Klaus Johannis romania unios tamogatas 200722
Uniós források

Elárulták a románok: tengernyi EU-pénzt kapnak Brüsszelből, amivel sokra vihetik

Portfolio
MTI
A lengyel kormány után ma a román államfő és a kormány tagjai is a sajtó elé álltak és elmondták, hogy mennyi EU-s pénzre számíthatnak 2021-től a most kialkudott feltételek mentén és milyen reform menetrendben gondolkodnak. Összesen 80 milliárd eurót tudnak majd felhasználni, a helyreállítási alapból 34 milliárd euró jut Romániának. Idehaza a kormány még nem árulta el, hogy pontosan mennyi pénzre számíthat az ország 2021-től. A Portfolio kalkulációink szerint bő 50 milliárd eurós keretről van szó, ami a magyar társfinanszírozással együtt 60 milliárd euró fölé is mehet, ha az összes hitelt is kéri a kormány a helyreállítási alapból.

Klaus Iohannis román államfő (fenti képünkön) és Ludovic Orban miniszterelnök nemcsak a gazdaság újraindítására, hanem az ország újjáépítésére alkalmas "hatalmas lehetőséget" lát abban a csaknem 80 milliárd euróban, amelyet az Európai Uniótól hívhat le Románia a következő években.

Az államfő szerdán a miniszterelnökkel, a pénzügyminiszterrel és az európai alapokért felelős miniszterrel egyeztetett az 2021-27-es uniós költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról, amelyekről a hétfőn lezárult négynapos EU-csúcson született megállapodás. Ezt követő sajtónyilatkozatában Iohannis rámutatott:

a két forrásból Romániának 80 milliárd euró áll rendelkezésére, amiből mind a gazdaság fellendítésére, mind az infrastruktúra és közszolgáltatások újjáépítésére lehetősége lesz.

Ahhoz, hogy Románia valóban felhasználhassa ezt a pénzt, ne csak elméletileg rendelkezzék vele, szilárd, jó és megvalósítható tervet kell kidolgozni - figyelmeztetett az államfő.

Iohannis kifejtette: a 80 milliárd eurós összeg nagyobbik része az Európai Unió 2021-2027-es költségvetésének része. Ezeknek az összegeknek a lehívásához országos tervre van szükség, amelyen már év elejétől dolgozik a kormány és az "utolsó simításokat végzik rajta".

A koronavírus-járvány kapcsán létrehozott, a válság hatásainak enyhítését célzó helyreállítási alapból 34 milliárd euró jut Romániának. Ezt a pénzt hamarabb kell elkölteni, és Romániának októberig be kell mutatnia az Európai Bizottság előtt a gazdaság újraindításának tervét - magyarázta az államfő.

Ludovic Orban miniszterelnök a szerdai kormányülés elején úgy értékelte:

a Iohannis által Brüsszelben folytatott tárgyalások eredményeképp Románia olyan esélyt kapott, amely talán "egyszer adódik egy nemzedék számára", hiszen akkora összegről van szó, amelyről "nem is álmodtak".

A kormányfő arra figyelmeztette minisztereit: a hónap végéig határozzák meg, hogy saját ágazatukban milyen projektek pénzelhetők európai alapokból. A helyreállítási alapból Romániának szánt 16,7 milliárd eurónyi vissza nem térintendő keret és a 16,8 milliárd eurónyi hitel hetven százalékát az első két évben kell elkölteni (pontosabban lekötni projektekkel - a szerk.), rendeltetésükről pedig legkésőbb október elsejéig meg kell állapodni az Európai Bizottsággal - magyarázta Orban.

A kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt július elsején "Újjáépítjük Romániát" címmel több mint 100 milliárd euróra rugó, tíz évre szóló gazdaságfejlesztési programot tett közzé a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis jelenlétében. A baloldali parlamenti többség szerint a kormánypárt az idei helyhatósági és parlamenti választásokra készülve "nagyszabású, megalapozatlan ígéretekkel dobálózik", ahelyett, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embereken segítene.

Kérdezték, hogy honnan lesz százmillió eurónk mindarra, amit véghez akarunk vinni. Nos, tudtuk, hogy ez a pénz rendelkezésünkre fog állni. Íme, erre alapozunk, az Európai Uniótól kapott 80 milliárd euróra

- mondta szerdán a román miniszterelnök.

Címlapkép forrása: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

bull
ernst n young
factory
smartphone
Koronavírus
usakiskereskedelemfogyasztasretailsales
aggodod_szuolo_pf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés