos, az alacsonyabb jövedelemszintű tagállamok számára kifejezetten hátrányos megszorítással élt. A tárcavezető szerint ez különösen annak fényében aggályos, hogy érdemben nem módosítottak – a kilábalásban szintén fontos szerepet betöltő – 2021-2027 közötti költségvetésre vonatkozó februári javaslaton sem.

Így az továbbra is indokolatlanul nagy kohéziós forrásvesztést jelentene hazánk számára

– tette hozzá Varga Mihály. Az aránytalanságokat jól mutatja, hogy az 50 milliárd eurós kohéziós többletforrást úgy osztanák fel, hogy annak 65 százalékát a négy déli tagállam – Olaszország, Spanyolország, Görögország és Portugália kapja, és csak 12 százalékát a Visegrádi négyek – mutatott rá a magyar miniszter.

Varga Mihály szerint egy olyan valódi helyreállítási programra lenne szükség, amely figyelembe veszi azt is, hogy a fegyelmezett költségvetési politikát folytató, de kevésbé fejlett, nyitott gazdasággal rendelkező országoknak a helyreállítás nagyobb terhet jelenthet a későbbiekben. Ezért a források elosztásánál nagyobb súllyal kell szerepelnie a GDP- és munkanélküliségi mutatókban a válság eredményeként bekövetkező változásnak, vagy éppen a válságnak kitett szektorok gazdaságban betöltött súlyának."

Címlapkép forrása: Pénzügyminisztérium

horvátország tengerpart shutter
newyork stock exchange
budapest parlament híd getty stock
suzuki
koronavirus gazdasag
airbnb app
budapest tuzijatek koronavirus jarvany200713
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Angela Merkel EP beszed jogallamisagi feltetelek unios penzek2007091