Uniós források

Kétéves lehet az átmeneti időszak az EU-s agrárpénzeknél

Portfolio
Az Európai Parlament és az Európai Tanács - az Európai Bizottság ellenkezése ellenére – június 30-án megegyezett szakértői szinten abban, hogy a korábban javasolt egy évvel szemben kétéves legyen az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában (KAP), ami nagyobb biztonságot jelent a termelők és a finanszírozó bankok számára egyaránt – mutat rá kommentárjában Mezei Dávid. A Takarékbank agrártámogatásokért felelős ügyvezető igazgatója azonban azt is megjegyzi, hogy az Európai Bizottságnak még lehet esélye megakadályozni ezt arra hivatkozva, hogy az Európai Zöld Megállapodásban lefektetett célok mellett is elkötelezték már magukat a tagállamok.

A magyar kormány részéről Nagy István agrárminiszter több ízben javasolta az átmeneti időszak meghosszabbítását 2022 végéig – emlékeztet a banki szakértő. Egyrészt azért, mert több idő maradna az új agártámogatási rendszer kidolgozására és az immár a területalapú támogatásokra is kiterjesztett tagállami programok, az úgynevezett közös stratégiai tervek elfogadtatására az Európai Bizottsággal.

Az idő azért fontos, mivel jóváhagyott tervek nélkül nem indulhatnak el az új rendszerben a támogatások kifizetései. Márpedig, ha a kifizetések miatt a tagállamok időkényszerbe kerülnek Brüsszellel szemben, az Európai Bizottság alkupozíciói jelentős mértékben megerősödhetnek, és Brüsszel nagyobb eséllyel vihetné keresztül a Zöld Megállapodás céljait – emelte ki.

A Bizottság ugyanis korábban világossá tette: a Zöld Megállapodásban lefektetett, robusztus célkitűzéseit a közös stratégiai tervek jóváhagyása során akarja érvényesíteni. A tervek szerint a növényvédőszer és az antibiotikum használatát legalább 50 százalékos, a műtrágyafelhasználást legalább 20 százalékos, és az üvegházhatású gázok kibocsátását 55 százalékos mértékkel csökkentené 2030-ig.

A jelenlegi rendszert már mind a gazdák, mind a kifizető ügynökség – minden hibájával együtt – megismerték, kitanulták. Annak meghosszabbítása 2022-ig nagyobb biztonságot jelent a termelők és a finanszírozó bankok számára egyaránt

– hangsúlyozta a mostani hírrel kapcsolatban Mezei Dávid. A Takarékbank agrártámogatásokért felelős ügyvezető igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az átmeneti időszakban zavartalanul folytatódhatnak a Vidékfejlesztési Program területalapú kifizetései is, így az agrárkörnyezetgazdálkodási (akg) és ökológiai gazdálkodási támogatások is. Ugyanakkor a most elfogadott közös parlamenti és tanácsi álláspont alapján, amennyiben egy tagállam az átmeneti időszakban új akg, vagy ökotámogatási program indítása mellett dönt, akkor az – az eredeti, bizottsági javaslattal szemben – három helyett akár ötéves időtartamú is lehet.

A közös költségvetésre és az új Közös Agrárpolitikára vonatkozó tárgyalások java még az ország előtt áll, és mindkettőre súlyos árnyékként vetül a Zöld Megállapodás, valamint az abban foglalt, a gazdák számára az elmúlt időszak legnagyobb kihívását jelentő környezet- és klímavédelmi kötelezettségvállalások - fogalmazta meg a szakértő.

Aki időt nyer, életet nyer

– rögzítette Mezei Dávid. Ez a mondás most különösen igaz, hiszen a kétéves átmeneti időszak alatt több idő lesz megismerni és felkészülni a változásokra, mind a gazdáknak, mind a bankoknak, mind pedig az állami intézményrendszernek – zárul a közlemény.

trump
Frankfurti tőzsde
trump
spanyol parlament
bezárt bolt closed felirat
szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
orbán viktor eu brüsszel