Kover Laszlo parlamenti hatarozat unios tamogatasok200720
Uniós források

Összeütközött a holland és a magyar parlament EU-pénzes határozata, Kövér László tárgyalásokat kezdeményez

Portfolio
Miután Orbán Viktor kormányfő vasárnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötésében egymásnak ellentmondó magyar és holland parlamenti határozatok születtek, és azt javasolta, hogy célszerű lenne a két parlamentnek egyeztetéseket kezdeményeznie egymással, ennek első lépése meg is történt hétfőn. Kövér László magyar parlamenti házelnök ugyanis levelet írt holland kollégájának, amelyet a Politico is megkapott.

Ebben Kövér azt emeli ki, hogy a magyar és a holland parlament által a magyar és holland kormánynak adott tárgyalási mandátum nem kompatibilis egymással, hiszen a magyar határozat alapján Orbán Viktornak meg kell vétóznia a jelenlegi megállapodást és ugyanezt kell tennie a holland kormányfőnek is. Ezért Kövér a levélben kifejezi nyitottságát a két parlament közötti egyeztetésekre.

A negyedik napja tartó EU-csúccsal párhuzamosan tehát újabb tárgyalási "front" nyílik. A csúcstalálkozó friss fejleményei:

Amint megírtuk: jogilag nem köti meg Orbán Viktor kezét a magyar parlamenti mandátum, amely szerint nem fogadható el az EU-s kifizetések jogállamisági feltételekhez kötése és addig eleve nem is lehet elfogadni az egész megállapodást, amíg előtte a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárást azonnal le nem zárják. Ezek a feltételek egyébként gyakorlatilag teljesíthetetlennek tűnnek, hiszen a német soros EU-elnökség sem akarja lezárni a Tanácsban a Magyarország és Lengyelország elleni 7-es cikk szerinti eljárásokat, illetve van egy EP-állásfoglalás is, ami azt szorgalmazza, hogy hathatós jogállamisági kritériumrendszerhez kössék 2021-től az EU-pénzek kifizetését és ennek betartására egy mai nyilatkozatában David Sassoli, az EP elnöke is újra figyelmeztette az alkudozó tagállami vezetőket. Az EP elvárásaira azért fontos figyelni, mert az állam- és kormányfők által kialkudott költségvetési feltételrendszert neki is jóvá kell hagynia, mielőtt az ténylegesen hatályba léphetne, így tehát

nemcsak a holland és a magyar parlament határozata ütközött össze, hanem az EP és a magyar határozat között is ellentmondás feszül.

Közben a holland kormányfő a parlament határozata alapján az EU-pénzek jogállamisági feltételrendszerhez kötéséhez ragaszkodik, igaz ennek pontos részletei nem ismertek. Orbán Viktor úgy írta le a tervet, hogy Mark Rutte olyasmit javasol beleírni a 2021-2027-es költségvetési és helyreállítási alapos szabályrendszerbe, hogy "általános jogállamisági hiányosságok" gyanúja esetén már Tanács elé lehetne vinni az ügyet és szankciókat lehetne foganatosítani a kifizetések terén.

A magyar kormányfő a vasárnapi tájékoztatón arra utalt, hogy a hollandok által szorgalmazott mechanizmus nagyon homályos, elnagyolt, maga a módszer őt a kommunista időszak eljárásaira emlékezteti és kétségeit hangoztatta, hogy egy ilyen új mechanizmus egyáltalán belefér-e az uniós alapszerződés kereteibe. Ha pedig igen, akkor azt szorgalmazza, hogy azt alaposan ki kell dolgozni, amire akár hetek is rámehetnek, de ő erre késznek mondta magát.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatot ismerteti az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. A házelnök kijelentette, hogy az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni.

london nagy britannia city
bull
ernst n young
factory
smartphone
Koronavírus
usakiskereskedelemfogyasztasretailsales
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés