európai uniós zászló európai bizottság
Uniós források

Itt az Európai Bizottság iránymutatása ahhoz, hogyan kaphatnak pénzt a tagállamok a gigaalapból

Portfolio
Az Európai Bizottság a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (a gazdasági helyreállítási alap legnagyobb kerete) végrehajtására vonatkozó stratégiai iránymutatást fogalmazott meg a 2021. évi éves fenntartható növekedési stratégiájában. Az Eszköz a NextGenerationEU központi elemét képező fő helyreállítási eszköz, mely minden eddiginél több, 672,5 milliárd euró összegű (a teljes gazdasági alap összeen 750 millárd erusó keretösszegű), az időszak elejére ütemezett kölcsönt és vissza nem térítendő pénzügyi támogatást nyújt majd a helyreállítás döntő fontosságú első éveiben - olvasható az Európai Bizottság közleményében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az éves fenntartható növekedési stratégia közzététele indítja el az európai szemeszter ez évi ciklusát. Az előző évre vonatkozó fenntartható növekedési stratégiában az Európai Bizottság az európai zöld megállapodáson és a versenyképes fenntarthatóság koncepcióján alapuló új növekedési stratégiába kezdett. 

Az idei éves fenntartható növekedési stratégia teljes mértékben kapcsolódik az előzőhöz. A környezeti fenntarthatóságnak, a termelékenységnek, a méltányosságnak és a makrogazdasági stabilitásnak a tavalyi éves fenntartható növekedési stratégiában meghatározott négy dimenziója marad a jövőben is a tagállamok helyreállítási és rezilienciaépítési terveit, továbbá a nemzeti reformokat és beruházásokat megalapozó vezérelv. Ezek a dimenziók az európai szemeszter központi elemeit képezik és biztosítják, hogy az új növekedési menetrend segítsen letenni a zöld, digitális és fenntartható helyreállítás alapjait.

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből való részesüléshez a tagállamoknak be kell nyújtaniuk helyreállítási és rezilienciaépítési terveik tervezetét, amely a fent említett uniós szakpolitikai kritériumokkal összhangban lévő nemzeti beruházási és reformterveket vázolja fel. A tagállamok helyreállítási és rezilienciaépítési terveinek foglalkozniuk kell az elmúlt évek, különösen a 2019-es és a 2020-as ciklus országspecifikus ajánlásaiban meghatározott gazdaságpolitikai kihívásokkal. A terveknek azt is lehetővé kell tenniük, hogy a tagállamok fokozzák gazdasági növekedési potenciáljukat, munkahelyeket teremtsenek, gazdaságukat és társadalmukat reziliensebbé tegyék, valamint hogy megvalósítsák a zöld és digitális átállást.

A Bizottság emellett további iránymutatást is közzétett a mai napon a tagállamok számára a helyreállítási és rezilienciaépítési terveik benyújtásához, a terveikhez használandó egységes sablonnal együtt.

Kiemelt kezdeményezések

Mivel a következő kiemelt területekre irányuló beruházások és reformok minden tagállamban relevánsak, igen nagy beruházásokat igényelnek, valamint potenciálisan munkahelyeket teremtenek és növekedést generálnak, továbbá képesek kiaknázni a zöld és digitális átállás előnyeit, a Bizottság erőteljesen arra biztatja a tagállamokat, hogy a terveikben szerepeltessék ezeket:

  1. Megújulás– Az időtálló tiszta technológiákkal kapcsolatos projekteknek az időszak elejére történő ütemezése, továbbá a megújuló energiaforrások fejlesztésének és térnyerésének felgyorsítása.
  2. Korszerűsítés– A köz- és magánépületek energiahatékonyságának javítása.
  3. Töltés– Az időtálló tiszta technológiák előmozdítása a fenntartható, hozzáférhető és intelligens közlekedés térnyerésének, a elektromos töltőállomások és üzemanyagtöltő állomások kiépítésének felgyorsítása és a tömegközlekedés bővítése érdekében.
  4. Kapcsolódás– Gyors széles sávú szolgáltatások kiépítése rövid időn belül valamennyi régió és háztartás számára, beleértve az üvegszálas és az 5G hálózatokat is.
  5. Modernizálás– A közigazgatás és a közszolgáltatások digitalizálása, ideértve az igazságügyi és egészségügyi rendszereket is.
  6. Kapacitásbővítés– Az európai ipari adatfelhő-kapacitások növelése és a legerősebb, csúcstechnológiájú és fenntartható processzorok kifejlesztése.
  7. Átképzés és továbbképzés– Az oktatási rendszerek hozzáigazítása a digitális készségek, valamint az oktatás és a szakképzés támogatásához minden életkorban.

Az Eszköz végrehajtását az Európai Bizottság helyreállítási és rezilienciaépítési munkacsoportja fogja koordinálni, szoros együttműködésben a Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósággal. Az Ursula von der Leyen elnök által vezetett irányítóbizottság nyújt majd politikai iránymutatást a munkacsoport számára az eszköz koherens és hatékony végrehajtásának biztosítása érdekében.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem