charles michel1
Uniós források

Michel: A pénzügyi piacok is felismerték már az uniós reagálás hatékonyságát

MTI
A júliusi európai uniós csúcstalálkozón született megállapodás a következő hosszú távú uniós költségvetésről és a gazdasági helyreállítási alapról nagyon fontos lépés volt az európai stratégiai autonómia felé - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden, a brüsszeli gazdasági fórumon elhangzott beszédében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

 "Hetven évvel az alapító atyák tevékenysége után az európai stratégiai autonómia elérése a következő generáció számára az elsődleges cél. Ez a kopernikuszi pillanat az európai 21. század igazi kezdete" - jelentette ki.

A tagországok állam- illetve kormányfőit tömörítő testület vezetője elmondta, hogy az Európai Uniót sok kritika érte a koronavírus-járvány kezdetén, amiért nem cselekszik eléggé gyorsan, azonban "ez távol áll a valóságtól".

"Az 2008-as válsághoz képest elképesztően gyorsan reagáltunk. Az uniós és tagállami vezetők is felismerték a helyzet sürgősségét, és nehéz döntéseket hoztak meg" - mondta.

Kitért arra is, hogy a járvány okozta gazdasági válságra adott uniós válasz messzemenően felülmúlta az Egyesült Államok és Kína gazdaságösztönző csomagjait, és

a pénzügyi piacok is felismerték már az uniós reagálás hatékonyságát.

Véleménye szerint a júniusi megállapodás sok szempontból egyedi volt az EU számára: az unió először vesz fel kölcsönt a pénzpiacokról, azért hogy befektessen és újításokat vezessen be, és először kötődik a költségvetés nagy része a klímacélokhoz és a jogállamisági feltételekhez.

Michel közölte azt is, hogy az EU elköteleződött az új saját források létrehozása mellett a következő költségvetési időszakban, továbbá azt sem fogja hagyni, hogy a környezetvédelmi szempontból nem megfelelő termékek tisztességtelenül versenyeznek az európai termékekkel, és károsítsák a bolygót.

Emlékeztetett továbbá arra, hogy Európa helyreállítási terve nem egy-két éves, hanem három évtizedet felölelő stratégia, amely az úgynevezett zöld megállapodásra és a digitális átállásra épít, "emberi értékeken alapuló demokráciába ágyazva". Felhívta arra is a figyelmet, hogy a terv végrehajtása során minden eurót átgondoltan és hatékonyan kell felhasználni.

Július 21-én az EU 27 tagállamának vezetője megállapodott arról, hogy az új hétéves EU-költségvetés keretösszege 1074 milliárd euró lesz. Döntöttek továbbá a 750 milliárd eurós helyreállítási csomagról is, amelyből 390 milliárd eurót folyósítanak vissza nem térítendő támogatások formájában az uniós gazdaságok fellendítésére, és 360 milliárd eurót szánnak kedvezményes kamatozású hitelek felvételére.

Címlapkép: Pool/Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
charles michel európai tanács elnök