michael clauss nemetorszag jogallamisag eu  koltsegvetes200924
Uniós források

Asztalra csaptak a németek: új jogállami feltételrendszerrel állnak elő, hogy felpörgessék az EU-pénzes alkut

Portfolio
Nagyon aggódok, hogy túlságosan is lassan haladnak a tárgyalások a 2021-2027-es EU-s költségvetésről és a helyreállítási alapról, valamint az EU-pénzek jogállamisági feltételekhez kötéséről, ezért hétvégén is tárgyalnunk kellene az Európai Parlamenttel, és rövidesen egy új konkrét jogállamisági feltételrendszer szövegével is előállunk, hogy felgyorsítsuk az „extrém bonyolult” egyeztetéseket – jelezte Németország állandó brüsszeli nagykövete a Reutersnek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ez arra utal, hogy az EU soros elnökségét betöltő Németország nyugtalan a túl lassan haladó intézményközi egyeztetések miatt (a Bizottság, a Tanács és a Parlament között) és a tagállamokkal való egyeztetések nyomán a saját kezébe vette a jogállamisági feltételrendszer végső szövegének megfogalmazását (nem vár a Bizottságra, amely amúgy is a Tanácsra, azaz a német soros elnökségre mutogat). Ez a német EU-nagyköveti jelzés azután érkezett, hogy a magyar és lengyel jogállamisági problémák minapi brüsszeli meghallgatása után a német EU-ügyi miniszter azt jelezte: nincsenek meg a feltételei a 7-es cikk szerinti jogállamisági eljárások lezárásának, tovább kell azokat vinni, mert az aggodalmak továbbra is adottak.

Michael Clauss (fenti képünkön jobbra), Németország állandó brüsszeli nagykövete azt is jelezte ma a hírügynökségnek, hogy a tagállamok már közel járnak a saját források megemelésével (új adónemek kivetésével) kapcsolatos döntéshez, de az ügy azért kényes, mert az adózás kérdése tagállami parlamenti hatáskör. A helyreállítási alap 750 milliárd eurós közös kötvénykibocsátása mögé kellő uniós bevételi fedezet is kell, hogy ne romoljon az EU legjobb hitelminősítése és így olcsón tudja bevonni a forrásokat az Európai Bizottság a tőkepiacokról. A fedezet az lenne, hogy egy előre meghatározott részletes menetrend szerint a tagállamok felhatalmazzák az EU-t arra, hogy az eddigieknél több, újfajta adónemeket is beszedhessen a tagállamoktól (az együttes tagállami GNI 1,4%-a helyett immár annak 2%-áig terjedő volumenben). Az egyik ilyen új adónem a nem újrahasznosított műanyagok utáni befizetés, a másik a digitális cégekre kirótt adó, a harmadik a nagy CO2-kibocsátású harmadik országokból származó importra kirótt "büntetés" lenne és további adónemek is tervben vannak.

Az Európai Parlament ott jön a képbe, hogy az állam- és kormányfők által a nyári maratoni EU-csúcson összerakott uniós költségvetési tervet az EP-nek is jóvá kell hagynia, és a jóváhagyásért cserébe az EP-képviselők például a K+F-kiadások megemelését és egy minél szigorúbb jogállamisági feltételrendszert szorgalmaznak. Ezt a keménykedést érzékelve viszont a magyar és a lengyel kormány a közelmúltban azzal fenyegetett, hogy ha túl szigorú lesz a jogállamisági feltételrendszer, akkor a magyar és a lengyel parlament egyelőre nem adja áldását az EU-s saját források megemelésével kapcsolatos döntésre. Emiatt a 2021-2027-es költségvetéshez kötött helyreállítási alap sem tudna időben elindulni, amit viszont sok tagállam epekedve vár. Erre az EU elnöke által is elismert bonyolult képletre utalt tehát ma a német nagykövet is.

Érdemes megjegyezni, hogy a három visegrádi ország kormányfője ma Brüsszelben nemcsak a migrációs csomagról, hanem az uniós költségvetésről és a hozzá kapcsolódó jogállamisági feltételekről is egyeztetett a Bizottság elnökével (bár utóbbiról a közös sajtótájékoztatójukon nem beszéltek a kormányfők), így tehát ott is zajlanak a munkálatok a jogállamisági feltételrendszer rendelettervezetének átírásáról. Ezeket a szálakat kell tehát most összefognia a német soros elnökségnek az intézményközi egyeztetéseken és

a jelek szerint elégedetlenek, mert túl lassú a haladás és tartanak tőle, hogy végül csúszással tud elindulni majd az új uniós költségvetés és a hozzá kapcsolódó helyreállítási alap.

Arról, hogy az EU-s pénzek itthoni felhasználása a következő 2 évben milyen ütemű lehet, éppen ma tett közzé friss becsléseket az MNB, amelyről ebben a cikkünkben írtunk.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Megszavazta a vízumkényszert Amerikával szemben az Európai Parlament