comoreszigetek
Uniós források

Elvenné Brüsszel a pénzügyi támogatásokat az adóparadicsomokba menekülő cégektől

MTI
Az Európai Bizottság azt ajánlotta az Európai Unió tagállamainak, hogy ne nyújtsanak pénzügyi támogatást az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékében szereplő országokhoz kapcsolható vállalkozásoknak - közölte az uniós bizottság kedden.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos azt közölte, hogy a korlátozások azokra a vállalkozásokra is vonatkozzanak, amelyeket súlyos pénzügyi bűncselekményekért, többek között pénzügyi csalásért, korrupcióért vagy az adó- és társadalombiztosítási kötelezettségek megfizetésének elmulasztásáért ítéltek el.

Tájékoztatása szerint az ajánlás célja egyrészt iránymutatás nyújtása a tagállamoknak arra vonatkozóan, hogy miként állapítsák meg a pénzügyi támogatás feltételeit a pénzeszközök hűtlen kezelésének megelőzése érdekében, másrészt pedig az adóvisszaélések elleni biztosítékok megerősítése az unióban, az uniós jogszabályokkal összhangban. A pénzügyi támogatásra vonatkozó korlátozások összehangolásával a tagállamok egyúttal az egységes piacon belüli eltérések és torzulások kialakulását is elkerülhetik - közölte.

Az uniós jogszabályokkal összhangban álló minta alapján megakadályozható, hogy az állami támogatásokat adócsalásra, adókijátszásra, adókikerülésre vagy pénzmosásra, illetve terrorizmus finanszírozására használják fel - tette hozzá.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos azt mondta, az uniós bizottság a becsületes adófizetők védelme érdekében a korlátozások alóli kivételeket is javasol, amelyeket szigorú feltételek mellett kell alkalmazni.

Még ha egy vállalkozás az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékében szereplő joghatóságokhoz kapcsolódik is, bizonyos körülmények között továbbra is biztosítani kell számára a pénzügyi támogatás igénybevételének lehetőségét. Ez lehet a helyzet például akkor, ha a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy egy adott időszakban szabálykövető módon fizette az adót a tagállamban, vagy ha tényleges gazdasági tevékenységet folytat a listán szereplő országban. A tagállamoknak megfelelő szankciókat kell bevezetniük annak érdekében, hogy eltántorítsák a kérelmezőket a hamis vagy pontatlan információk megadásától.

A tagállamoknak emellett meg kell állapodniuk azokról az észszerű követelményekről, amelyek alapján a vállalkozásoknak bizonyítaniuk kell, hogy nem állnak kapcsolatban az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékében szereplő joghatóságokkal - közölte az uniós biztos.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
bullbear
shutterstock_526779460hotel bécs
vakcina oltás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
bkk_busz_bkv