budapest hegyeshalom vasut felujitas unios tamogatas200716
Uniós források

Nagy hír Brüsszelből: még gyorsabban vonatozhatunk EU-s pénzből Budapest és Hegyeshalom között

Portfolio
Összesen 140 közlekedésfejlesztési projekt támogatását hagyta jóvá ma az Európai Bizottság az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) és egyetlen projektként a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal fejlesztését is rajta találjuk a listán. A többek között a menetidő rövidítését célzó fejlesztési munkákra 47,1 millió eurónyi, mai árfolyamon kb. 17 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá a testület a most kiosztott összesen 2,2 milliárdos kereten belül.

Milyen projektekről van szó és milyen célokra?

Az Európai Bizottság közleménye szerint a most támogatott projektek hiányzó közlekedési összeköttetések kiépítését célozzák kontinens-szerte, ugyanakkor támogatják a fenntartható közlekedést és munkahelyeket hoznak létre.

A források felhasználásával az Unió az európai zöld megállapodásban felvázolt éghajlatpolitikai céljai eléréséhez is hozzájárul. Nagy hangsúly került a vasútfejlesztési projektekre, többek között a határokon átnyúló összeköttetésekre, valamint a kikötők és a repülőterek vasúti megközelíthetőségére. A belvízi hajózást támogatja egyrészt a kapacitások növelése, másrészt a közutakkal, illetve a vasútvonalakkal való jobb multimodális összeköttetések kialakítása. A tengerhajózási ágazatban elsőbbséget élveznek az alternatív üzemanyagokon alapuló rövid távú tengeri szállítási projektek, csakúgy mint a kikötők szárazföldi energiaellátásának kiépítése, melynek köszönhetően csökkenthetők a lehorgonyzott hajók kibocsátásai.

Az EU a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) törzshálózatát érintő vasúti infrastrukturális projekteket összesen 1,6 milliárd euróval támogatja (55 projekt). Ezek között van a balti államokat az európai vasúti hálózatba bekötő Rail Baltica projekt, vagy a németországi Drezdát a cseh Prágával összekötő határátlépő vasúti vonal.

A zöldebb üzemanyagokra való átállás (19 projekt) szintén támogatott terület, erre csaknem 142 millió euró lett elkülönítve. Több projekt is foglalkozik majd hajók átalakításával cseppfolyósított földgázüzeműre (LNG), valamint az ehhez kapcsolódó kikötői üzemanyag-töltő infrastruktúrák kiépítésével.

Az alternatív üzemanyagok infrastruktúrájának kiépítése a közúti közlekedésben is zajlik, ebben az ágban 17 275 közúti elektromos töltőállomás és 355 új busz kerül üzembe helyezésre.

Kilenc projekt fog hozzájárulni az interoperábilis uniós vasúthálózathoz és a vonatközlekedés zavartalan működéséhez a kontinensen az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer (ERTMS) keretében. A mozdonyok és a vasúti pályák korszerűsítése és az egységes európai vonatirányítási rendszerhez való hozzáigazítása fokozni fogja a biztonságot, csökkenteni a menetidőt és optimalizálni a pályahasználatot. A kilenc projekt több mint 49,8 millió eurót kap.

A CEF-ről és a pályázatokról bővebben

A projekteket két pályázati felhívás útján választották ki finanszírozásra, az elsőt 2019 októberében hirdették meg (hagyományos CEF közlekedési felhívás), a másodikat 2019 novemberében (CEF közlekedési támogatásötvözési felhívás). Az uniós forrásokat vissza nem térítendő támogatás formájában ítélik oda, a projekt típusától függő társfinanszírozási arányokkal. A támogatásötvözési felhívás keretében kiválasztott 10 projekt esetében az uniós támogatást bankok által nyújtott további finanszírozás egészíti ki (kölcsön, tartozás, tőke vagy más visszafizetendő támogatás formájában).

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében összesen 23,2 milliárd euró áll rendelkezésre az EU 2014–2020-as költségvetéséből az uniós tagállamokban megvalósuló transzeurópai közlekedési hálózatbeli (TEN-T) projektek társfinanszírozására. A CEF első programozási éve, vagyis 2014 óta hat projektpályázati felhívás (évente egy) került közzétételre. A CEF eddig összesen 794 projektet támogatott a közlekedési ágazatban 21,1 milliárd EUR összértékben.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
orbán viktor eu brüsszel