Előfizetői tartalom

Elárulták a románok: tengernyi EU-pénzt kapnak Brüsszelből, amivel sokra vihetik

Portfolio
|
MTI
A lengyel kormány után ma a román államfő és a kormány tagjai is a sajtó elé álltak és elmondták, hogy mennyi EU-s pénzre számíthatnak 2021-től a most kialkudott feltételek mentén és milyen reform menetrendben gondolkodnak. Összesen 80 milliárd eurót tudnak majd felhasználni, a helyreállítási alapból 34 milliárd euró jut Romániának. Idehaza a kormány még nem árulta el, hogy pontosan mennyi pénzre számíthat az ország 2021-től. A Portfolio kalkulációink szerint bő 50 milliárd eurós keretről van szó, ami a magyar társfinanszírozással együtt 60 milliárd euró fölé is mehet, ha az összes hitelt is kéri a kormány a helyreállítási alapból.

Klaus Iohannis román államfő (fenti képünkön) és Ludovic Orban miniszterelnök nemcsak a gazdaság újraindítására, hanem az ország újjáépítésére alkalmas "hatalmas lehetőséget" lát abban a csaknem 80 milliárd euróban, amelyet az Európai Uniótól hívhat le Románia a következő években. Az államfő szerdán a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel és az európai alapokért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés