napelem
Uniós források

Napelem, szigetelés, ablakcsere: drasztikus változás történt a pályázatban

Portfolio
A közép-magyarországi régión kívüli, lakóépületek energiahatékonyságát javító pályázat még nyitva áll a lakosság előtt, ám már egy kisebb keretösszeggel.

Július 8-án jelent meg a közlemény a palyazat.gov.hu oldalán a "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" pályázati program esetében, hogy

a hitelprogram keretösszege 75,98 milliárd forintra csökkent.

A keretösszeget a kiíró legutóbb június 12-én csökkentette, akkor 91,21 milliárd forintra, vagyis a két héttel ezelőtti döntéssel a rendelkezésre álló források hatodát vonták el. Egy hónap alatt pedig a vidéki házak és társasházak korszerűsítésére szánt eredeti 105 milliárd forintos uniós keret több mint negyedét elvonták (27%-os csökkenésnek felel ez meg).

A keretcsökkentés kapcsán érdemes megemlíteni, hogy az uniós költségvetési ciklus vége felé járunk már és ha eddig nem volt igény erre a pályázatra, akkor belátható, hogy nem most lesz a felfutása ennek, ezért dönthettek a mellett a kiírók, hogy más célokra csoportosítják át az összeget, ahol gyorsabban elfogy, és érdemes azt is hozzátenni, hogy Brüsszel jelentősen fellazította a felhasználási célokat. 

A július 8-i legfrissebb közleményből az is kiderül, hogy a kölcsönkérelmi nyomtatványban technikai módosításokat hajtott végre a pályázat kiírója.

A keretösszeg csökkentése fontos fejlemény a vidéki pályázóknak, érdeklődőknek, akik korszerűsíteni szeretnék energetikailag a házukat, lakásukat, vagy épp ilyen beruházás előtt állnak. A pénzügyileg vonzó program keretében egyébként 0%-os hitel mellett például napelem telepítésére, szigetelésre, nyílászáró-cserére lehet igényelni a forrást, 10%-os önrész mellett. Fővárosban és Pest megyében a keretösszeg már tavaly októberben kimerült.

Címlapkép forrása: Getty Images

Koronavírus
oroszorszag
románia bukarest zászló
bull
útépítés építkezés
wall street
london nagy britannia city
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
koronavírus járvány kutatás gyógyszer fejlesztés