Uniós források

Öt fő területe lesz a 2021-2027-es EU-pénzek itthoni elosztásának

MTI
Portfolio
Már folyamatban van a 2021-2027-es időszak uniós társfinanszírozású programjainak itthoni tervezése, és a forráselosztás során az életszerűség, a rugalmasság és az ügyfélbarát jelleg elvet követik – jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában szerdán tartott országos kkv-fórum nyitórendezvényén Szepesi Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta: a forráselosztás során a fő terület a gazdaságfejlesztés, az innováció, a foglalkoztatás és felnőttképzés, a szakképzés és felnőttoktatás, a turizmus lesz.

Parragh László beszédében többek között azt mondta: a 2021-2027. évi európai uniós források felhasználásában Magyarországnak a versenyképességet és a konvergenciát kell erősítenie, míg Krisán László, az MKIK EU-forrásokkal kapcsolatos ügyekért felelős alelnöke arra emlékeztetett, hogy a jelenlegi fejlesztési időszakban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja az ország, amely szerinte jó irány és a következő ciklus uniós pénzeit is a gazdaságba kell irányítani.

Szepesi Balázs előadásában elmondta, hogy folyamatban van a 2021-2027-es időszak uniós gazdaságfejlesztési lehetőségeinek tervezése. Utalt arra, hogy az uniós elképzelések szerint a korábbi időszakhoz képest a finanszírozás átalakulna, operatív programok továbbra is lesznek, de várhatóan a Brüsszelből megszerezhető közvetlen pénzügyi források aránya növekedni fog, a tagállami pedig csökken.

Az ITM helyettes államtitkára kitért arra, hogy uniós kötvénykibocsátás is szerepel a tervezett pénzügyi lehetőségek között (a helyreállítási alap keretében), erről is folynak az egyeztetések.

A 2021-2027-es uniós források tervezésének akkori állásáról januárban kiszivárogtak részletek, akkor ezekről bővebben is írtunk. 

Azóta a koronavírus-válság jócskán változtatott a gazdasági környezeten, illetve bejött a képbe a 750 milliárd eurós helyreállítási alap is, amellyel együtt immár 1850 milliárd eurós forrásról próbálnak megállapodni a tagállamok a júliusi EU-csúcson. A témáról bővebben alábbi cikkeinkben írtunk:

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Angela Merkel EP beszed jogallamisagi feltetelek unios penzek2007091